Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Dieta equilibrada

La dieta equilibrada és aquella que ens aporta tots els nutrients que necessitem pel funcionament òptim del nostre organisme.

Una nutrició equilibrada aporta la proporció adequada de macronutrients (hidrats de carboni, proteïnes i greixos), micronutrients (vitamines, minerals i antioxidants) i fibra, en funció de les nostres característiques personals: edat, sexe, alçada, activitat física, estil de vida i altres condicions com pot ser, per exemple, tenir una patologia.

La nostra alimentació ha de mantenir un equilibri i ser saludable. Això què significa? Que ha de cobrir tots els nostres requeriments nutricionals amb aliments saludables i no amb aliments que puguin comprometre o perjudicar la nostra salut.

Segons la OMS, realitzar una dieta sana i balancejada durant la nostra vida ens ajuda a prevenir la malnutrició, malalties no transmissibles (diabetis, cardiopaties, accidents cardiovasculars i càncer) i diferents afeccions.

Com ha de ser una dieta equilibrada?

dieta equilibrada

Una dieta equilibrada es caracteritza per tenir 6 qualitats:

 • Adaptada. La dieta ha de ser totalment personalitzada a les particularitats de cada persona com he comentat anteriorment, als seus horaris, a les seves condicions econòmiques, al seu estat emocional, etc.
 • Ha de portar en les quantitats adequades tots els nutrients i fibra que el nostre organisme necessita.
 • Satisfactòria. No podem oblidar que menjar és un plaer, és important que els aliments, les quantitats i les preparacions siguin apropiades, agradables i ens satisfacin.
 • Variada. Per a que s’allunyi de la monotonia, és molt aconsellable variar la gamma d’aliments i que siguin frescos i de temporada.
 • Suficient en energia. Que la nostra dieta aporti l’energia que necessitem és important tan pel correcte funcionament del nostre organisme com per prevenir l’excés de pes i totes les dolències i patologies associades. Per aprimar, la millor opció és fer una dieta equilibrada per perdre pes, en la que es controli l’aport calòric i de nutrients, per reduir el pes sense fer carències nutricionals ni comprometre la salut.
 • Segura. No ha de posar en risc la nostra salut, ha de prevenir les toxiinfeccions alimentàries i evitar la ingestió de components nocius.

Consells per seguir una dieta sana i equilibrada

Per a que la nostra alimentació sigui equilibrada i saludable ha de ser rica en aliments d’origen vegetal, és a dir, incloure cada dia en el nostre menú aquest grup d’aliments per assegurar l’aport d’algunes vitamines i minerals que el nostre cos necessita. A més, ens aporten aigua i fibra.

És important que sigui suficient en:

 • Hidrats de carboni d’absorció lenta, ja que són la nostra principal font d’energia.
 • Proteïnes, per sintetitzar teixits, hormones i enzims. També contribueixen al correcte funcionament cel·lular i del sistema immunitari entre altres funcions.
 • Greixos, necessaris per al bon estat de les membranes cel·lulars, per emmagatzemar energia, per mantenir la temperatura corporal estable…
 • Fibra, per regular el trànsit intestinal i cuidar la flora bacteriana. A més, en dietes d’aprimament resulta especialment interessant, ja que contribueix a sentir-nos més saciats.

Tots aquests nutrients han de provenir del consum d’aliments saludables: Verdures, fruites, hortalisses, tubercles, llegums, cereals integrals, ous, peix, fruits secs, carns blanques i en menor grau carns vermelles.

Hem d’evitar o consumir esporàdicament productes processats com precuinats, batuts, sucs envasats, begudes alcohòliques, embotits, snacks, gelats, patates fregides, galetes, crepes, brioixeria, gofres, xocolata, refrescos, cereals d’esmorzar, fruits secs fregits i salats, etc.

Exemple de menú equilibrat d’un dia

EsmorzarPa integral amb tomàquet i alvocat.
Un plàtan
Infusió
Mig matíUn iogurt natural amb un grapat de nous
DinarAmanida complerta de pebrot, tomàquet, ceba, cigrons i ou dur.
Una poma.
BerenarLlet amb civada. Una pera.
SoparPlat de col amb patata.
Llenguado a la planxa.
Un iogurt natural

Altres esmorzars saludables:

 • Entrepà integral vegetal amb enciam, tomàquet i formatge fresc. Dues mandarines. Cafè amb llet.
 • Iogurt amb civada, fruits secs i dues prunes. Infusió.

Altres dinars saludables:

 • Lluç al forn amb verdures i patata. Iogurt natural.
 • Llenties guisades amb verdures acompanyades amb pa. Una taronja.

Altres sopars saludables.

 • Salmó a la planxa amb verdures saltejades i arròs. Iogurt natural.
 • Brou amb vegetals i pasta. Remenat d’ou amb xampinyons. Una pera

Els teus àpats són saludables i equilibrats?

Els beneficis de seguir una dieta diària adequada i en general un estil de vida saludable, comencen en els primer anys de vida. Per exemple, durant la lactància materna s’afavoreix el creixement òptim del nen, es millora el seu desenvolupament cognitiu i es redueix el risc de patir sobrepès i malalties no transmissibles en el futur.

A Espanya ens trobem en una situació alarmant: som líders mundials en obesitat infantil. La dieta equilibrada per nens ajuda a combatre aquesta epidèmia i prevenir malalties associades com diabetis, cardiopaties i càncer.

En edat adulta i inclús en la tercera edat, uns hàbits saludables ens ajuden a millorar la qualitat de vida, tant prevenint com combatent possibles dolències i malalties.

Si desitges conèixer les necessitats del teu organisme i saber què pots fer per a que la teva alimentació sigui balancejada, saludable i a més adaptada a les teves condicions contacta amb nosaltres.

Realitzem dietes per a totes les edats i etapes de la vida. Recorda, que mai és massa aviat ni massa tard per començar a menjar de forma sana i equilibrada.

Vols que t'ajudem a seguir una alimentació sana i equilibrada? Contacta amb nosaltres:

 

Ana Amengual

Ana Amengual

Dietista Nutricionista

 

0 Comments

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sí, Acepto la política de privacidad *

× Concertar visita por whatsapp