Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Alimentació i càncer

¿Què és el càncer?

Sota aquest concepte s’engloben més de 200 malalties diferents que tenen en comú el creixement descontrolat de cèl·lules en l’organisme. A aquest grup de cèl·lules se les anomena tumor. El tumor es considera maligne quan les cèl·lules tenen la capacitat de moure’s per dins del cos (a través de la limfa i de la sang) i créixer en altres òrgans o teixits produint metàstasi. Totes les cèl·lules tumorals malignes es formen a conseqüència d’una alteració genètica d’aquestes cèl·lules.

Les causes poden ser molt diverses:

  • Exposició a radiacions i productes tòxics.
  • Virus i infeccions.
  • Causes esporàdiques: errors durant la reproducció de les cèl·lules.
  • Causes genètiques: l’ADN predisposa a patir aquesta malaltia.

Segons dades de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica en l’any 2020 hi haurà 246.713 nous casos a Espanya, sent aquest més comú en homes que en dones i amb una major incidència en persones de més de 65 anys. S’estima que en les pròximes dècades la incidència augmenti un 70%.

L’any 2012 els càncers més comuns a Espanya van ser el de intestí gros, el de pròstata, el de pulmó i el de mama.

dieta y cancer

Si tenim en compte la diferència entre homes i dones els 5 tipus de càncers més comuns són:

HOMESDONES
1rPulmóMama
2nPròstataColon i recte
3rColon i rectePulmó
4tEstomacCèrvix
5eFetgeEstómac

Quina relació hi ha entre l’alimentació i el càncer

Segons el Codi Europeu Contra el Càncer l’alimentació és un dels factors a tenir en compte per a la seva prevenció, juntament amb l’exercici físic, no fumar ni beure alcohol i prendre les precaucions adequades davant del sol. Per tant, tenir una dieta equilibrada és important dins d’un estil de vida saludable si volem evitar patir un tumor maligne.

alimentacio i càncer

L’alimentació està relacionada enormement amb la nostra salut present i futura. Això no vol dir que les malalties oncològiques es puguin arribar a prevenir a través d’una dieta específica o que si hem desenvolupat algun tipus de tumor la causa sigui la nostra manera de menjar.

És difícil relacionar el consum d’un aliment natural amb la malaltia, però cal reconèixer que en els aliments es poden trobar contaminants que sí estan reconeguts com a cancerígens. Aquestes substàncies cancerígenes que podem trobar en el menjar són principalment:

  • Aflatoxines: Produïdes per fongs en el blat de moro i la fruita seca oleaginosa. Hi ha una elevada evidència de la seva relació amb el risc de càncer de fetge.
  • Dioxines i PCB (bifenils policlorats): es poden trobar en greixos animals (fetge d’animals), lactis i peix.
  • Benzopirè: Es tracta d’un hidrocarbur aromàtic policíclic que es forma quan es torren en excés o es cremen aliments rics en greix o proteïnes.
  • Arsènic: present en l’aigua corrent i aigües de reg. Hi ha una elevada evidència que augmenta el risc de patir càncer de pulmó.
  • Algunes nitrosamines: es poden formar a partir dels nitrits i nitrats que s’utilitzen com a additius en carns i embotits.
  • Algunes hormones asteroïdees: estrògens, andrògens i progesterona.

Contínuament estem bombardejats a través dels mitjans de comunicació i internet amb informació que relaciona dieta i càncer. Aquesta sobreinformació pot ser mal interpretada i fins i tot provocar angoixa a les persones que volen cuidar-se i no saben què menjar per fer-ho de la millor manera possible.

A continuació disposo informació científicament contrastada sobre el que sabem d’aliments per prevenir el càncer i de l’alimentació a seguir un cop ja hem desenvolupat aquesta malaltia.

Aliments preventius

M’agradaria començar fent èmfasi en el més comú entre les dones, el càncer de mama. Els factors generals que incrementen el risc de patir-lo en dones són:

  • Menarquia primerenca: inici de la pubertat i primera menstruació abans dels 8 anys d’edat.
  • Menopausa tardana: després dels 55 anys d’edat.
  • No tenir fills.
  • Tenir fills tard: es considera tard després dels 30 anys.
  • Fumar, tant de manera passiva com activa. El tabaquisme és especialment nociu en les dones quan la persona fuma entre la primera menstruació i el final del primer embaràs.
  • Patir obesitat: Hi ha una relació directa entre l’obesitat (índex de massa corporal o IMC superior a 30) i aquest tipus de tumors. Es creu que la causa és una major quantitat d’estradiol (estrògens) circulant en sang que estimulen el creixement del teixit mamari. Aquest risc augmenta quan està instaurada la menopausa.
  • Ser alt: a major altura aconseguida en edat adulta major risc de patir càncer de mama, ovari, endometri i còlon.
  • Major pes en néixer: tenir un pes elevat en néixer augmenta el risc de patir un tumor a les mames abans de l’aparició de la menopausa.
alimentos preventivos del cáncer

La prevenció del càncer de mama comença per la modificació, si és possible, d’aquests factors de risc.

El de còlon i recte és una altra de les malalties oncològiques més comuns tant en dones com en homes. Són la carn vermella i la carn processada aliments cancerígens que podrien fomentar la seva aparició?

Estudi de l’OMS sobre el consum de carns vermelles

L’Organització mundial de la salut (OMS) va publicar un polèmic informe al 2015 on s’alertava del consum de carn vermella i carn processada per la seva relació amb el risc de patir aquest tipus de càncer.

Després d’una revisió de la literatura científica existent, en aquest informe catalogaven la carn vermella com probablement carcinògena i la carn processada com a carcinògena per als humans. Concretament es deia que consumir 50 grams al dia de carn processada (salsitxes, embotits, frankfurts, carns fumades, etc.) augmentava un 18% el risc de càncer de còlon i recte. De la manera com es van fer ressò de la notícia als mitjans de comunicació, molta gent va interpretar que si menjava el seu entrepà d’embotit diàriament, tindria un 18% de probabilitats de patir un tumor d’aquest tipus.

Això NO és el que deia l’informe del Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer (IARC), ja que es referia al risc relatiu no a l’absolut. Si la prevalença de càncer colorectal a Espanya és del 7% i a causa del consum de carn l’augmenta un 18% vol dir que augmenta 1,26 punts el percentatge, passant a ser del 8,26%.

A sobre aquest famós informe no anava acompanyat de recomanacions nutricionals i va causar molt enrenou en els mitjans de comunicació. A més, classificar els aliments en causes o probables causes no dóna dades sobre la dimensió del seu efecte real sobre les persones. Per això vull mostrar aquesta infografia elaborada per investigadores de l’Institut Català d’Oncologia (ICO):

alimentos prevención cancer

Relació entre aliments i tumors

Al gràfic anterior pot ser que t’hagi cridat l’atenció el dibuixet del vi. L’alcohol és probablement la substància més cancerígena que estem consumint de manera habitual a Espanya. L’etanol i l’acetaldehid presents en les begudes alcohòliques són cancerígens. Hi ha una elevada evidència científica que el consum d’alcohol incrementa el risc de patir càncer de mama, intestí, fetge, cavitat oral, faringe i laringe.

L’organització World Cancer Research Fund ha elaborat un informe a nivell mundial sobre l’evidència científica en alimentació, nutrició i activitat física per a la seva prevenció. La segona versió actualitzada d’aquest informe és de l’any 2007. Gràcies a aquest podem veure d’una manera senzilla i resumida què hi ha de cert entre el consum dels aliments i els diferents tipus de tumors malignes. Com per exemple, quins són els aliments que prevenen el càncer.

A continuació et mostro una taula resum que relaciona els aliments amb el càncer de la següent manera:

  • Color verd fosc: Forta evidència científica que consumir aquest aliment disminueix el risc.
  • Color verd mitjà: Consumir aquest aliment probablement disminueix el risc.
  • Color verd clar: Evidència científica limitada que el seu consum disminueixi el risc.
  • Color vermell fosc: Forta evidència científica que consumir aquest aliment augmenta el risc.
  • Color vermell mitjà: Consumir aquest aliment probablement augmenta el risc.
  • Color vermell clar: Evidència científica limitada que el seu consum augmenti el risc.

risc càncer

El consum d’antioxidants i càncer també es troba a l’ordre del dia quan una persona busca com prevenir aquesta malaltia. Aquestes substàncies s’han de consumir diàriament a través dels aliments. Els complexos vitamínics i minerals no han demostrat cap efecte positiu en la prevenció del càncer. En alguns assajos fins i tot s’ha vist que poden tenir un efecte perjudicial:

 factors tumor

Aliments per combatre un tumor maligne

Què menjar quan es pateix càncer és una de les grans preguntes que es fa una persona després del seu diagnòstic. Hi ha moltes teories sobre els aliments per combatre el càncer i dietes anticancerígenes. Una de les que s’ha propagat més és la de realitzar una dieta cetogènica, és a dir, sense sucres o hidrats de carboni. Les cèl·lules del cos s’alimenten de glucosa, és a dir, una molècula simple de sucre. Les cèl·lules tumorals creixen i es reprodueixen ràpidament amb el que es pretén tallar el seu aliment principal, el sucre.

Mengem per alimentar el tumor o a la persona? El problema d’aquest tipus de dietes és que afecta negativament a totes les cèl·lules de l’organisme provocant un estat de malnutrició i podent minvar la massa muscular del cos. Aquesta situació debilita físicament la persona que tindrà més dificultat a l’hora d’afrontar la malaltia i els tractaments. No només no està demostrada la seva eficàcia sinó que estudis recents han demostrat que certs tipus de cèl·lules tumorals mamàries podrien alimentar-se a partir de greix.

Igual que la dieta cetogènica hi ha moltes altres dietes anticàncer de moda per prevenir o curar el càncer i molts mites al voltant de l’alimentació adequada per a aquesta malaltia. La fundació Alícia juntament amb l’Institut Català d’Oncologia ha elaborat 3 documents sobre què menjar durant el tractament del càncer. Pots descarregar-los a continuació:

  1. Recomanacions generals sobre l’alimentació durant el tractament del càncer. En aquesta publicació s’explica com ha de ser l’alimentació diària de la persona malalta, consells pràctics per al dia a dia, tipus de coccions recomanades, com assegurar els antioxidants i nutrients necessaris a través d’aliments naturals, organització de l’alimentació durant els tractaments, com els tractaments poden afectar i alterar la dieta, què menjar per combatre els efectes secundaris de la quimioteràpia.
  2. Mites i creences sobre alimentació durant el tractament del càncer. S’hi recullen preguntes i respostes sobre aliments que s’han d’evitar durant el tractament, estris que es fan servir per cuinar com tipus de paelles, envasos per a emmagatzemar el menjar, ús del microones i aliments amb efecte curatiu.
  3. Recomanacions dieteticoculinàries durant el tractament del càncer de mama. Fulletó molt útil no només per al de mama sinó per a tot tipus de tumors. Inclou consells per combatre efectes secundaris com boca seca, nàusees i vòmits, retenció de líquids, restrenyiment, alteracions en els sabors, sabor metàl·lic a la boca i proposta de 33 receptes adequades a cadascuna d’aquestes situacions.

Una de les característiques més comunes dels malalts oncològics és la caquèxia cancerosa o extrema primesa. Un dels principals objectius del tractament nutricional és mantenir la persona ben alimentada, amb un bon estat físic.

L’obesitat pot amagar i dificultar la detecció de la caquèxia cancerosa i estats de desnutrició. A més, el càlcul de la dosi de quimioteràpia que necessita el pacient té en compte el pes de la persona, això vol dir que l’obesitat pot comportar a errors de càlcul que augmentin la toxicitat del tractament.

Ja en el 1914 el premi Nobel Francis Peyton Rous va evidenciar en animals amb tumors implantats que els que havien estat sobrealimentats tenien un creixement més ràpid del tumor. Per tant, si el malalt té sobrepès o obesitat corregir els seus hàbits alimentaris i l’excés de pes corporal serà fonamental en el seu tractament.

No oblidis que cuidar-se quan es pateix una malaltia oncològica no solament implica menjar bé. L’activitat física en dones amb càncer de mama s’associa a una reducció del 34% de la mortalitat i una reducció del 24% que es torni a desenvolupar el tumor.

Conclusions

Actualment podem afirmar i celebrar que més de la meitat dels càncers acaben curant-se.

La relació entre l’alimentació i les malalties oncològiques no solament està present en la prevenció del càncer sinó en un suport durant el seu tractament. Si necessites ajuda per personalitzar la teva dieta a la teva situació particular no dubtis a posar-te en mans del nostre equip de dietistes – nutricionistes.

Júlia Farré

Júlia Farré

Dietista - Nutricionista

 

2 Comments

  1. Anna

    Hola Júlia,

    sóc professora del IES Leonardo da Vinci de Sant Cugat i tinc un alumne de batxillerat, el Sergi, que li agradaria fer el treball de recerca sobre la relació del càncer amb l’alimentació. Em preguntava si podria venir a parlar amb tu el Sergi i si ens podries ajudar a pensar una part pràctica pel seu treball.

    Coordialment,

    Anna

    Reply
    • Centro Júlia Farré

      Hola Anna, gràcies pel teu comentari. Si el Sergi està interessat en que l’ajudem amb el treball diga-li que ens contacti directament a la recepció del centre i l’informarem sobre com ho fem en aquests casos. Moltes gràcies.

      Reply

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sí, Acepto la política de privacidad *

× Concertar visita por whatsapp