Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Dieta per l’hipotiroïdisme

Tant l’hipotiroïdisme com l’hipertiroïdisme, són dos afeccions que tenen com a punt en comú o origen una glàndula anomenada tiroide. Avui et parlaré sobre l’hipotiroïdisme, també denominat tiroide hipoactiva i què has de tenir en compte pel que fa a l’alimentació.

hipotiroïdisme

Quina és la funció de la tiroide?

La glàndula tiroide es troba allotjada a la part inferior del cartílag tiroide, a la part anterior del coll.

Aquesta petita àrea de la nostra anatomia, que apareix en el desenvolupament embrionari entre les setmanes 3 i 5, té una importància molt destacada, ja que és l’encarregada de regular el nostre metabolisme cel·lular. Per a això, la tiroide produeix 2 tipus fonamentals d’hormones, la T4 o tiroxina i la T3 o triiodotironina. Aquestes hormones influeixen en pràcticament la totalitat d’òrgans del nostre cos i són necessàries per a sintetitzar un gran nombre de proteïnes, influint a més sobre el metabolisme dels hidrats de carboni. Per tot això, juga un paper especialment important en l’època de creixement i desenvolupament.

funció de la tiroide

Què és l’hipotiroïdisme?

L’hipotiroïdisme apareix quan la producció de les hormones generades per la tiroide es veu minvada i per tant és insuficient per dur a terme totes les seves funcions de manera correcta.

L’hipotiroïdisme és el causant d’un alentiment del metabolisme, que pot desembocar en augment de pes, estat físic debilitat, inflor, dolors musculars o depressió. Els canvis hormonals als quals estan exposades les dones al llarg de la seva vida, fan que aquestes tinguin fins a 10 vegades més probabilitats que els homes de patir aquesta alteració.

Causa de la tiroide hipoactiva

La causa més comuna d’hipotiroïdisme és per una alteració en el sistema immunitari, el denominat hipotiroïdisme de Hashimoto. Altres causes són:

 • Dèficit de iode en la dieta.
 • Tractaments de radioteràpia.
 • Extirpació de la glàndula tiroide.
 • Nòduls tiroides.
 • Ingesta d’alguns fàrmacs.
 • Desenvolupament d’una infecció viral.
 • Es produeix una alteració en les glàndules del cervell encarregades d’estimular la tiroide (hipòfisi o hipotàlem). Aquest tipus és denominat hipotiroïdisme secundari.

Principals símptomes

Com he esmentat anteriorment, les hormones tiroides estan relacionades amb una gran quantitat de zones del nostre organisme. És per això que els símptomes poden ser molt variats i manifestar-se en zones diverses, depenent de a quina òrgans vegin afectada la seva activitat funcional.

Entre els símptomes més comuns destaquen:

 • Augment de pes corporal.
 • Anèmia
 • Restrenyiment
 • Caiguda de cabell
 • Cansament
 • En dones, cicles menstruals irregulars
 • Tremolors a les mans
 • Falta de concentració
 • Alteració en el desenvolupament en nens

El goll és una de les conseqüències d’una tiroide hipoactiva normalment produït per la deficiència de iode en la dieta. Es produeix un engrandiment de la tiroide per intentar contrarestar la poca producció d’hormones tiroïdals.

Hipotiroïdisme subclínic

Es diagnostica quan l’hormona estimulant del tiroide (TSH) es troba elevada en sang però no obstant això les hormones tiroïdals T3 i T4 es troben dins de la normalitat. Això vol dir que la decisió de la tiroide és lleu. Pot arribar a afectar el 10% de les dones majors de 40 anys, provocant que aquestes visquin permanentment cansades, amb dolors musculars i son. Pot passar desapercebut l’augment de pes que es produeix ja que sol coincidir amb la menopausa.

En aquests casos el metge endocrí no sol receptar medicació però això no vol dir que no provoqui símptomes i que hi hagi problemes de sobrepès. En aquests casos la dieta serà de gran importància. En els casos d’hipotiroïdisme subclínic no hi ha un consens únic sobre si tractar-lo amb hormones tiroïdals o no per l’endocrí, de manera que estudiar cada cas de manera individual és imprescindible.

Aquesta alteració també s’ha relacionada amb un augment de problemes cardiovasculars ja que associa el metabolisme dels greixos produint un augment de colesterol total i dels triglicèrids en sang.

Si pateixes hipotiroïdisme subclínic i et costa perdre pes et recomano anar a un dietista – nutricionista perquè t’ajudi.

Dieta per l’hipotiroïdisme

Un cop diagnosticada la malaltia mitjançant un anàlisi de sang que mesuri els nivells d’hormones, a més del tractament farmacològic pautat, seguir una dieta pautada per un dietista-nutricionista, pot ser de gran ajuda.

Perquè la glàndula tiroide pugui fabricar les hormones T3 i T4 precisa de iode. Aquest mineral s’ha d’obtenir a través dels aliments de la nostra dieta.

Aliments hipertiroidals o rics en iode

Un adult sa necessita ingerir uns 200 mcg de iode al dia. Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) el 40% de la població mundial està en risc de tenir un dèficit d’aquest mineral. La Societat Gallega d’Endocrinologia, Nutrició i Metabolisme ha estudiat les zones d’Espanya amb major manca de iode, aquestes són: Andalusia, Astúries, Catalunya, Extremadura, Galícia i Castella.

El iode és un mineral que es troba al sòl i per tant, en funció de la riquesa en iode de les terres de cultiu dels vegetals que es consumeixin tindran més o menys quantitat d’aquest mineral. Una altra font important de iode és el mar, així que recomanarem consumir aliments marins com peix i marisc. S’aconsella vigilar amb el consum d’algues, ja que el seu contingut en iode és tan elevat que podria alterar la glàndula tiroide. Avui en dia s’han aplicat 2 importants estratègies per evitar la deficiència de iode en la dieta. La més important és la iodació de la sal de taula (no confondre amb la sal marina que perd el iode en la seva elaboració). L’altra és administrar pinsos enriquits a les vaques productores de llet, de manera que el consum de lactis també és una bona font d’aquest mineral.

tiroides qué dieta hacer

Altres nutrients a tenir en compte

A més del iode hi ha altres nutrients importants per assegurar una correcta producció de T4 i la seva conversió en T3. Aquests són:

 • Zinc: present en la carn vermella, el marisc, el germen de blat i la fruita seca oleaginosa.
 • Ferro: present en totes les carns i peixos en la seva forma més biodisponible.
 • Manganès: abunda en les nous, les llavors i els cereals integrals.
 • Vitamina A: en forma de betacarotè a través dels vegetals de color verd (bledes, espinacs), vermell (tomàquet, pebrot) i taronja (pastanaga, mango, carbassa, moniato).
 • Seleni: es troba en les nous del Brasil, els cereals integrals, el marisc i els lactis.

Aliments que interfereixen en la utilització del iode

Hi ha aliments d’origen vegetal que contenen uns compostos que poden provocar goll i trastorns de la glàndula tiroide. Aquestes substàncies són un tipus de antinutrients (glucosinolat, tiocianat i isotiocianat) que dificulten l’aprofitament del iode per l’organisme, impedint que es pugui utilitzar per fabricar hormones tiroïdals.

Els aliments amb antinutrients que interfereixen negativament sobre el iode són principalment:

 • Crucíferes: col, cols de Brussel·les, coliflor, col, bròquil.
 • Nap, llavors de mostassa.
 • Yuca
 • En menor quantitat: espinacs, pastanaga, rave.
 • Nous, pinyons, cacauets.

La manera d’evitar l’efecte negatiu d’aquests vegetals és consumir-los cuinats o fermentats, d’aquesta manera les substàncies perjudicials desapareixen i ens quedem amb la part més saludable dels aliments. És important recalcar que la calor destrueix per complet aquest efecte nociu i que encara que es pateixi d’hipotiroïdisme no s’han d’evitar aquests aliments sempre que es consumeixin cuinats ja que no hi ha perjudici per a la salut. En el cas de la fruita seca s’aconsella prendre-la torrada.

Aliments a evitar:

Una persona amb hipotiroïdisme hauria d’evitar consumir:

 • Amanida crua de col llombarda, col, i raves.
 • Prendre brou o sopa o l’aigua resultant de bullir aliments bociògens.
 • Soja i productes elaborats amb soja ja que augmenten l’excreció fecal de l’hormona tiroxina. Si pateixes hipotiroïdisme i consumeixes productes a base de soja caldrà revisar la dosi d’hormona levotiroxina per part del teu metge endocrí.

A més dels consells nutricionals, vull advertir que fumar és especialment perjudicial en persones amb hipotiroïdisme. El tabac conté substàncies que afecten directament a la tiroide augmentant la prevalença de goll. El fum del tabac té un efecte bociògen que actua com a inhibidor de la captació de iode.

Júlia Farré

Júlia Farré

Dietista - Nutricionista

6 Comments

 1. Joana Rubio López

  Informació valuosa. A la darrera analítica apareix aquest resultat Srm_Tirotropina; c.subst.arb. 6,270

  Creus que hauria de seguir la dieta que aconselles?

  Gràcies

  Reply
  • Centro Júlia Farré

   Hola Joana, hauries d’anar a un endocrí per que et fagi una analítica més completa abans de prendre decisions sobre la dieta. Salutacions,

   Reply
 2. Momo

  Tinc hipotiroidisme desde que vaig fer radioterapia, ja fa 7 anys,prenc 1 comp. de 75 mg cada matí en deju. Es podría rebaixar la medicacio amb una bona dieta ?

  Reply
  • Centro Júlia Farré

   Hola Momo, hauriem de valorar-ho però en el teu cas al ser secundari al tractament de radioterapia es probable que no aconseguim reduir-ho. Salutacions

   Reply
 3. lluisa sebastian pastor

  Molt bona informació , amb TSH (TIROTROPINA) de 6.29 la dieta adequada podria fer que no aumentara el 6.29

  Reply
  • Centro Júlia Farré

   Hola Lluisa, hauriem de valorar amb estan els altres valors i quina simptomatologia tens, ja que amb un valor com el que indiques l’objectiu no hauria de ser el de no augmentar sinó el de disminuir els nivells de TSH. Segurament necessitis medicació per a aconseguir-ho. Potser amb els temps i fent canvis en l’estil de vida es podría arribar a controlar amb l’alimentació. Si vols que t’ajudem no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres. Salutacions,

   Reply

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sí, Acepto la política de privacidad *

× Concertar visita por whatsapp