Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Ortorèxia: Per què ens obsessionem amb el menjar sa?

ortorexia i psiconutrició
Si has arribat a aquest article, potser hagis escoltat recentment el terme “Ortorèxia”. Potser et preocupi la teva relació actual amb l’alimentació i potser sentis que estàs duent a terme un control excessiu en el teu dia a dia sobre el tipus d’aliments que consumeixes. En les següents línies abordarem en profunditat aquest tema i espero poder ajudar-te.

L’Ortorèxia és una manifestació patològica d’origen molt recent, que s’ha desenvolupat en conjunt amb una atenció de la nostra societat cada vegada més imponent cap a una alimentació definida sana i saludable.

El terme Ortorèxia deriva de el grec Orthos (correcte) i Orexis (gana), literalment “gana correcte” i indica una obsessió psicològica i una fixació malsana pels aliments saludables. Tot això pot arribar a perjudicar el benestar de la persona, ja que suposa una dieta pobra, en què faltin determinats tipus de nutrients essencials i finalment porta a un estat de desnutrició important. A la base de l’ortorèxia, pot estar la por a pujar de pes o a no estar en perfecte estat de salut, de vegades connectat a una percepció distorsionada de la pròpia imatge corporal. Aquesta por adquireix les característiques d’una obsessió pel menjar, que sovint perd la seva funció de satisfacció i es converteix en un vehicle per exercir el control i alleujar la tensió.

Algunes preguntes per ajudar-te a identificar l’Ortorèxia

A continuació trobaràs algunes preguntes que et podrien ajudar a identificar més fàcilment si pateixes d’aquest tipus de trastorn de l’alimentació.
  • L’alimentació és l’element principal de la teva vida, tots els altres àmbits, per rellevants que siguin queden supeditats a desenvolupar una alimentació “sana”?
  • Dediques més de 3-4 hores a el dia a pensar en una dieta “sana” i sents que s’ha convertit en una obsessió?
  • Et preocupes més per la qualitat i els tipus dels aliments, que per plaer de consumir-los?
  • Comences a controlar les etiquetes dels aliments i de forma rígida i obsessiva has començat a eliminar alguns que consideres nocius?
  • Sents que dediques molt de temps a buscar i seleccionar aliments que siguin purs i no contaminats (per ex. Aliments biològics, sense conservants, no processats, sense additius químics, que no siguin genèticament modificats, etc.)?
  • Penses que cert tipus de menjar representa una constant amenaça per a poder desenvolupar alguna malaltia i que la qualitat d’un aliment garanteix la teva qualitat de vida?
  • Sents que les teves emocions depenen exclusivament del que has menjat i arribes a experimentar culpabilitat, ansietat, frustració, etc. si per exemple un dia no aconsegueixes menjar saludablement?
  • Sents que és extremament important la preparació d’un plat: els ingredients, el tipus de cocció, els estris usats, etc. i per això ja has deixat de menjar fora de casa?
Aquests són alguns dels comportaments típics presents en les persones que pateixen Ortorèxia, de manera que si has respost afirmativament a la major part de preguntes, és probable que sigui el teu cas. Malgrat això el més important seria poder valorar la situació de manera individualitzada, ja que cada persona i cada cas és diferent.

Quins podrien ser els factors predisponents?

Normalment, les persones amb més predisposició a desenvolupar aquest tipus de trastorn podrien ser aquelles amb certs trets de personalitat com la rigidesa i la manca de flexibilitat mental, una forta auto-exigència o perfeccionisme, així com presentar a la base un trastorn de personalitat obsessiu compulsiu. Altres factors podrien ser dedicar-se a l’esport a nivell agonístic, ja que els esportistes d’alt nivell, en general, són persones que tenen una certa sensibilitat davant el valor nutritiu dels aliments i la seva repercussió sobre la figura, imatge corporal o al rendiment esportiu.

Per què l’alimentació es converteix en una obsessió?

menjar net

L’alimentació, com sabem, és important per sentir-nos millor, per experimentar aquesta sensació de benestar, i d’estar amb més energia, motiu pel qual és molt important menjar variat i equilibrat i poder planificar la nostra dieta per tal de poder aportar tota mena de nutrient necessari per al bon funcionament del nostre organisme.

Però, quan tot això es converteix en una veritable obsessió per una alimentació no nociva i saludable, tant que arribes a sentir-te altament selectiu en l’elecció de què menjar, eliminant molts tipus d’aliments importants per a la teva salut física i mental, ja no és una cosa tan saludable.

Per què? Perquè amb el temps, la persona desenvolupa regles molt específiques i estrictes pel que fa als aliments i, finalment, s‘obliga a seguir una dieta autoimposada i molt limitant, que provoca conseqüències negatives a nivell físic, psicològic i social.

Per què es pot arribar a patir d’Ortorèxia?

Aquesta obsessió, no poques vegades, s’associa a altres formes maníaques com l’obsessió per l’exercici físic, els tractaments de bellesa, la fòbia a les malalties, les contaminacions i l’envelliment. D’aixó es desprèn la mania de voler fer resistent a l’organisme als atacs nocius o a el pas el temps, precisament a través d’una dieta impecable i molt rígida, com ara la que proposa el moviment Realfooding. Aquest moviment dóna un missatge totalitzador fomentant la demonització de certs aliments i situar-los com prohibits, això però , a la llarga, fins i tot podria potenciar sobreingestes o afartaments.

Com podria afectar-te?

Problemes físics:

Seguint un tipus de dieta molt restrictiva i per tant desequilibrada, podrien verificar casos d’anèmia, excés o dèficit de vitamines, hipotensió, osteoporosi, una important pèrdua de pes, debilitament de el sistema immune, dèficits nutricionals o desnutrició, entre d’altres.

Problemes psicològics:

El fet d’exercir un constant autocontrol sobre l’alimentació genera una pressió molt gran que pot arribar a ser experimentada com a molt esgotadora. Aquest estat sol generar un alt nivell d’irritabilitat i més tard podrien desenvolupar trastorns d’ansietat o depressió. D’altra banda l’autoestima, sent directament vinculada a l’acompliment/incompliment de les regles alimentàries, es podria veure afectada quan la persona sent que no ha de seguir el seu pla alimentari.

Aïllament Social:

Com a resultat de l’estil de vida comentat fins ara, la persona sol aïllar-se socialment declinant invitacions que li portarien a l’incompliment de la seva dieta, provocant així la pèrdua d’amistats i de vincles afectius significatius per a ell, fent-li experimentar sentiment de soledat i buit .

Com podem ajudar-te

En general, el tractament de l’ortorèxia, sent un desordre complex, és eficaç si es fa ús d’un equip multidisciplinari format per psicòlegs, metges i dietistes-nutricionistes. Ha d’estar dissenyat per satisfer les necessitats específiques de cada persona.

Si estàs passant per aquesta situació el nostre objectiu en consulta és ensenyar-te a tornar a menjar de manera equilibrada i variada sense que això es converteixi en una obsessió, realitzant una educació i reintroducció de certs hàbits alimentaris.

A nivell psicològic és important inicialment entendre com la persona se sent: saber quines són les seves preocupacions, les seves pors i les seves emocions, de vegades no conscients. En un segon moment és important ajudar a prendre consciència de el problema a través de la psicoeducació sobre el trastorn: identificar-ne els símptomes, les seves conseqüències i com això l’afecta en la vida diària. La teràpia també ha d’abocar a poder ajudar la persona a augmentar la flexibilitat de la pensada, l’autoestima i les habilitats socials.

Al Centre Júlia Farré comptem amb un equip multidisciplinari format per Dietistes-Nutricionistes i Psicòlogues Sanitàries especialitzades en psiconutrició. Aquest contacte estret entre ambdues especialitzades ens permet treballar de forma integral i coordinada.

Si creus que necessites suport professional, estarem encantades de poder ajudar-te.

Ornella Castagnetta

Ornella Castagnetta

Psicòloga sanitària

× Concertar visita por whatsapp