Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Psicologia de l’obesitat

obesitat y tractament psicologic
Coneixes la branca de la psicologia relacionada amb l’obesitat? És molt probable que la teva resposta a aquesta pregunta sigui que no, ja que es tracta d’una especialitat psicològica encara en vies de desenvolupament. És per aquest motiu que encara no gaudeix de manera oficial d’un reconeixement com a tal, equiparable a altres especialitats en psicologia com ara la psicooncologia, la neuropsicologia o la psicologia de l’esport.

La veritat és que cada vegada som més els professionals de la psicologia que posseïm aquesta expertise i al Centre de Nutrició Júlia Farré és on desenvolupem un treball especialitzat, orientat a l’abordatge psicològic requerit i relacionat amb l’obesitat i el sobrepès.

Podríem definir la psicologia de l’obesitat com la branca que s’encarrega de la detecció, diagnòstic i tractament d’aquelles dificultats psicològiques que poden aparèixer relacionades amb l’obesitat així com de la prevenció i promoció de la salut de conductes alterades relacionades amb problemes de pes.

En aquesta pàgina pretenem desxifrar i informar, com si d’un full de ruta es tractés, en què consisteix aquest camp. D’una manera pràctica i útil pretenc apropar-vos conceptes i aclariments entorn a tots aquells elements psicològics lligats a les persones que pateixen un problema de pes, ja sigui en grau de sobrepès o obesitat.

Quins són els aspectes psicològics relacionats amb l’obesitat?

Hi ha una sèrie d’alteracions psicològiques que podem observar amb més freqüència en les persones amb obesitat. Per aquest motiu, convé tenir present la importància de tractar a totes les persones que busquen ajuda per combatre l’excés de pes des d’una perspectiva integral i profunda, és a dir, basant-nos en generar canvis que no siguin bàsics sinó que estiguin enfocats a anar més enllà, al fet que es transformin en profunds i mantinguts en el temps.

1. Distorsió o insatisfacció de la imatge corporal

Sovint les persones que pateixen obesitat tenen una imatge corporal negativa i / o distorsionada que dista de la realitat. Les dues realitats generen malestar, sofriment i fins i tot rebuig, que convé treballar i readaptar per alliberar aquesta insatisfacció corporal.

2. Descontrol, desordre i alteracions en el comportament / relació amb el menjar

Aquí entren en joc múltiples elements, des d’aquells aspectes que cada persona té en compte a l’hora d’alimentar-, d’escollir el que menja, com ho menja, etc .. Fins aspectes més essencials com a patrons o tendències familiars, gestió de les nostres emocions lligades al menjar, etc.

perdua de pes i psicologia

3. Trastorns psicològics com: ansietat i depressió

Tots dos dificulten el benestar de la persona i en el context de l’obesitat, suposen una barrera que dificulta la millora del tractament, per tant, convé tenir-los en compte, avaluar de la seva existència i si és possible, sospesar la necessitat del treball terapèutic enfocat a la millora dels mateixos.

4. Dificultats en les relacions

Es pot donar el cas que presenti dificultats en les relacions socials i / o familiars, ja sigui per causes externes com el valor social de la primesa i el consegüent aïllament de la persona que no compleix amb ell o bé per causes internes pròpies de l’individu que atenen dinàmiques familiars i que poden estar afavorint el problema del pes. A més, en persones amb obesitat es dóna amb més freqüència dificultats en l’àrea sexual, comportant també conseqüències psicològiques que convé considerar.

5. Baixa autoestima

És una realitat molt lligada a les persones que pateixen sobrepès o obesitat. això no vol dir que hi hagi en el 100% dels casos però sí en molts d’ells, a més de estar molt lligada a la imatge corporal negativa que comentàvem a l’inici d’aquest apartat. Tant la valoració que fem del nostre físic com la valoració de la nostra persona determinen molts dels nostres actes. Si una persona només se centra en valorar per les xifres de pes i veu que sempre són negatives, és molt probable que visqui amb un continu malestar i rebuig cap a ella mateixa que li dificulti no només el tractament si no el benestar del dia a dia.

6. Hàbits inadequats d’estil de vida

El caos en l’alimentació sovint pot comportar que s’extrapoli o contamini al caos d’altres hàbits com l’activitat física, el descans, etc. La dificultat afegida en casos de sobrepès i obesitat és el manteniment dels èxits i els canvis aconseguits ja que en molts casos, es tracta de canvis superficials que no es mantenen a llarg termini i que dificulten al seu torn, la motivació, una bona salut i l’adherència al tractament.

En què consisteix el tractament psicològic de l’obesitat?

sobrepes, dieta y psicologia
La intervenció psicològica en obesitat és cada vegada una realitat més necessària i imprescindible. Com qualsevol altre procés terapèutic, el tractament psicològic pretén donar solució o millora a tots els possibles problemes que la persona pateix entorn al problema del pes, de manera adaptada i englobant des de problemes interpersonals com problemes relacionals de parella, etc.

Cada cas és un món i no convé caure en generalitats, però, ha una sèrie d’objectius terapèutics inicials que se centren en donar solució quan s’inicia un procés de teràpia en casos d’obesitat i que van molt més enllà d’un objectiu ponderal o d’una dieta hipocalòrica. Entre ells, destaquem 6:

  1. Diferenciar si hi ha un problema de trastorn del comportament alimentari ja que en molts casos amb sobrepès i obesitat conviu un problema o alteració de la conducta alimentària com el trastorn de afartaments o la bulímia nerviosa.
  2. L’existència de l’obesitat com a causa o conseqüència per tal de donar prioritat a aquells desajustos que siguin més necessaris per treballar i per tal de valorar en cada cas la manera de funcionament de la persona i les variables que hi ha implicades i que estan mantenint el problema del pes.
  3. Normalitzar la relació amb el menjar i amb el cos com constructe d’imatge corporal, basada en l’acceptació, en la compassió i en la satisfacció.
  4. Un treball conjunt integral i multidisciplinar, on és imprescindible el binomi constant de comunicació & coordinació amb altres professionals implicats en la millora de la condició de l’obesitat: nutricionistes, metges especialistes, etc. O bé en aquells que d’una manera o altra poden jugar el seu paper decisiu en un moment determinat (com ara un treballador social o un formador).
  5. Treballar l’autoeficàcia, la motivació, la psico-educació i el control intern o altres aspectes que tenen un paper actiu i directe en el manteniment d’uns hàbits saludables d’estil de vida, pel que fa a: alimentació, exercici físic, ritme de son, etc. Aconseguir una millora de la salut i la qualitat de vida de la persona en qüestió.
  6. Oferir eines, hi ha moltes i molt variades i a cada persona li pot ser útil o no aplicar cadascuna d’elles. L’auto-coneixement de cada persona és clau per determinar una transformació i un canvi permanent enfront d’un problema, en aquest cas, un problema relacionat amb l’excés de pes.
Finalment, és fonamental que el professional de la psicologia estigui especialitzat en l’àmbit de l’obesitat o similar.

Necessites ajuda personalitzada?

Bibliografia: Intervenció psicològica en obesitat. Manuals Pràctics. Psicologia. Piràmide.
Andrea Arroyo

Andrea Arroyo

Psicòloga sanitària i dietista-nutricionista clínica

× Concertar visita por whatsapp