Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Psicologia i alimentació

La Psiconutrició o Psicologia de l’alimentació, és la ciència que estudia la nostra relació amb el menjar. Per poder explicar i abordar aquesta relació, la psicologia de la nutrició té en compte les nostres emocions, conductes, així com el nostre context social i relacions.

Aquesta vessant psicològica, no tan sols tracta de donar respostes als trastorns de l’alimentació (anorèxia, bulímia, vigorèxia…). Sinó que també dóna cabuda a aquelles dificultats que són difícils de diagnosticar, però no per això, són menys importants o generen menys malestar en les persones.

Aquí inclouríem el menjar compulsivament, els afartaments, l’ansietat pel menjar, rebuig al cos, dietes cròniques… i altres dificultats relacionades amb el menjar i el nostre cos.

transtorns de l'alimentació

La Psiconutrició, ofereix estratègies, conceptes i teories amb l’objectiu de treballar d’una manera positiva la nostra relació amb el menjar. Aquest nou enfocament proposa que el menjar es pot veure com un baròmetre d’intimitat, és a dir, la manera en què mengem és una mostra de com ens estimem.

Gràcies a les eines que ofereix aquesta disciplina, podem prendre consciència de les nostres creences sobre el menjar i el nostre cos. Utilitzant això com a punt de partida, ens convida a construir noves formes de relacionar-nos amb nosaltres mateixos per curar la manera en que mengem.

Emocions i alimentació

T’has preguntat mai com influeixen les teves emocions a l’hora de menjar?

Després d’un complicat dia de feina, menges de manera compulsiva?

Obres la nevera cada vegada que sents que t’avorreixes?

Tens un conflicte i menges ràpid, sense consciència i amb ansietat?

Quantes vegades en sentir preocupació o por, menges per sentir alleujament?

És bastant comú que a vegades, puguem refugiar-nos en el menjar perquè ens ajudi a calmar emocions desagradables. Però quan aquesta és la nostra única estratègia, i per tant, es converteix en un hàbit, el risc pot ser massa alt.

Dependre totalment del menjar per omplir buits o evitar sentir emocions, pot tornar-se en contra nostra. El que va resultar adaptatiu en un moment molt determinat de les nostres vides, ara pot portar-nos moltes conseqüències negatives com per exemple, augment de pes, colesterol, diabetis, culpa, obsessions i sentiments negatius, entre d’altres.

Parlem de gana emocional, per referir-nos a una conducta desadaptativa, el motor són les emocions. El menjar, passa a ser un reforç de curt termini per tal de deixar de sentir estrès, ansietat, por, avorriment…

Després d’aquesta conducta, apareixen sensacions negatives (culpa, malestar…) de manera que tornem a recórrer al menjar per sentir-nos millor. Creem així, un cercle viciós que ens porta una vegada i una altra a gestionar les emocions de la mateixa manera, sense tenir l’oportunitat de construir estratègies pròpies. És llavors quan l’ajuda d’un professional expert és imprescindible.

com solucionar un trastorn alimentari

Teràpies

Trastorns de la conducta alimentària

Els TCA són trastorns mentals relacionats amb la ingesta de menjar i l’obsessió per la figura corporal. Són trastorns d’origen multifactorial, originats per diferents causes d’origen psicològic, familiar, sociocultural i biològic.

En aquest grup de trastorns trobem:

  • Anorèxia nerviosa
  • Bulímia nerviosa
  • Trastorn per afartament
  • Ortorèxia
  • Vigorèxia

Aquesta alteració de la conducta comporta que la persona pateixi problemes físics i psicosocials. Els TCA es caracteritzen per un comportament dirigit a controlar el pes, símptomes ansiosos i depressius, característiques obsessives i funcionament social pobre.

Ansietat per menjar

L’ansietat pel menjar és la manera que té el teu cos de dir-te que necessita equilibri.

Si penses constantment en menjar o calmes la teva ansietat picotejant és moment que descobreixis què és el que necessita el teu organisme i donar-li-ho.

Al satisfer els teus desitjos, tan sols estàs posant un pedaç a les teves mancances. Així que si has arribat fins aquí és hora que puguis resoldre la teva ansietat d’arrel.

Identificar per què el menjar té tant pes en la teva vida serà el primer pas per deixar de responsabilitzar i descobrir noves eines en tu.

Menjadors compulsius

Un menjador compulsiu es caracteritza per consumir grans quantitats de menjar amb pèrdua de control durant la ingesta. Després d’aquesta sobre ingesta la persona sol sentir angoixa, tristesa i preocupació excessiva pel pes.

Les persones solen viure aquesta experiència com una addicció, igual que la que podrien tenir a una altra substància (tabac, alcohol…). Utilitzen el menjar per evadir-se, refugiar-se i evitar experimentar emocions desagradables.

Normalment, les persones que pateixen afartaments tenen una llarga història de dietes, amb fracassos recurrents. Baixa autoestima, ansietat i tristesa, són pròpies de menjadors compulsius.

És important tractar aquest tipus de problemàtiques amb un equip multidisciplinari de Dietistes- nutricionistes i psicòlegs especialitzats.

Com puc ajudar-te

En mi trobaràs una guia i suport per poder explorar nous camins que et porten a comprendre i curar cos i ment. T’ajudaré a fer les paus amb el menjar i amb tu mateix, en un espai segur i de confiança on et sentiràs còmode.

A través de diferents estratègies i eines que aprendràs en la consulta amb mi podràs:

  • Donar-li un significat a les conductes compulsives entorn al menjar i el cos.
  • Obtenir eines per aprendre a gestionar les teves emocions sense recórrer al menjar.
  • Reconnectar amb el teu cos i aprendre a escoltar les seves senyals.
  • Augmentar la teva seguretat i confiança.
  • Nodrir el teu cos de forma conscient.
  • Alliberar-te de càrregues inconscients que t’estan pesant de més.
  • Assolir una vida més plena i feliç.

Com treballo

Gràcies a la meva visió constructivista, parteixo de la base en què cada persona crea un sistema per comprendre el seu món i les seves experiències internes.

Veig l’ésser humà com un constructor actiu de la seva pròpia realitat. Partint des d’aquest punt, la meva missió serà la de portar l’atenció cap als teus propis significats, per poder flexibilitzar i construir noves formes de relacionar-te amb tu mateix.

Utilitzant diferents tècniques i estratègies (Minful Eating, meditació, tècniques vivencials, dialèctica…) t’ajudaré a comprendre el teu moment present, rescatant aquelles eines i habilitats que destaquen en tu.

En el procés de teràpia, jugaràs un paper actiu per poder així re-descobrir noves maneres d’interpretar la teva realitat que siguin més funcionals, sense necessitat de recórrer al menjar.

La confiança, proximitat, empatia i comprensió, seran les nostres companyes de viatge en el teu procés de teràpia.

Estàs a un pas de millorar la teva relació amb el menjar

Marta García

Marta García

Psicòloga i psicoterapeuta

× Concertar visita por whatsapp