Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Teràpies de grup de psiconutrició

psicoterapia en grup

La teràpia de grup és actualment una eina molt consolidada i estesa en la pràctica clínica de la psicologia. Els seus beneficis han estat demostrats al llarg dels anys en la literatura científica igual que la seva eficàcia clínica en múltiples problemàtiques psicològiques.

La psicoteràpia grupal és un tipus de teràpia psicològica que es duu a terme entre el psicoterapeuta i un grup de persones, encara que no només es redueix a això. Mentre que en la teràpia individual la interacció simplement es basa entre la persona que demanda ajuda i el psicoterapeuta, en la teràpia de grup hi ha tant interacció persona-psicoterapeuta com entre les diferents persones integrants del grup terapèutic, podent generar canvi els dos tipus d’interaccions. En altres paraules, el grup mateix, així com l’aplicació de tècniques específiques i la realització d’intervencions per part del psicoterapeuta qualificat, serveix com a instrument de canvi. Aquesta característica atorga a la psicoteràpia de grup el seu excepcional i poderós potencial terapèutic.

La teràpia grupal es recolza en una eina molt poderosa que és l’escenari grupal i les interaccions entre el grup. El poder d’aquest instrument prové de la importància que tenen les interaccions interpersonals en el nostre desenvolupament psicològic. Els grups constitueixen una part essencial de la nostra experiència de desenvolupament, des de la nostra primera unitat familiar, passant pel col·legi, fins a les persones que ens envolten en el treball, en l’oci i en la llar. Formem part d’un sistema.

Així, la teràpia grupal centra el seu treball terapèutic en les interaccions interpersonals, tant abordant problemàtiques personals o interpersonals en un context grupal, atorgant-li una major riquesa al tractament.

Construïm un espai segur on puguis observar-te i analitzar-te en contacte amb els altres.

Com funciona una teràpia de grup?

La teràpia de grup és guiada pel psicòleg referent d’aquest, el rol és de moderador dirigint l’abordatge de les diferents problemàtiques, objectius terapèutics plantejats per a aquesta sessió o demandes esporàdiques que puguin anar sorgint. Una sessió on sota una acurada moderació terapèutica els membres comparteixen temes que els preocupen i que volen o necessiten fer front, interactuen i donen i reben feedback i retroalimentació sobre el significat i l’efecte de les diverses interaccions que tenen lloc entre ells adquirint eines i recursos alhora.sala de psicoterapia de grupos

El grup proporciona l’empatia i el suport necessaris per a crear una atmosfera de confiança que condueixi a compartir i explorar allò que s’estigui treballant en la sessió i adquirir una major comprensió de si mateix. Les diferents persones del grup escoltaran i poden aportar allò que pensen o senten sobre aquest tema, donar confirmació, donar suport i/o realitzar crítiques constructives des del respecte i la comprensió promovent la reflexió i el canvi. Fins i tot, simplement, acompanyar a la persona. El rol del psicoterapeuta consisteix fonamentalment a facilitar la interacció de tots els membres, ajudar-los a aprendre dels altres, col·laborar amb ells per a establir metes personals i animar-los a convertir els seus insights en plans concrets que impliquin l’execució fora del grup. Els terapeutes interpreten aquest rol ensenyant als membres del grup a centrar-se en l’aquí i ara i a identificar els problemes que desitgen examinar en el grup.

Dinàmiques grupals i vivencials

Un recurs molt eficaç per al treball terapèutic grupal que durem a terme seran les dinàmiques grupals i vivencials que permetran una major introspecció i autoconeixement en la pròpia persona en un entorn acompanyat i segur. Que sigui vivencial permet a la persona prendre major consciència, l’adonar-se.

Una cosa molt important que succeeix en una teràpia de grup és que la participació de la resta de persones pot fer ressonar aspectes interns en un mateix dels quals no s’havia pres consciència i fins i tot donar-se permís per fi a un mateix per a poder posar paraules a aspectes de major dificultat. Les teves pròpies experiències poden ajudar molt a la resta de persones del grup, igual que les d’aquestes poden resultar molt valuoses per a tu.

A vegades parlarem de grups homogenis, quan totes les persones que acudeixen a un grup el fan pel mateix motiu, i en altres de grups heterogenis, quan tot i presentant diferents dificultats necessiten unes estratègies comunes de gestió i afrontament.

A qui va dirigit?

A totes aquelles persones que estiguin interessades en aquesta modalitat de tractament i/o vulguin enriquir-se d’aquesta eina en el seu procés terapèutic de canvi que estiguin duent a terme amb l’acompanyament nutricional i/o psicològic en el nostre centre. Just pel seu excepcional i poderós potencial terapèutic, veiem la teràpia grupal com una suma a la teràpia individual duta a terme amb el teu psicòleg referent. De cap manera exclou la teràpia individual, és un complement ja que es donen dinàmiques terapèutiques diferents. De fet, les vivències que puguin donar-se en la teràpia de grup poden continuar sent revisades i treballades amb major profunditat també en la teràpia individual.

terapia psicológica grupal

La teràpia de grup és més activa i mou més a nivell intern que la teràpia individual. No totes les persones estan preparades per a dur-la a terme, és per això pel que es valora prèviament en consulta juntament amb la persona si la teràpia grupal pot resultar convenient per a ella, valorant el cas de manera individual i analitzant característiques personals i objectius terapèutics.

Totes aquelles persones que han participat d’una teràpia grupal sempre realcen les experiències positives i enriquidores que poden extreure de tot el que s’aprèn i es vivencia en un grup.

I quins són els factors terapèutics de canvi en un grup?

  • Trenca l’aclaparadora sensació d’aïllament i solitud en revelar el possible secret al qual s’havia sotmès la problemàtica.
  • Permet generar sensació d’alleujament en comprovar que un no està sol respecte el seu problema i que els membres del grup terapèutic comparteixen també algunes de les seves mateixes dificultats, símptomes i expectatives. Això permet posar en perspectiva el problema.
  • El sentiment de pertinença a un grup, la construcció de relacions significatives i autèntiques i, per tant, millora de la xarxa de suport social en integrar aquestes. S’ha demostrat que el suport social és fonamental per al nostre benestar psicològic i emocional.
  • Sentir-se acompanyat i comprès en el procés terapèutic de canvi.
  • El sentir-se entès, escoltat i respectat per un grup.
  • L’altruisme, compartir problemes similars i acceptació i ajuda mútua entre els integrants del grup terapèutic que, alhora, permeten orientar-se a l’afrontament del problema.
  • Compartir el propi món interior amb la resta del grup i sentir-se acceptat i no jutjat.
  • Experimentar i sentir que el canvi terapèutic és possible mitjançant l’observació del procés terapèutic d’altres persones dins del grup.
  • Desenvolupament de les habilitats socials, així com posada en comú d’estratègies i de diferents estils d’afrontament davant els problemes.

Quins beneficis pots aconseguir amb la teràpia de grup?

  • Augmentar la consciència dels teus pensaments i creences, emocions i conductes.
  • Augmentar la consciència de la teva relació amb el menjar i el significat psicològic i emocional que ha adquirit per a tu.
  • Desenvolupar el propi món afectiu i emocional i adquirir eines d’identificació, comprensió i regulació emocional. Reconèixer les teves emocions, identificar la teva necessitat i aprendre a gestionar d’una manera més adaptativa.
  • Adquirir recursos per a gestionar l’estrès i l’ansietat.
  • Tornar a connectar cos i ment i aprendre a escoltar-me.
  • Reforçar la pròpia autoestima.
  • Aconseguir un major autoconeixement que ajudi en el desenvolupament de la teva pròpia identitat.
  • Augmentar l’autoacceptació i el respecte a un mateix.
  • Millorar la relació amb el propi cos.
  • Millorar la relació amb un mateix i l’autocura construint noves formes de relacionar-se amb un mateix.
  • Augmentar l‘autonomia i responsabilitat cap a un mateix i cap als altres, millorant la confiança en un mateix.
  • Millora de les habilitats i estratègies alternatives per a manegar dificultats i resoldre certs conflictes.
  • Entrenar les teves habilitats socials i aprendre models de comportament alternatius i més assertius.

Què és necessari per a iniciar un procés terapèutic grupal?

  • Motivació per a poder participar en una experiència grupal.
  • Capacitat per a fer tasques en grup.
  • Empatia i suport cap al grup.
  • Respecte cap a cadascun dels membres que formen part del grup.
  • Confidencialitat, comprometre’s a no revelar fora del grup allò que han compartit les altres persones.
  • Compromís d’assistència a les sessions que formin part de la teràpia grupal.
  • Puntualitat, ja que les sessions s’iniciaran en un determinat horari i han de concloure a temps.

Com es desenvolupa?

En el Centre de Nutrició Júlia Farré realitzarem teràpies de grups en les quals les sessions es duran a terme de manera quinzenal.

Els grups terapèutics seran tancats, és a dir, formaran part del grup les mateixes persones sempre durant les sessions que componguin aquest. A més, els grups seran reduïts i estaran formats entre 6 i 8 persones. En un grup major, considerem que alguns membres poden quedar exclosos, ja que el temps serà insuficient per a examinar i comprendre totes les interaccions de cadascun dels membres. Els grups que oscil·len entre sis o vuit membres ofereixen les majors oportunitats d’intercanvi verbal entre totes les persones.

Les sessions tindran una durada d’hora i mitja.

Sessions quincenals

1h 30min de duració

Grups entre 6 i 8 persones

Escriu-nos per a apuntar-te a un grup o sol·licitar més informació

    Si, he llegit i accepto les condicions d'ús i política de privacitat

    Preguntes freqüents

    Quina diferència hi ha entre teràpia de grup i grup de suport?

    Existeixen diferències importants entre la teràpia de grup i els grups de suport. En si mateix, el grup de suport té una tonalitat diferent. És cert que el grup de suport és també un espai de reunió periòdic on assisteixen diferents persones que comparteixen una mateixa problemàtica comuna. Per tant, un lloc segur per a compartir vivències i intercanviar idees sobre situacions difícils. Però, justament, la seva gran diferència amb la teràpia de grup és aquesta, que un grup de suport es queda moltes vegades en l’alleujament simptomàtic i a trobar un suport emocional en el grup. A més, mentre que una teràpia de grup només pot ser moderada per un professional psicòleg especialitzat, pots trobar dos tipus de grup de suport: un grup liderat per professionals experts en aquesta temàtica o per persones que han passat per la mateixa problemàtica que els membres que assisteixen al grup de suport. La teràpia de grup, com has llegit, té molta més riquesa terapèutica i consisteix en un pla d’intervenció.

    Quina diferència hi ha entre teràpia de grup i taller de psiconutrició?

    A diferència de la teràpia de grup, el taller de psiconutrició es tracta d’un espai psicoeducatiu vivencial per a construir activitats grupals per a reflexionar i oferir eines pràctiques per a ajudar la persona a adonar-se i li sigui útil, així, per posar en pràctica en la seva vida quotidiana respecte a la seva problemàtica amb el menjar.

    Sent tantes persones en la teràpia de grup, hi haurà espai per a parlar tots els participants del grup?

    La durada de la teràpia de grup està pensada justament per al nombre d’assistents, de 6 a 8 persones, amb la finalitat que tots puguin tenir aquest espai per a parlar i compartir les diferents activitats que es tractaran en la teràpia de grup.

    Si em costa parlar sobre mi en grup, el tractament grupal és la millor opció per a mi?

    És lògic que quan es tracta de parlar de coses personals apareguin certes pors. La teràpia de grup és una experiència grupal on totes les persones que formen part del grup comparteixen aquest mateix dubte. La confiança grupal es construeix igual que una relació, avançar en les sessions ajuda a aconseguir aquest espai de confiança i suport emocional on un és escoltat i també escolta a la resta de membres del grup. Respectar la confidencialitat i privacitat són requisits imprescindibles per al bon funcionament de la teràpia de grup.

    I si no m'acabo sentint còmode/a fent la teràpia de grup, puc deixar d'assistir?

    Sí, és important escoltar la incomoditat per a poder responsabilitzar-se amb un mateix. La incomoditat és un senyal que s’ha d’escoltar i treballar, sobretot és important comentar amb la psicòloga i/o el grup. Durant el transcurs del procés la persona té la llibertat de deixar el grup si no sembla ser el que esperava, desitjava o necessitava.

    Quin és el primer pas per entrar en un grup?

    Si mai has assistit a teràpia individual ni grupal en el nostre centre, has de realitzar una primera sessió individual de 30min amb una de les nostres psicòlogues. D’aquesta manera podrem valorar la conveniència de realitzar sessions grupals i indicar quin seria el grup més idoni per a tu.

    Quin és el preu?

    Sessió individual de 30min amb una psicòloga per valorar l’entrada en un grup: 30 €

    Per sessió individual de prova en grup: 40 euros.

    Apuntar-se al grup: assistència a 1 sessió cada 2 setmanes. Preu de 4 sessions 120 euros.

    En quin horari em puc apuntar?

    Horari de matins: dimecres de 9.30 a 11h. o de 12 a 13.30h

    Horari de tardes: divendres de 15:30 a 17h o de 18 a 19:30h

    × Concertar visita por whatsapp