Com tots els anys celebrem el #DMDN (http://diamundialdietistanutricionista.org/), enguany sota el lema “Confia en el teu dietista – nutricionista”. L’equip del Centre de Nutrició Júlia Farré volem explicar #QuéesunDN per donar a conèixer la nostra professió.
La figura del dietista-nutricionista a Espanya i en altres països
La figura del professional de la Nutrició i la Dietètica, és a dir, el dietista-nutricionista que prèviament ha estudiat a la Universitat la Diplomatura o el Grau en Nutrició Humana i Dietètica, és una figura bastant recent a Espanya. Aquests estudis no van ser reconeguts al nostre país fins a l’any 1998. A diferència d’altres països, aquesta figura professional no està prou valorada i lamentablement no està inclosa en la sanitat pública, de fet Espanya és l’únic país de la Unió Europea sense Dietistes- nutricionistes en sanitat pública.
En canvi, països com el Regne Unit, Holanda, Suècia, Austràlia, Canadà, Estats Units, Argentina, Xile, Mèxic, etc. ens porten anys d’avantatge en la inclusió del professional dietista-nutricionista en el sistema públic de salut. D’aquesta manera contribueixen a la salut pública, realitzant una prevenció real des d’atenció primària i atenent també en hospitals malalties o alteracions metabòliques relacionades amb mals hàbits d’alimentació com: obesitat en nens i adults, diabetis, síndrome metabòlica, malalties cardiovasculars, etc. Això es tradueix en un estalvi en fàrmacs i ingressos hospitalaris, al mateix temps que s’evita la malnutrició de pacients ingressats. D’aquesta manera, es millora la qualitat de vida de la població i en conseqüència la figura del DN és reconeguda en la societat com una professió de prestigi.
És tan considerable el que un país pot estalviar en despesa sanitària quan es fa una prevenció real de malalties i s’inclou al dietista-nutricionista per donar assessorament, que en el moment que Holanda es va plantejar suprimir aquesta figura dels centres sanitaris públics i va encarregar un estudi per determinar quin estalvi real s’aconseguiria, els resultats van ser tan evidents que els professionals de la nutrició i dietètica van seguir i segueixen atenent en centres de salut públics.
Al nostre país, en canvi, en els centres de salut públics tasques específiques de l’àrea de nutrició les duen a terme metges o infermeres sense haver cursat una formació universitària reglada en nutrició i dietètica. De la mateixa manera, en molts altres sectors, l’intrusisme en el camp de la nutrició és alarmant. Lamentablement, sembla que sense tenir els coneixements necessaris, amb les dietes i la nutrició tothom s’atreveix, comprometent la salut de les persones i desprestigiant una professió sanitària basada en l’evidència científica.
Encara que a Espanya s’han fet passos importants com són la creació de Col·legis oficials de Dietistes-Nutricionistes en diverses comunitats autònomes, encara queda camí a recórrer perquè la societat reconegui el dietista-nutricionista com el que és, un professional de la salut.
En què es diferencien un dietista-nutricionista i un metge Endocrí?
En moltes ocasions, les persones que busquen consell nutricional (per aprendre a menjar, baixar/pujar pes o tractar alguna alteració analítica) es dirigeixen al endocrí sense pensar tan sols en la figura del dietista-nutricionista (DN). Probablement això es deu al fet que no fa tant que es va començar a estudiar aquesta carrera a Espanya i abans d’això, part de la nostra tasca la intentaven abastar els/les infermers/es i endocrins. Però, en què ens diferenciem dels endocrins?
Els Endocrinòlegs són metges especialitzats en el sistema endocrí i funció del metabolisme. S’encarreguen de diagnosticar i tractar malalties o alteracions de la seva especialitat:
- Metabòliques: com la diabetis, osteoporosi, hipertensió, colesterol, etc.
- Hormonals: tiroide (hipo / hipertiroïdisme, càncer de tiroide, etc.), glàndules (suprarenals, hipofisària, etc.), sistema reproductor (ovari poliquístic, canvis en la menopausa, etc.)
- Nutricionals: trobar les causes d’obesitat i baix pes, etc.
Per fer-ho solen demanar proves diagnòstiques com analítiques de sang o d’orina, ecografies, etc. i segons els resultats proposen un o altre tractament, generalment farmacològic.
Per contra els DN som professionals sanitaris amb titulació universitària (no metges ni infermers) especialitzats únicament en alimentació i tot el que l’envolta. A la carrera vam estudiar fisiologia, bioquímica, química, microbiologia, bromatologia (composició d’aliments), dietètica o tècniques culinàries, entre d’altres.
Estem qualificats per tractar persones (i col·lectius) tant sanes com amb alguna malaltia o alteració. Ho fem mitjançant la implementació de canvis en la seva alimentació, de manera que en les persones sanes apliquem la nutrició i en les que no ho estan, la dietoteràpia o dietètica.
Al Centre de nutrició Júlia Farré som Dietistes-Nutricionistes clíniques amb el que la nostra tasca és la promoció de la salut implementant uns hàbits alimentaris correctes. Adaptem els plans d’alimentació a cada persona tenint en compte les seves necessitats (adolescència, esportistes, embarassades, nens…), el seu objectiu (baixar/pujar pes, tractar alteracions, etc.), els seus horaris laborals o d’estudis, les seves preferències i aversions a aliments i les seves prioritats ètiques i culturals (musulmans, jueus, vegetarians…). A més de realitzar consultes, estem compromeses amb la divulgació, per això som actives en el nostre bloc, les xarxes socials, col·laborem com a assessores en premsa escrita i televisió o realitzem tallers i cursos.
El dietista – nutricionista t’ensenya i educa
Els dietistes-nutricionistes tractem de transmetre a la població un sentit diferent de l’alimentació. Per això, a la consulta, volem que tot aquell que vingui no es vagi amb una dieta per uns dies, sinó amb un pla d’alimentació saludable individualitzat per a tota la vida. Menjar saludable no és sinònim de fer dieta, menjar com una cosa rara o deixar de tenir vida social.
Com els dic als molts dels nens que vénen a consulta: “Que la majoria dels teus amics esmorzin “X” no vol dir que sigui la millor opció o la més sana. Anem a provar coses noves!”.
Apostem més per la reeducació alimentària. De què es tracta? Doncs d’ensenyar, a partir dels hàbits alimentaris que es tinguin, que és el que s’hauria de menjar per estar i sentir-nos sans. I sabeu quin és per a mi una de les millors coses de treballar amb nens? Que amb ells pots treballar l’educació nutricional, ensenyar des del principi el que hem de menjar. És important treballar des de la prevenció i no únicament des del tractament o la curació. I aquí, en els dos processos, els DN som clau.
És per això, que el nostre paper hauria de ser imprescindible en l’educació dels nens, ja sigui en consulta, en xerrades o tallers i sobretot, a les escoles. Tendim a pensar que els nens estan lluny de problemes de salut relacionats amb la mala alimentació, com podrien ser: obesitat, diabetis tipus 2 o hipertensió arterial. O fins i tot, sabem que existeix aquest problema però pensem que ens queda lluny. Doncs no! És més greu i ens toca més de prop del que pensem. Només has de fer-li un ull a aquest enllaç i comprovar, per exemple, que a Espanya a nivell europeu es registra una de les taxes més altes d’obesitat infantil i a nivell mundial augmenten les xifres per sobre de la mitjana.
Confia a un dietista – nutricionista format en nutrició infantil l’educació alimentària dels teus fills. Exigeix que els menús escolars estiguin supervisats per un professional titulat i demana que a l’escola s’ensenyi als teus fills educació nutricional. A quants ens hagués agradat que de petits ens parlessin d’educació nutricional? Segur que a la majoria! És ara el moment de frenar les xifres d’obesitat i malalties relacionades. Per començar et deixo un post on t’ajudo a escollir les opcions de berenars dels teus fills.
Què fa un DN a la consulta privada?
Els dietistes-nutricionistes que treballem a consulta ens dediquem a ajudar i donar suport a les persones que ens visiten a millorar els seus hàbits alimentaris i en conseqüència la seva salut i benestar. La primera presa de contacte amb els pacients, sol tractar-se d’una presentació i una entrevista dietètica per comprendre al màxim l’objectiu del pacient i la seva història amb l’alimentació.
També valorem l’estat de la seva salut (si pateix malalties, intoleràncies, al·lèrgies, restrenyiment… ) i dels seus hàbits actuals (horaris, ingestes, grau d’estrès, nivell d’activitat física, paper a la llar, etc.).
Amb tota la informació que obtenim elaborem un pla nutricional adaptat a aquesta persona per millorar els seus hàbits i a assolir els seus objectius (sempre que aquests siguin saludables).
Cada persona és un món per a nosaltres, així que no lliurem dietes fotocopiades ni taules d’aliments permesos i no permesos, sinó que invertim temps en estudiar tota la informació que hem captat a la primera visita i elaborarem un pla adaptat i personalitzat a aquest cas concret.
A partir d’aquest moment, realitzem visites de seguiment periòdicament per veure com és l’evolució del pacient, augmentar la seva motivació per seguir avançant i vèncer les dificultats, crear noves eines que ens ajudin a adherir nous hàbits o abordar els problemes que puguin sorgir, etc.
Són molts els factors que envolten i influeixen diàriament en la nostra alimentació, per això és important que el professional valori tots els aspectes possibles perquè l’experiència sigui el més positiva i exitosa possible per al pacient.
Ajudem a les persones a:
- Aprendre a menjar equilibrat i saludable.
- Adaptar la seva alimentació a la seva situació de la vida (infància, embaràs, lactància, etc.)
- Millorar la seva composició corporal i/o els seus indicadors analítics.
- Adaptar l’alimentació a la seva malaltia, al·lèrgia o intolerància.
- Millorar el seu rendiment i recuperació esportiva.
- Organitzar menús saludables i la compra setmanal.
Col·legiats i en contínua formació
Els dietistes-nutricionistes que treballem a consulta ens dediquem a ajudar i donar suport a les persones que ens visiten a millorar els seus hàbits alimentaris i en conseqüència la seva salut i benestar. La primera presa de contacte amb els pacients, sol tractar-se d’una presentació i una entrevista dietètica per comprendre al màxim l’objectiu del pacient i la seva història amb l’alimentació.
Com a col·lectiu ens organitzem en col·legis professionals per comunitats autònomes que vetllen pel correcte exercici dels professionals i lluiten contra l’intrusisme que pateix contínuament la nostra professió. A més ens regim per un codi deontològic que ens ajuda a tenir una ètica professional uniforme entre tots els dietistes – nutricionistes col·legiats. Totes les nutricionistes del #CentroJuliaFarre estem col·legiades al CODINUCAT.
Si necessites assessorament nutricional confia sempre en un dietista – nutricionista amb titulació universitària i afiliat a un col·legi professional.
La funció del professional de la nutrició en una societat obesogènica
Vivim en un entorn obesogènic. Què vol dir això?
El nostre context social ens incita a portar un estil de vida sedentari i basar la nostra alimentació en productes superflus que propicien un augment de la taxa d’obesitat al nostre país.
Són diferents els missatges que ens arriben que ens fan més favorables a seguir uns mals hàbits diàriament: anuncis (televisió, ràdio, revistes, diaris, internet, tanques publicitàries …); publicitat enganyosa (al·legacions que ens volen fer entendre un missatge completament allunyat de la realitat); fàcil accessibilitat i preus molt reduïts a productes hipercalòrics amb ingredients de molt poca qualitat; promocions que et impulsen a comprar més quantitat de producte per un preu molt reduït. A més, existeixen també altres factors com regals que empenyen als més menuts a seleccionar productes mancats d’interès nutricional (ja sigui captivant la seva atenció amb regalets o bé posant els seus dibuixos favorits en els envasos), promocions de productes amb famosos o esportistes d’elit, publicitat que ens fa relacionar el consum de cert producte amb una emoció o necessitat, accessibilitat a màquines de venda automàtica en escoles, hospitals, transport públic… (on els productes no destaquen precisament per la seva qualitat), el missatge que es dóna a les escoles o bé l’exemple que es dóna a casa, entre molts altres.
En la nostra societat, s’han normalitzat uns hàbits que haurien d’estar molt lluny del que hauria de ser el “habitual”. El normal hauria de ser poder seguir una vida activa i una alimentació saludable sense por de ser jutjats. Per sort, cada vegada som més els Dietistes – Nutricionistes que intentem divulgar i educar la població, no només en consulta, sinó també en mitjans de comunicació, xarxes socials (Facebook, Instagram, Twitter), llibres, xerrades… Amb això pretenem inculcar uns hàbits saludables amb la intenció de prevenir una infinitat de malalties que a la llarga, també suposarien un augment en l’esperança de vida (millorant així mateix la qualitat d’aquesta) i disminuir la despesa sanitària.
És difícil lluitar contra “lo habitual” i la pressió de la indústria alimentària però nosaltres, com a consumidors finals, tenim l’última paraula i és important que ens informem i siguem crítics amb les nostres eleccions ja que a la llarga, suposaran un gran impacte en la nostra salut.