Malaltia celíaca o intolerància al gluten
Què és el gluten?
El gluten és una proteïna que es troba en la llavor d’alguns cereals com el blat, l’ordi, el sègol i l’espelta. Aquest és l’encarregat de donar elasticitat i una textura masticable als aliments. Recentment s’ha posat de moda seguir una dieta sense gluten (gluten-free diet) sense cap motiu aparent. En diversos estudis s’ha observat que la gent que no té celiaquia o sensibilitat al gluten no celíaca i segueix una alimentació lliure d’aquesta proteïna, tendeix a menjar menys fibra i altres micronutrients, que fa que la dieta sigui menys nutritiva i variada. A part que una alimentació sense gluten sol ser més costosa a nivell econòmic.
També cal destacar que si es retira el gluten abans de la realització d’unes correctes proves de diagnòstic de la malaltia celíaca, posteriorment quan es procedeixi a realitzar aquest tipus de proves, es pot obtenir un fals negatiu, impedint un correcte diagnòstic, amb tot el que això pot suposar.
Així que si no estàs diagnosticat de celiaquia o bé de sensibilitat al gluten no celíaca, no seria necessari retirar aquest tipus d’aliments de la teva alimentació.
A continuació t’explico en quines situacions si hauries de fer-ho.
Què és la intolerància al gluten?
Actualment aquesta malaltia té una prevalença major en el sexe femení amb una relació 2:1 respecte al sexe masculí.
Diferència entre celiaquia i sensibilitat al gluten no celíaca (SGNC)
També cal destacar que per cada persona celíaca podria haver-n’hi 7 amb sensibilitat al gluten no celíaca.
Símptomes de la celiaquia
Així i tot els símptomes més freqüents abasten:
- Síndrome de malabsorció amb diarrea, esteatorrea, fatiga, nàusees, vòmits, distensió abdominal i meteorisme, pèrdua de pes, canvis en el caràcter, falta de gana, dèficit de vitamines liposolubles, ferro, calci i àcid fòlic.
En els nens també pot provocar un retard en el creixement i un cert estancament de la corba de pes.
Diagnòstic de la malaltia celíaca
- Sospita clínica (mostrar simptomatologia, tenir familiars afectats o bé pertànyer a un grup de risc).
- Analítica amb els marcadors serològics de la MC (anticossos anti-pèptids de gliadina deaminada, anti-transglutaminasa i anticossos anti-endomisi).
- Estudi genètic (HLA-DQ2/8).
- Biòpsia del duodè per a determinar la lesió intestinal.
És fonamental no retirar el gluten de la nostra alimentació durant les proves diagnòstiques ja que podem interferir en els resultats obtenint així, falsos negatius.
Per tal de fer un correcte diagnòstic d’aquesta sensibilitat no celíaca s’han d’excloure prèviament la malaltia celíaca i l’al·lèrgia al blat.
Per tal d’excloure l’al·lèrgia al blat s’hauran de realitzar proves cutànies i mostrar un resultat negatiu. En el cas de la malaltia celíaca, la prova serològica ha de resultar negativa per començar a sospitar de SGNC. En el cas que la persona no estigui exposada a aliments amb gluten, podrem descartar també, SGNC. És a dir, amb un diagnòstic d’exclusió de la malaltia celíaca i l’al·lèrgia al blat es pot dictaminar sensibilitat al gluten no celíaca, sempre que al retirar els aliments amb aquesta proteïna desaparegui la simptomatologia i torni a aparèixer amb la seva implantació.
Dieta per a celíacs
En cas de diagnòstic de celiaquia l’únic tractament existent de moment és una dieta exempta de gluten de per vida. Els objectius de seguir aquesta dieta són millorar la simptomatologia (en cas d’existir) i afavorir la recuperació de les parets intestinals, millorant així l’absorció dels diferents nutrients. Per això és de vital importància conèixer quins són els aliments que contenen aquesta substància i els que no, en aquesta pàgina podeu consultar-los: https://www.celiacscatalunya.org/pdfs/Apte_noApte.pdf
Un cop s’hagi diagnosticat aquesta intolerància és primordial que el celíac agafi l’hàbit de llegir l’etiquetatge de tots els productes i que sàpiga distingir el símbol identificador dels productes sense gluten, ja que no només s’han d’evitar els cereals que en contenen (blat, l’ordi, el sègol, l’espelta, el kamut i el triticale, també la civada sempre que no estigui certificada, en sí no conté gluten, però pot no ser segura per a les persones intolerants al gluten) sinó que també s’ha de prescindir dels seus derivats i altres aliments que puguin contenir-ne traces.
Cal conèixer les mesures higièniques amb l’objectiu d’evitar contaminacions creuades a l’hora de cuinar. També s’han de tenir en compte diverses mesures a l’hora de comprar i sortir a menjar fora. És important que tinguis en compte aquests consells:
- Mai manipulis un producte amb els mateixos estris que has utilitzat prèviament per cuinar aliments amb gluten.
- Evita utilitzar la mateixa superfície que hagis emprat per a aliments amb gluten si aquesta no s’ha netejat adequadament.
- No compris productes a granel ni productes artesanals que no estiguin etiquetats (encara que un producte no contingui gluten en si, com per exemple, un pot d’espècies, llegeix l’etiquetatge i assegura’t que aquest producte sigui lliure de gluten ja que pot ser que contingui traces).
- Si vas a menjar fora assegura’t prèviament que aquest restaurant té menús celíacs.
- Si tens dubtes sobre un aliment sobre si pot contenir aquesta molècula, no el consumeixis.
- Consulta els prospectes de medicaments o bé amb el teu farmacèutic.
A continuació et faig una proposta de menú per a celíacs:
Esmorzar | Llet amb cereals de blat de moro torrats. |
Mig matí | 2 mandarines. |
Dinar | Vichyssoise. Salmó al forn acompanyat amb puré de patates i espàrrecs verds. Iogurt natural. |
Berenar | 1 plàtan i 5 ametlles |
Sopar | Sopa de peix amb arròs. Truita de champinyons i carbassó. Iogurt natural. |
Relació amb altres al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
Això és degut al fet que els enzims que degraden aquestes substàncies es troben a l’intestí. Les persones que ingereixen gluten i són celíaques presenten les vellositats intestinals atrofiades, amb la qual cosa és molt probable que la producció d’aquests enzims es vegi alterada o inhibida, produint una intolerància secundària a qualsevol d’aquestes molècules.
Si presentes diverses intoleràncies a la vegada, és recomanable que et facis proves per descartar una possible celiaquia.
Conclusions
Clara Muñoz
Dietista - Nutricionista
0 Comments