Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Diabetis gestacional

diebetis durant l'embaràs
És la diabetis que pot donar-se durant l’embaràs en algunes dones. Patir diabetis durant la gestació no té perquè voler dir que ja es tingués abans de l’embaràs o que es mantingui després del part. En la majoria de casos l’alteració del metabolisme de la glucosa desapareix en concloure l’embaràs.

Causes de la resistència a la insulina durant l’embaràs

Les pròpies hormones que es sintetitzen durant la gestació a la placenta per afavorir el correcte creixement del fetus interfereixen en l’acció de la insulina de la mare (insulin-resistència) promovent l’augment dels nivells de glucèmia (hiperglucèmia).

Factors de risc

Hi ha algunes situacions que predisposen a patir Diabetis Gestacional (DG). És més habitual en dones:

  • Amb antecedents familiars de diabetis,
  • Que sobrepassen la trentena d’edat,
  • Que tinguin excés de pes.
  • Que hagin patit DG en embarassos previs.
L’apunt: Si tens sobrepès o obesitat i estàs pesant en quedar-te embarassada és aconsellable que et posis en mans d’un / a dietista-nutricionista per perdre pes abans de la concepció.

Conseqüències de presentar valors alts de sucre en l’embaràs

Presentar valors elevats de sucre durant l’embaràs pot comportar conseqüències negatives per a la mare i pel fetus, sobretot si no es porta un control correcte després del diagnòstic.

Riscos maternsRiscos fetals
Infeccions d'orinaPes excessiu en néixer (macrosomia)
Augment de la Tensió ArterialHipoglucèmia en néixer
Augment del líquid amniòtic Retard de maduració
Part pretermeObesitat infantil i adulta

Quan la mare presenta hiperglucèmia la glucosa de més pot travessar la placenta arribant al fetus. El nadó davant aquest ambient ensucrat té més energia disponible i augmentarà més la seva mida a expenses de greix (macrosomia), a més el seu pàncrees s’acostuma a produir més insulina per compensar l’excés de sucre amb la qual cosa en néixer i no estar en un ambient amb excés de sucre pot tenir una hipoglucèmia neonatal. A llarg termini aquesta producció extra d’insulina pot ocasionar obesitat en l’edat adulta, fins i tot diabetis tipus 2.

Si després del diagnòstic es segueixen els consells de l’equip mèdic i els valors de glucosa estan controlats el risc de complicacions disminueix.

Diagnòstic

A partir de la setmana 24 d’embaràs es realitza una prova anomenada test d’O ‘Sullivan on la futura mare pren una solució amb sucre i transcorreguda una hora se li fa una analítica sanguínia per conèixer la glucèmia, si és major a 140mg / dl el test és positiu.

Després d’un test d’O ‘Sullivan positiu s’haurà de realitzar una altra prova coneguda com a test de tolerància oral a la glucosa (TTOG) en la qual es mesura la glucèmia 4 vegades: abans de prendre el sucre i després d’1 hora, 2 hores i 3 hores. Si dos dels valors surten alterats es diagnostica la diabetis gestacional.

Si el test d’O ‘Sullivan surt positiu i el TTOG és negatiu és probable que en el tercer trimestre el teu ginecòleg / a et torni a fer el test.

Tractament i dieta per la diabetis gestacional

El tractament va encaminat a normalitzar els valors de sucre.

Inicialment inclou:

  1. Autocontrols de glucèmia capil·lar diaris.
  2. Un pla d’alimentació adaptat a la diabetis i l’embaràs.
  3. Vida activa.
  4. En alguns casos: insulina.

Autocontrols de glicèmia capil·lar

Es realitzen practicant una punxada al dit. Generalment es realitzen 4 vegades al dia: en dejú i després d’1 hora de l’esmorzar, el dinar i el sopar. Els valors objectiu són <95mg / dl en dejú i <140mg / dl després d’una hora d’haver iniciat els àpats.

Si els controls no estan dins dels objectius el dietista-nutricionista o educador en diabetis adaptarà el pla d’alimentació i donarà consells a la futura mare per a que es normalitzin.

Pla d’alimentació per a la diabetis gestacional

Un dietista-nutricionista plantejarà un pla d’alimentació per a aquesta nova situació, adaptat a cada cas: al trimestre i l’augment de pes matern i fetal.

Es controlaran els aliments que tenen capacitat d’elevar el sucre en sang (fruita, làctics, farinacis com el pa, patata, pasta, arròs o llegums) però assegurant que la dieta sigui suficient perquè la futura mare no passi gana i el nadó es desenvolupi correctament. Serà fraccionada, suficient en energia, controlada en carbohidrats, moderada en proteïnes i variable en aportació de greixos, sempre que aquestes siguin saludables, en funció del pes de la mare i el fetus.

A continuació et deixo una infografia amb els aliments que no t’aconsello prendre perquè eleven massa ràpid la glucèmia, els que has de prendre en petites quantitats al llarg del dia i els que no eleven el teu glucèmia i pots consumir amb moderació (no és bo abusar de res) però sense patir pel control de glucosa:

dieta per a la diabetis gestacional

Exemple de menú per diabetis gestacional

Esmorzar

Un got de llet semidesnatada. Una llesca de pa integral amb formatge fresc pasteuritzat, tomàquet laminat i fulles d’enciam.

Mig matí

Un iogurt amb flocs de civada i nous.

Dinar

Pisto (pebrot, carbassó, albergínia i tomàquet) amb un grapat d’arròs integral. Sardines a la brasa amb guarnició d’amanida de canonges. Taronja

Berenar

Infusió de gingebre. Una llesca de pa integral amb alvocat.

Sopar

Amanida de ruca, amb talls de carabassa al forn, tomàquets cherry, llenties i tires de pit de pollastre a la planxa. Mandarines.

Vida activa

El mantenir un estil de vida actiu i moures fa que el múscul usi glucosa afavorint que les glucèmies millorin.

Caminar de manera regular abans o després dels àpats contribueix a un bon control de la diabetis gestacional. Si es pot, practicar exercici físic adaptat a l’embaràs també millorarà el perfil de glucèmies.

Insulina

En els casos que no és possible normalitzar els valors mitjançant la ingesta i l’exercici físic l’endocrí prescriurà tractament amb insulina per normalitzar les glucèmies.

Sabies que …moltes dones embarassades arriben a la consulta molt preocupades després del diagnòstic de diabetis gestacional. Són habituals algunes creences que no són reals. Et resumeixo algunes en la següent taula:

Què passa després del part?

En la majoria dels casos una vegada neix el nadó i les hormones es normalitzen, la diabetis gestacional desapareix. A l’hospital es realitza control de glucèmia a la mare i al nadó per corroborar que els valors són adequats.

Uns mesos després del part el metge endocrí o el ginecòleg / a mana fer una analítica de sang per validar que realment la diabetis ha desaparegut.

Les mares que han tingut diabetis gestacional en un embaràs tindran més probabilitats de patir-la en gestacions futures. Pot passar que en funció d’altres factors com el pes, l’activitat i els hàbits alimentaris, les dones que han tingut DG puguin tenir Diabetis tipus 2 en un futur.

Si tens Diabetis Gestacional al Centre de nutrició Júlia Farré estarem encantades d’acompanyar-te al llarg del teu embaràs perquè la teva alimentació sigui la idònia per a aquesta etapa i mantinguis les glucèmies controlades per prevenir possibles complicacions per a tu i per al nadó que ve en camí .
Natalia Celma

Natalia Celma

Dietista - Nutricionista

2 Comments

  1. Moni

    Bones, tinc diabetes gestacional, estic de 20 setmanes, man donat, una pauta pero res especial, Quan val una dieta

    Reply
    • Centro Júlia Farré

      Hola Moni, et contactarem per privat per explicar-te metodologia i preus. De totes maneres tens les tarifes a la web. Salutacions,

      Reply

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sí, Acepto la política de privacidad *

× Concertar visita por whatsapp