Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Dieta per a la gastritis provocada per Helicobacter Pylori

Què és l’Helicobacter Pylori?

L’helicobacter un bacteri gramnegatiu de forma helicoïdal o d’espiral amb flagels i que es “recargola” a la mucosa de l’estómac i pot quedar suspesa en la mucosa gàstrica o adherir-se a les cèl·lules epitelials gràcies a les adhesines que produeix i pot generar o no simptomatologia

Es tracta d’un bacteri exclusiu de l’estómac humà, s’estima que dos terços de la població mundial està infectada per ella i que el 70% de les infeccions no són simptomatològiques.

dieta per combatre l'helicobacter pylori

Si et preguntes com pot ser que entre un bacteri a l’estómac i sobrevisqui a un pH tan àcid o que les nostres defenses no l’ataquin, és degut a 2 motius:

  1. Altera el pH: Aquests bacteris segreguen un enzim anomenat ureasa que transforma la urea en amoníac i en diòxid de carboni neutralitzant parcialment l’acidesa gàstrica natural de l’estómac. El medi àcid de l’estómac ens ajuda a dissoldre els aliments i a matar la major part dels bacteris digerits, però aquests aspectes es veuen perjudicats a causa de la invasió de l’Helicobacter pylori. A més, l’amoníac és tòxic i danya les cèl·lules que es troben a la superfície de la mucosa estomacal produint gastritis i fins i tot úlceres.
  2. El nostre sistema immune no l’ataca: L’Helicobacter Pylori que ha coexistit amb l’ésser humà durant milers d’anys i actualment la seva infecció segueix sent molt comú. Això és degut al fet que les nostres cèl·lules immunitàries no poden arribar al revestiment de l’estómac, a més, el bacteri ja ha desenvolupat la capacitat d’interferir en les reaccions immunitàries locals.

S’ha observat que les cèl·lules defensores poden apropar-se i acumular-se a prop de la infecció, però mai arriben a assolir el revestiment de l’estómac.

Com es contagia i com ho puc prevenir?

No coneixem amb total seguretat les fonts de contagi i per això és difícil establir unes pautes determinades que assegurin la seva prevenció. No obstant això, principalment es sospita que pot propagar-se per mitjà dels aliments infectats, aigua contaminada o per contacte directe de boca a boca.

Per prevenir la infecció per Helicobacter pylori es recomana:

  • Tenir una bona higiene de mans cada dia, sobretot després d’anar al bany i abans de manipular aliments i ingerir-los.
  • Seguir unes bones pautes d’higiene alimentàries.
  • Beure aigua d’una font neta i sana.
  • Tenir cura regular de la salut bucodental.

Símptomes de la infecció per Helicobacter Pylori

Els símptomes més comuns són:

  • Sensació de cremor i / o reflux en la part superior de l’abdomen.
  • Inflor o inflamació de l’estómac.
  • Percepció de sacietat quan s’ha ingerit una petita quantitat d’aliments.
  • Mal de panxa.
  • Nàusees o vòmits.
  • Debilitat
  • Anèmia.
  • Deposicions fosques.
  • Pèrdua de pes.

Com puc saber si tinc Helicobacter Pylori?

Hi ha diferents exàmens per avaluar si hi ha la infecció: Prova de l’alè, examen de sang, examen coprològic i biòpsia.

La prova més comú i menys invasiva és la prova d’alè i consisteix en la ingesta d’una solució amb urea que serà transformada pel bacteri en diòxid de carboni i detectable per l’aire expirat després de 10 minuts.

La recomanació prèvia a la prova és que, durant les dues setmanes anteriors a realitzar-la, s’evitin els antibiòtics i els medicaments que continguin bismut (per exemple, els inhibidors de la bomba de protons). Si vols realitzar-te la prova de detecció, consulta al teu metge.

Què he de fer si el diagnòstic és positiu?

Acudir al més aviat possible al teu metge per realitzar un tractament adequat.

El tractament mèdic consisteix en la presa d’un inhibidor de bomba de protons (omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, etc.) acompanyat per un o dos antibiòtics. El tractament aconsegueix l’eradicació de la infecció en el 80-84% dels casos i aconsegueix alleujar la gastritis, millorar en certa mesura la funció gàstrica i redueix les complicacions que afavoreixen la aparició de cèl·lules cancerígenes.

Assegura’t de fer un tractament acompanyat d’un metge i després del tractament, realitza la prova una segona vegada per assegurar l’eliminació del bacteri.

Hem de tenir en compte que, al llarg del temps, i causa de l’abús de la ingesta d’antibiòtics que realitza la població, els bacteris han desenvolupat resistències el que en conseqüència genera una nova necessitat d’utilitzar nous antibiòtics. Per això, sempre que prenguem aquest tipus de medicació ha de ser amb supervisió mèdica.

Evita teràpies alternatives ja que un tractament inadequat i inefectiu pot permetre l’agreujament de la infecció i pot tenir greus conseqüències.

Quins són els riscos de tenir Helicobacter Pylori?

A conseqüència de la infecció es produeix inflamació a la zona afectada de l’estómac (gastritis) i el risc de complicacions s’incrementa a mesura que augmenta la durada de la infecció.

En primer lloc, és comú que produeixi gastritis i fins i tot pot arribar a produir ulceració. De fet, l’Helicobacter Pylori és el factor principal de risc d’úlcera pèptica i responsable de la majoria d’úlceres estomacals i del tram superior de l’intestí prim.

Infeció per helicobacter pylori

La infecció per Helicobacter Pylori és una de les causes principals de desenvolupar un càncer gàstric, tant és així que l’Agència Internacional d’Investigació del Càncer (www.iarc.fr) ha classificat aquest bacteri dins del grup I de carcinògens i s’han establert protocols d’eradicació d’aquest bacteri amb l’objectiu de prevenir el càncer d’estómac.

La gastritis és un símptoma típic de la infecció, però, les úlceres simptomàtiques succeeixen en el 10% -15% de les persones afectades i aproximadament el 1% desenvoluparà càncer gàstric.

prevenció càncer gàstric

FONT: IARC Helicobacter pylori Working Group (2014). Helicobacter pylori Eradication es a Strategyfor Preventing gastric Cancer. Lió, France: International Agency for Research on Cancer (IARC Working Group Reports, No. 8).

Si pateixes infecció per Helicobacter pylori i vols adaptar la teva alimentació per millorar les molèsties i / o millorar les funcions digestives no dubtis en contactar amb nosaltres trucant al 93.348 65 57 o enviant un correu electrònic a info@juliafarre.es.

Gastritis associada al bacteri

És la inflamació i inflor de la mucosa gàstrica i pot durar des de diversos dies (aguda) a anys i fins i tot ser permanent (crònica).

Les tres causes més comuns de gastritis és l’abús de medicaments (per exemple, d’àcid acetilsalicílic i ibuprofè), el consum excessiu d’alcohol i la infecció per Helicobacter Pylori.

Com a tractament és essencial seguir unes pautes mèdiques i alimentàries per tal de curar la inflamació de la mucosa gàstrica. Si no és així, la gastritis pot evolucionar a gastritis atròfica, és a dir un estat inflamatori de la mucosa estomacal crònica en la que s’alteren tant les glàndules i les cèl·lules, que aquestes perden la capacitat de produir àcid clorhídric per realitzar les digestions i fins i tot pot desaparèixer el factor intrínsec. Aquest factor, consisteix en una proteïna que ajuda a absorbir la vitamina B12 (s’absorbeix a l’estómac), nutrient essencial per a la formació de glòbuls vermells i el correcte funcionament del sistema nerviós entre altres funcions.

És important valorar els nivells de B12 en sang per comprovar si hi ha mala absorció, per tant, si cal aplicar injeccions d’aquesta vitamina.

Aliments desaconsellats

Quan el diagnòstic d’Helicobacter Pylori és positiu i hi ha símptomes com molèsties, gastritis i/o ulceració hem de tenir en compte que la valoració i intervenció mèdica són essencials. No obstant això, l’alimentació és un factor clau en la millora de la mucosa estomacal i en la recuperació de les funcions digestives.

Recordem, es tracta d’una infecció que produeix inflamació i irritació de la mucosa estomacal, de manera que la dieta ha de ser de “fàcil digestió”, “tova” o també anomenada “de protecció gàstrica” ​​i hem d’evitar tot allò que pugui afavorir la irritació i inflamació de l’estómac, aquí tens 12 exemples:

helicobacter pylori aliments desaconsellats

Dieta recomanada i altres aspectes importants

S’aconsella que per tal d’assegurar l’èxit del tractament dietètic i evitar possibles riscos, sempre que es vulgui fer una dieta adaptada a qualsevol situació, es compti amb l’assessorament i suport d’un dietista-nutricionista.

 Com comentava anteriorment, la dieta de fàcil digestió, tova o de protecció gàstrica és la més indicada per recuperar les funcions digestives i reduir l’estat d’irritació i inflamació de la mucosa produït per la infecció.

El següent quadre resum creat pels dietistes-nutricionistes Lucía Martínez i Aitor Sánchez descriu perfectament en què consisteix aquesta dieta:

dieta tova per la gastritis

FONT: Infografia DIETA TOVA I DE PROTECCIÓ GÀSTRICA. Autors: Lucía Martínez (Dieta tova o de protecció gàstrica) I Aitor Sánchez (Infografia dieta tova).

No és una dieta que la persona afectada hagi de seguir sempre, sinó que s’ha de fer durant un període limitat de temps el més estrictament possible i posteriorment, anar introduint progressivament aliments com les fruites, els llegums o els vegetals crus.

En el cas que fos necessari realitzar aquesta dieta durant molt de temps, el dietista-nutricionista ha de valorar les mancances nutricionals de la dieta i suplementar en els nutrients que cregui necessaris.

Pautes generals: L’estil de vida

No només influeix la medicació i l’alimentació en l’evolució o eradicació de la infecció per Helicobacter pylori, el nostre estil de vida també juga un gran paper:

    • Estrès: Sabies que l’estrès pot ser un factor únic desencadenant de gastritis? Si sumem l’estrès i la infecció per Helicobacter Pylori es complica encara més la recuperació de la mucosa gàstrica i les seves funcions.
    • Tabac: Fumar és un hàbit irritant i inflamatori. Quan s’aspira el fum part d’ell passa a l’estómac irritant i agreujant els efectes i símptomes de la infecció per Helicobacter pylori. Hem de tenir en compte que part del fum passa pel sistema digestiu, tant és així, que aquest mal hàbit augmenta el risc de patir càncer de boca, estómac, esòfag, fetge, pàncrees, còlon i recte, entre d’altres.
    • Exercici físic: El sedentarisme és un factor que produeix acumulació de gasos, els quals poden generar distensió gàstrica i intestinal i perjudicar el teixit i fins i tot accentuar els símptomes. Fer exercici físic ajuda a millorar l’evacuació dels gasos i a regular el trànsit intestinal.
    • Tenir cura de la higiene personal: Recordes quines eren les principals (sospitoses) causes de contagi? La higiene és un factor clau, sobretot la higiene de mans de forma regular al llarg del dia.

higiene contra bacterias

  • Tenir unes bones pautes d’higiene alimentària: Seguir les tècniques adequades per evitar la multiplicació bacteriana en els aliments, des que els comprem fins que els consumim, tenint especial cura amb la seva manipulació i conservació.

Exemple de menú de protecció gàstrica

Aquest és un exemple de menú d’un dia quan la persona afectada i amb símptomes que està en la fase més restrictiva de la dieta:

EsmorzarMig MatíDinarBerenarSopar
Got de beguda de civada tèbia
+
Biscotes blancs amb formatge fresc.
Iogurt descremat natural
+
Compota de poma sense sucres afegits.
Moniato, carbassó i pastanaga al vapor amb lluç.
+
Iogurt descremat natural.
Biscotes blancs amb oli d'oliva
+
Pera al microones.
Puré de carbassa i patata
+
Truita francesa
+
Infusió de camamilla tèbia.

Conclusions

  • La figura del metge és important tant en la detecció com en el tractament adequat de la infecció per Helicobacter Pylori.
  • L’alimentació té un paper clau: una dieta tova o de protecció gàstrica adaptada a la persona i al tractament que pugui estar realitzant, contribueix a una millor evolució, la reducció / eradicació dels símptomes i molèsties i la recuperació de la mucosa digestiva i de les funcions gàstriques.
  • Una dieta per a la gastritis provocada per Helicobacter Pylori ha d’estar elaborada i supervisada per un dietista-nutricionista amb la fi de que sigui un tractament exitós i evitar riscos com poden ser les carències nutricionals (vitamina C, vitamina B12, etc.).
Ana Amengual

Ana Amengual

Dietista - Nutricionista

0 Comments

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sí, Acepto la política de privacidad *

× Concertar visita por whatsapp