Alba López
DIETISTA – NUTRICIONISTA
El meu interès per la nutrició va sorgir durant els meus últims anys de formació a l’institut. Recordo que ja des de petita gaudia molt menjant, pocs eren els aliments que no m’agradava tastar, més tard, vaig començar a entretenir-me i divertir-me passant estones a la cuina, i poc a poc, el que més m’agradava era descobrir una forma d’alimentació que no fos complicada, que pogués gaudir i que alhora contribuís a cuidar de la meva salut i la dels altres.
Relació entre alimentació i salut
Malauradament, avui dia moltes persones no són conscients de la relació que existeix entre alimentació i salut, o tot i ser-ne conscients, no han tingut accés al coneixement necessari, per manca o per no ser l’adequat, per prendre decisions favorables envers la seva alimentació.
La constant, variada i contradictòria informació que tota la població rebem sobre allò que es convenient per la nostra dieta porta a moltes persones a sentir-se confoses o insatisfetes amb la seva manera d’alimentar-se, fent-les pensar que no és possible tenir cura de la salut a l’hora que gaudir del menjar, sigui que l’objectiu sigui aconseguir o mantenir un pes saludable per l’individu o conviure amb determinada patologia.
Per això, com a nutricionista m’agrada contribuir a que les persones puguin fer bon ús de la seva capacitat d’elecció alimentaria i ajudar-les a sentir-se còmodes i segures amb els seus hàbits dietètics, adaptats a les seva situació, perquè puguin viure de primera mà com seguir una dieta sana i equilibrada i gaudir de la mateixa no són coses oposades.
La importància de l’canvi d’hàbits
Tot i que un canvi d’hàbits no tingui lloc de la nit al dia, penso que tots, amb la informació, les eines i els recursos necessaris, podem aconseguir-lo, en especial quan algú ens acompanya i ajuda a trobar l’estratègia nutricional que millor s’adapta a nosaltres, amb empatia i tenint en compte que cada persona viu circumstàncies totalment variables i que quan mengem ho fem per molt més que per nodrir les nostres cèl·lules.
Els estudis i la pràctica fins el moment m’han permès veure com els nostres hàbits dietètics poden modular en gran manera el grau de manifestació de determinades alteracions, com aquelles relacionades amb patologies digestives (intoleràncies, disbiosi, reflux gàstric…), metabòliques (hipertensió, dislipèmia, diabetis….) i endocrines. Aquests són els camps sobre els quals més gaudeixo de seguir aprenent i de veure com, en rebre una bona educació alimentaria, la qualitat de vida del pacient que les pateix millora.