Alimentació a partir de la menopausa
Índice de contenidos
- Causes i símptomes de la menopausa
- No et perdis el nostre curs: "L'alimentació de la dona a partir dels 50 anys"
- Canvis i recomanacions nutricionals a partir de la menopausa
- Canvis en el metabolisme i fam
- Has entrat en la menopausa i necessites una dieta personalitzada?
- Altres consideracions
- Menú setmanal d’exemple
Causes i símptomes de la menopausa
Els símptomes poden ser diferents en cada cas i poden aparèixer en major o menor grau. Alguns dels més comuns són:
- Menstruació irregular i posterior desaparició.
- Aparició de fogots o sensació sobtada de calor a la cara, el coll i/o el pit.
- Suors nocturns i/o trastorns de la son.
- Sequedat vaginal.
- Sensació de dolor durant les relacions sexuals.
- Canvis emocionals i/o corporals.
- Aparició de borrissol facial, pell seca, canvis en els cabells i les ungles.
- Problemes de memòria i dificultat per concentrar-se.
A part d’aquests canvis que sí que es poden percebre fàcilment, el canvi hormonal que suposa la menopausa pot tenir altres efectes que no són tan visibles però a la vegada tenen un important impacte en la salut, com la pèrdua de calci en els ossos i possible osteoporosi o tenir un major risc cardiovascular.
És interessant entendre què passa durant aquesta etapa de la vida i saber què podem fer per evitar, alleujar i / o tractar aquests possibles símptomes.
No et perdis el nostre curs: "L'alimentació de la dona a partir dels 50 anys"
Si has entrat en l’etapa de la menopausa o estàs a punt de fer-ho, és possible que estiguis notant canvis en el teu cos com a augment de pes, insomni, fogots… Vull que sàpigues que els símptomes de la menopausa poden abordar-se i que és molt important afrontar aquesta etapa amb el coneixement necessari. Per això hem creat una formació específica que t’ajudarà a aconseguir minimitzar els efectes de la menopausa en el teu cos.
Canvis i recomanacions nutricionals a partir de la menopausa
A nivell dietètic podem tenir en consideració alguns aspectes que ens ajudin a millorar la nostra salut i benestar a partir de la menopausa. Aquestes recomanacions van dirigides a tractar els símptomes esmentats anteriorment però també cal destacar que uns partir d’uns bons hàbits d’alimentació, exercici i salut previs a la menopausa van a ajudar-nos des d’un inici i poden evitar l’aparició d’alguns d’ells. Per això, és important menjar saludable de manera habitual i procurar tenir un bon estil de vida.
Salut òssia, calci i vitamina D
A partir de la menopausa i a causa dels canvis hormonals que es produeixen, hi ha una major pèrdua de massa òssia i és important assegurar una ingesta suficient de calci i mantenir uns nivells de vitamina D òptims per evitar una possible osteoporosi. Per prevenir-ho, podem:
- Potenciar el consum d’aliments rics en calci: lactis (iogurt, llet de vaca, cabra o ovella, formatges, etc.), llegums (mongetes blanques, mongetes pintes, cigrons), cereals integrals (arròs, pasta, patata …), fruits secs i llavors (ametlles, nous, avellanes, sèsam, chía, salsa tahini …), vegetals (bròquil, col, coliflor i altres crucíferes), peix blau de mida petita i amb espina (sardines, seitons, anxoves …) i productes vegetals enriquits en calci (tofu quallat amb sals de calci, cereals d’esmorzar, begudes vegetals de soja, civada …). Algunes espècies o herbes aromàtiques també són font de calci i poden ajudar-nos a augmentar la seva ingesta: alfàbrega, farigola, orenga, canyella … Acompanyar els aliments rics en calci amb una font de vitamina C per augmentar la seva absorció: fruites cítriques com taronja.
- Per aconseguir augmentar els nivells de vitamina D: prendre aliments grassos com el peix blau, fruits secs, ous i llet, begudes vegetals o cereals enriquits. A més, prendre cada dia el sol entre 10 i 15 minuts sense protecció solar, deixant a l’descobert cara, coll, escot, avantbraços i cames i evitant les hores amb major radiació solar (12-16h).
- Realitzar, en la mesura del possible, exercici físic d’impacte (caminar, saltar, córrer, ballar …) per afavorir la fixació de l’calci en els ossos. Recorda també la importància de mantenir-se activa de forma diària.
En alguns casos pot ser necessari suplementar o prendre aliments enriquits específics com alguns lactis (Ex. Densia) per afegir una aportació extra de calci en la dieta.
Risc cardiovascular, colesterol i dieta
La disminució dels nivells d’estrògens genera canvis en la distribució del greix corporal que es tradueix en una major acumulació de greix a la zona abdominal i menor quantitat en les extremitats. Això, juntament amb un metabolisme més lent i per tant major emmagatzematge de greixos en general, genera un entorn de major risc cardiovascular: tendeixen a pujar els nivells de colesterol total, principalment per un augment de l’LDL (conegut com a colesterol dolent). Per a això podem:
- Potenciar el consum d’aliments d’origen vegetal: verdures, hortalisses, fruites, fruits secs, greixos saludables …
- Consumir fonts d’omega 3: peix blau, nous, llavors de lli o chía …
- Evitar aliments ultraprocesados, refinats o rics en greixos de mala qualitat: Pastisseria, productes ensucrats, sucs, gelats, galetes, patates de bossa, galetes, barretes de cereals, xocolata no pur, precuinats, salses de pot …
- Evitar també carns grasses.
- Realitzar exercici físic i mantenir-se activa.
Canvis en el metabolisme i fam
A partir de la menopausa el metabolisme tendeix a ser més baix i per tant la despesa calòrica diària disminueix. Això pot causar una major acumulació de greix i conseqüentment un augment de pes.
És important adaptar la dieta a les circumstàncies de cada persona i sobretot potenciar aquells hàbits saludables que ens permeten mantenir el metabolisme actiu: ser activa de forma constant (passejar, anar caminant als llocs quan sigui possible, evitar els ascensors …), fer exercici més intens i/o de força en la mesura del possible, procurar tenir i mantenir una bona musculatura …
Una bona musculatura és important per mantenir el cos sa i el metabolisme actiu: per a això, cal fer exercici físic i assegurar una ingesta adequada de proteïna que podem obtenir a través de: carn magra, ous, peix, llegums, proteïnes vegetals …
També es produeix un augment de l’hormona grelina, responsable de la sensació de gana. És per això que pot ser que tinguem més gana del que és habitual i sigui necessari reajustar les proporcions de la dieta per adaptar-nos a aquest canvi: augmentar el consum de vegetals, aliments rics en fibra i assegurar una ingesta calòrica suficient.
Has entrat en la menopausa i necessites una dieta personalitzada?
Com sempre diem, la dieta s’ha d’adaptar a les característiques i necessitats particulars de cada persona. Si vols que et preparem una pauta personalitzada, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.
Altres consideracions
Tot i que no hi ha una dieta única i específica per a la menopausa i caldria conèixer cada cas en qüestió, sí que hi ha algunes recomanacions més que podem tenir en compte:
- Tenir una alimentació saludable basada majoritàriament en aliments vegetals: fruites, hortalisses cereals integrals, llegums, fruits secs, greixos saludables, i també ous, peix, carn magra, proteïnes vegetals … Hauria de ser la prioritat en qualsevol cas.
- Potenciar el consum d’aliments rics en fitoestrògens (isoflavones) com els llegums (sobretot soja i els seus derivats: tofu, tempeh …), cereals integrals i fruits secs. Aquests components tenen una estructura similar als estrògens i podrien ajudar a alleujar la simptomatologia.
- Mantenir-se hidratada al llarg del dia. Beure entre 1,5 L i 2L entre aigua, infusions o brous.
- Acostumar-se al gust natural dels aliments. És indispensable per gaudir d’una alimentació saludable i poder-la mantenir a llarg termini.
- Fer exercici físic de forma regular.
- Intentar descansar (entre 7 i 9 diàries) i gestionar l’estrès per garantir un millor estat de salut tant a nivell físic com psicològic.
Tenint en compte totes aquestes recomanacions, hauríem de considerar també que encara que pot ser necessari reajustar l’alimentació i modificar l’estructura, l’aportació calòrica i / o les proporcions de la dieta, és important saber que no és necessari ni saludable passar gana.
Aprendre a menjar de forma saludable i adaptada a tu pot ajudar a millorar la teva salut i qualitat de vida!
Menú setmanal d’exemple
El següent menú seria un exemple de com organitzar els àpats al llarg d’una setmana:
DILLUNS | DIMARTS | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ESMORZAR | Cafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D. Torrades integrals amb formatge fresc i tomàquet. | Cafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D. Iogurt blanc natural amb nous i plàtan. | Cafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D. Porridge de civada amb nabius. | Cafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D. Pa integral amb oli i nous. | Cafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D. Iogurt blanc natural amb flocs de civada i kiwi. | Cafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D. Pa amb tomàquet i ous remenats. | Cafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D. Torrades integrals amb alvocat. |
MIG MATÍ | 1 peça de fruita | 1 peça de fruita | 1 peça de fruita | 1 peça de fruita | 1 peça de fruita | 1 peça de fruita | 1 peça de fruita |
DINAR | Amanida de canonges amb cogombre, pastanaga, tomàquet, arròs basmati integral i llagostins cuits. 1 peça de fruita | Espàrrecs verds. Salmó a la planxa. amb patata rostida. 1 peça de fruita | Xampinyons saltats amb quinoa. Pit de gall dindi amb llimona. 1 peça de fruita | Arròs integral amb carxofes i pebre. Sèpia amb all i julivert. 1 peça de fruita | Verdures saltejades amb espirals de llenties i ou dur. 1 peça de fruita | Verdures i patates al caliu (pebrot, ceba, tomàquet, albergínia i espàrrecs). Pollastre a la brasa. 1 peça de fruita | Amanida de tomàquet amb alfàbrega i pinyons Fideus caldosos amb verdures i conill. 1 peça de fruita |
BERENAR | Te o infusió. Mató amb 2 nous. | Espàrrecs verds. Salmó a la planxa. amb patata rostida. 1 peça de fruita | Te o infusió. 2 nous i 1 unça de xocolata 85%. | Te o infusió. Iogurt blanc natural amb llavors de chía. | Te o infusió. 1 cracker d'espelta amb alvocat i rodanxes de tomàquet. | Te o infusió. 1 unça de xocolata 85%. | Te o infusió. 1 unça de xocolata 85%. |
SOPAR | Mongetes verdes bullides i saltejades amb all i una mica d'oli. Truita francesa amb pa amb tomàquet. Iogurt blanc natural. | Daus de tomàquet, pebrot vermell i pebrot verd amb bacallà dessalat. Iogurt blanc natural. | Amanida verda. Filet d'orada a l'forn amb patata i ceba o porro. Iogurt blanc natural. | Amanida d'espinacs, alvocat, mango i mozzarella. Iogurt blanc natural. | Escalivada. Sardinetes en conserva. Pa amb tomàquet. Iogurt blanc natural. | Massa finíssima amb escalivada i tonyina. Iogurt blanc natural. | Crema de verdura. Truita de carbassó i patata. Iogurt blanc natural. |
Anna Sardón
Dietista - Nutricionista
Molt bona proposta
Citar Comentario
Citar Comentario