Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Dieta per reduir el colesterol 

hipercolesterolemia i alimentació

Hipercolesterolèmia : consideracions generals

La hipercolesterolèmia és el nivell elevat de colesterol en sang i és un dels factors de risc cardiovascular que al voltant de la meitat de la població espanyola pateix però només el 46,4% ho sap.

La Societat Espanyola de Cardiologia alerta de la importància de un major control dels nivells de colesterol ja que, tal i com la OMS reflexa en la següent gràfica, les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat a Espanya.

risc malaltia cardiovascular

Què és el colesterol?

És una substància greixosa que es troba en les membranes cel·lulars de tots els teixits animals i en el torrent sanguini.

Com és possible que sent greix estigui circulant en sang? La sang no és aquosa? És com si volguéssim diluir gotetes d’oli en un got d’aigua. Per a que el colesterol pugui circular per sang s’envolta de unes partícules que es diuen lipoproteïnes, de les quals podem trobar diferents tipus en funció de la seva composició, mesura i densitat.

Els tipus de lipoproteïnes més conegudes són les LDL (o colesterol dolent) i les HDL (o colesterol bo).

Quines funcions té el colesterol sanguini?

Malgrat la seva mala fama, el colesterol no és una molècula perjudicial ni perillosa, de fet és fonamental pel nostre organisme ja que té diferents funcions vitals:

 • Forma part de l’estructura de les membranes cel·lulars i contribueix a la millor fluidesa en l’interior de la membrana.
 • És necessari per la producció d’hormones com l’aldosterona, cortisona o testosterona.
 • També és essencial en la formació d’àcids biliars sintetitzats en el fetge.
 • Els raigs ultraviolats del sol utilitzen el colesterol subcutani per formar la vitamina D.

Factors de risc de malaltia cardiovascular

Les persones amb múltiples factors de risc són la població diana per abordar un tractament de prevenció. S’han descrit 200 factors de risc, però els més importants a valorar són:

MARCADORS EN SANGMARCADORS INFLAMATORISESTIL DE VIDAMALALTIES
Colesterol LDLFibrinogenTabacHipertensió
Triglicèrids totalsProteïna C ReactivaInactivitat físicaDiabetis
Colesterol en las HDLMala alimentacióObesitat
Consum d’alcoholSíndrome metabòlic

S’estima que el 62% dels accidents coronaris es podrien prevenir mitjançant un estil de vida sa (dieta, no fumar, control del pes i exercici físic regular) i un tractament farmacològic adequat (per la hipercolesterolèmia i/o hipertensió).

Riscs de tenir el colesterol elevat

La causa més comú de malaltia cardiovascular coronaria i de mortalitat relacionada és l’aterosclerosi.

Es tracta del dany que pateix la part interior del teixit de les arteries grans ii mitjanes degut a l’acumulació de placa (composta per colesterol de les lipoproteïnes de baixa densitat (LDL, calci i fibrina). Aquesta placa pot créixer i produir un flux sanguini insuficient (també conegut com isquèmia) i inclús separar-se del teixit circular com un trombe a través dels vasos sanguinis, el que suposa un gran risc d’obstrucció de la circulació sanguínia d’algun teixit amb greus conseqüències: Ictus isquèmic, crisi isquèmica transitòria, infart de miocardi, angina de pit, mort sobtada, claudicació intermitent, isquèmia crítica del membre, gangrena o necrosi.

En el Centre de Nutrició Júlia Farré et recomanem que et realitzis una analítica junt a un control mèdic com a mínim una vegada a l’any per controlar els nivells de colesterol entre altres factors de risc per poder prevenir totes les situacions.

El índex aterogènic

Aquest índex és un valor que ens ajuda a predir el risc d’una persona a patir aterosclerosi. És més significatiu i representatiu que el valor de colesterol total per sí sol, ja que no només valora la quantitat sino que també la qualitat del colesterol que es troba circulant en sang.

Per poder calcular-lo necessitem revisar en la nostra analítica els valors de:

 • Colesterol total.
 • HDL

Una vegada tinguem aquests valors, dividim el valor del colesterol total entre el HDL.

Index aterogènic = Colesterol total (en mg) / Valors de HDL (en mg)

Si el resultat està per sota de 4’5 significa que el risc es baix, o pel contrari, si el valor és superior a aquesta xifra, suposa un elevat risc aterogènic.

Els factors que poden incrementar el risc d’aterosclerosi són: el tabac, la obesitat, la hipertensió, el colesterol LDL elevat, la predisposició genètica, una dieta rica en greixos saturats i colesterol, triglicèrids sèrics elevats, la inactivitat, la diabetis, el colesterol HDL baix, l’envelliment, la hiperhomocisteïnemia i la disfunció endotelial .

Tot això augmenta la probabilitat de patir acumulació de placa amb totes les conseqüències que comporta.

Tipus de colesterol sanguini: el bo i el dolent

En l’analítica ens podem trobar el colesterol bàsicament en 3 paràmetres diferents:

 • Colesterol total
 • HDL
 • LDL
colesterol dolent colesterol bo
dieta per baixar colesterol

EL colesterol total

Aquest valor analític és el que reflexa el colesterol contingut en totes les lipoproteïnes sanguínies. Abans es considerava un referent per valorar el risc cardiovascular. Però, avui en dia es recomana valorar el perfil lipídic de les diferents lipoproteïnes que el transporten per fer una millor valoració.

Existeixen molts factors que poden alterar els valors en sang de colesterol total com l’edat, les dietes riques en greixos, la genètica, les hormones, el pes corporal, l’activitat física, la ingesta de fàrmacs, entre altres.

Quan el colesterol total supera el límit recomanat hem de diferenciar en quin complexa lipoproteic es troba ja que és el que s’associa amb malalties cardiovasculars i ictus, i no el colesterol total transportat.

Es recomana que el valor de colesterol total no superi els 2000mg/dl, però el més important és diferenciar el bo del dolent.

El colesterol bo o HDL

lipoproteina hdlConté més proteïnes i menys lípids que les LDL, a conseqüència d’això tenen un major pes i és el motiu pel qual es diuen High Density Lipoprotein o proteïna d’alta densitat.

La principal proteïna que contenen les HDL són les Apo A-1, una proteïna antiinflamatòria i antioxidant que ajuda a eliminar el colesterol des de les parets arterials cap al fetge.

Valorar aquesta proteïna és interesant a nivell analític ja que ens ajuda a valorar el risc cardiovascular.

Els nivells alts de la proteïna d’alta densitat s’associen amb nivells baixos de lipoproteïnes més riques en colesterol i per això a un menor risc d’aterosclerosi.

Es recomana que el valor de HDL superi el 45mg/dl.

El colesterol dolent o LDL

lipoproteina ldlTambé es diu Low Density Lipoprotein o lipoproteïna de baixa densitat i és el principal transportador de colesterol en sang. AL contrari que les HDL, aquestes contenen una proteïna coneguda com Apo B que permet que el colesterol s’enganxi en les parets arterials incrementant el risc d’aterosclerosi.

Es recomana que el valor de LDL no superi els 130mg/dl.

Hipercolesterolèmia familiar

Existeixen diferents tipus de hiperlipèmia genètica i la hipercolesterolèmia familiar és la més comú. Representa el principal factor de risc de malalties cardiovasculars coronaries ja que el 85% dels homes i el 50% de les dones amb aquesta patologia pateixen un accident coronari abans dels 65 anys.

La detecció precoç amb la teràpia farmacològica intensiva i el canvi d’estil de vida poden prevenir o endarrerir les seves conseqüències. Les persones amb aquesta patologia haurien d’adaptar la dieta a la seva situació tant pels seus beneficis preventius com per la seva capacitat potenciadora de l’activitat farmacològica, el que en mig-llarg termini ens pot permetre reduir la dosis requerida del medicament.

Com podem controlar les lipoproteïnes?

AUGMENTA LDLREDUEIX LDL
Àcids grassos saturats i trans
Colesterol dietètic
Excés de peso corporal
Àcids grassos poliinsaturats
Fibra soluble
Estanols
Pèrdua de pes
Proteïna de soja.
AUGMENTA HDLREDUEIX HDL
Estrògens exògens
Exercici intens
Perduda del excés de greix corporal.
Dieta pobre en greixos saludables
Obesitat
Inflamació
Inactivitat
Tabac
Andrògens i altres esteroides relacionats (anabolitzants, anticonceptius orals amb predomini de progesterona)
Fàrmacs beta-bloquejants
Hipertrigliceridèmia
Factors genètics.

Tractament per reduir la hipercolesterolèmia

És essencial millorar els hàbits per realitzar una prevenció primària i secundària de les malalties cardiovasculars. En els dos casos s’aconsella:

 • Equilibrar la ingesta de calories i l’activitat física per tenir un pes corporal sa.
 • Controlar el consum de sal.
 • Evitar l’alcohol i el tabac.
 • Realitzar activitat esportiva de forma regular.
 • Reduir els nivells d’estrès.
 • Controlar altres factors de risc cardiovascular com la glucèmia, pressió arterial, la circumferència de cintura i altres valors analítics (marcadors inflamatoris com el fibrinogen o la proteïna C reactiva).
 • Només prendre medicació si és indicat per un metge.

Dieta recomanada pel colesterol elevat

 • Ajustar l’aport calòric en funció de les necessitats i dels objectius en el cas que fos necessari la pèrdua de pes.
 • Consumir les racions adequades de cada grup d’aliments.
 • La base de l’alimentació han de ser els vegetals.
 • Augmentar la ingesta de fibra amb fruites, verdures, hortalisses, llegums, cereals integrals, fruits secs, etc.
 • Adequar el consum de greixos saludables: peix blau, fruits secs, oli d’oliva verge extra, alvocat, llavors, etc.
 • Utilitzar l’oli d’oliva verge per cuinar.
 • Evita el consum de processats com brioixeria, snacks, pastissos, galetes, etc.
 • Controlar la quantitat de greixos saturats i colesterol que s’ingereixen a través dels aliments.
 • Analitzar i valorar l’etiquetatge dels productes que es consumeixen per valorar els seu contingut en greixos i sucres.
 • Minimitzar el consum de begudes i aliments amb sucres afegits.
 • Controlar tant la sal de taula com els productes que la contenen entre els seus ingredients: salses, embotits, tortes d’arròs o blat de moro, productes precuinats per consumir, patates fregides, bastonets de pa, crispetes, etc.
 • Controlar el consum de carn i evitar les carns processades.

Menú diari per la hipercolesterolèmia

INGESTAMENÚ
EsmorzarCafè amb llet descremada.
Entrepà integral vegetal d’enciam, tomàquet i ceba amb una llauna de tonyina al natural.
Mig matíUna ració de fruita amb una infusió.
Dinar Amanida d’arròs amb canonges i pebrot escalivat.
Pollastre a la planxa.
Berenar Iogurt descremat sense sucre afegit amb un grapat de fruits secs crus o torrats sense salar i una ració de fruita.
SoparSalmó al forn amb un carbassó, albergínia i patata.
Postra: Iogurt descremat natural sense sucres afegits.

Conclusions

Moltes persones tenen un alt risc de patir un accident cardiovascular i ho desconeixen. La aterosclerosi és una malaltia silenciosa i que passa desapercebuda, però les seves conseqüències poden ser realment greus i irreversibles.

Si tens el colesterol i el índex aterogènic elevats, en el Centre de nutrició Júlia Farré t’ajudarem a realitzar una dieta saludable, adaptada a les teves necessitats, gustos i horaris per a que puguis reduir el risc de patir malalties coronaries, millorar la teva salut i benestar.

Contacta amb el nostre centre de nutrició

Ana Amengual

Ana Amengual

Dietista - Nutricionista

2 Comments

 1. Ma dolors

  Hola bona tarda,
  Voldria saber perquè el meu colesterol és alt 246 d ara analítica de 10 dies. Tinc antecedents, menopausa. Dona de 56 anys. Amb Colón irritable, pèrdua de pes a 48 kg. Faig dieta fasfood i he pres probiòtics en 30 dies. Ventre inflat i vinc d un elicobacter. He pres coses naturals. Però ara el colesterol q havia baixat a 174 i ara ha pujat 246 ? Que podria fer? Dolors moltes gràcies!!!

  Reply
  • Centro Júlia Farré

   Hola Ma Dolors, no és estrany que pugi el colesterol en la menopausa i més tenint antecedents familiars. Hauries de mirar com estan els valors de LDL i de HDL. També valorar els teus hàbits actuals d’alimentació i exercici físic per arribar a conclusions. Salutacions,

   Reply

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sí, Acepto la política de privacidad *

× Concertar visita por whatsapp