Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Alimentació a partir de la menopausa

dieta en la menopausa
La menopausa es coneix com el cessament permanent de la menstruació en la dona després d’un període mínim de 12 mesos consecutius, sense causa patològica i causada per la pèrdua d’activitat fol·licular ovàrica. Sol produir-se de forma natural entre els 45 i 55 anys d’edat i encara que en alguns casos pot ser sobtada i sense cap símptoma, en altres apareix com un conjunt de canvis graduals.

Causes i símptomes de la menopausa

Al produir-se la menopausa, disminueixen els nivells d’algunes de les hormones femenines com els estrògens i progesterona i en canvi augmenten els nivells d’altres com la LH o la FSH. Aquest canvi té efecte tant a nivell fisiològic com físic i/o psicològic que pot afectar el dia a dia i/o l’estat de salut de les dones.

Els símptomes poden ser diferents en cada cas i poden aparèixer en major o menor grau. Alguns dels més comuns són:

  • Menstruació irregular i posterior desaparició.
  • Aparició de fogots o sensació sobtada de calor a la cara, el coll i/o el pit.
  • Suors nocturns i/o trastorns de la son.
  • Sequedat vaginal.
  • Sensació de dolor durant les relacions sexuals.
  • Canvis emocionals i/o corporals.
  • Aparició de borrissol facial, pell seca, canvis en els cabells i les ungles.
  • Problemes de memòria i dificultat per concentrar-se.

A part d’aquests canvis que sí que es poden percebre fàcilment, el canvi hormonal que suposa la menopausa pot tenir altres efectes que no són tan visibles però a la vegada tenen un important impacte en la salut, com la pèrdua de calci en els ossos i possible osteoporosi o tenir un major risc cardiovascular.

És interessant entendre què passa durant aquesta etapa de la vida i saber què podem fer per evitar, alleujar i / o tractar aquests possibles símptomes.

No et perdis el nostre curs: "L'alimentació de la dona a partir dels 50 anys"

Si has entrat en l’etapa de la menopausa o estàs a punt de fer-ho, és possible que estiguis notant canvis en el teu cos com a augment de pes, insomni, fogots… Vull que sàpigues que els símptomes de la menopausa poden abordar-se i que és molt important afrontar aquesta etapa amb el coneixement necessari. Per això hem creat una formació específica que t’ajudarà a aconseguir minimitzar els efectes de la menopausa en el teu cos.

curso mujeres menopausia

Canvis i recomanacions nutricionals a partir de la menopausa

símptomes de la menopausa

A nivell dietètic podem tenir en consideració alguns aspectes que ens ajudin a millorar la nostra salut i benestar a partir de la menopausa. Aquestes recomanacions van dirigides a tractar els símptomes esmentats anteriorment però també cal destacar que uns partir d’uns bons hàbits d’alimentació, exercici i salut previs a la menopausa van a ajudar-nos des d’un inici i poden evitar l’aparició d’alguns d’ells. Per això, és important menjar saludable de manera habitual i procurar tenir un bon estil de vida.

Salut òssia, calci i vitamina D

A partir de la menopausa i a causa dels canvis hormonals que es produeixen, hi ha una major pèrdua de massa òssia i és important assegurar una ingesta suficient de calci i mantenir uns nivells de vitamina D òptims per evitar una possible osteoporosi. Per prevenir-ho, podem:

  • Potenciar el consum d’aliments rics en calci: lactis (iogurt, llet de vaca, cabra o ovella, formatges, etc.), llegums (mongetes blanques, mongetes pintes, cigrons), cereals integrals (arròs, pasta, patata …), fruits secs i llavors (ametlles, nous, avellanes, sèsam, chía, salsa tahini …), vegetals (bròquil, col, coliflor i altres crucíferes), peix blau de mida petita i amb espina (sardines, seitons, anxoves …) i productes vegetals enriquits en calci (tofu quallat amb sals de calci, cereals d’esmorzar, begudes vegetals de soja, civada …). Algunes espècies o herbes aromàtiques també són font de calci i poden ajudar-nos a augmentar la seva ingesta: alfàbrega, farigola, orenga, canyella … Acompanyar els aliments rics en calci amb una font de vitamina C per augmentar la seva absorció: fruites cítriques com taronja.
  • Per aconseguir augmentar els nivells de vitamina D: prendre aliments grassos com el peix blau, fruits secs, ous i llet, begudes vegetals o cereals enriquits. A més, prendre cada dia el sol entre 10 i 15 minuts sense protecció solar, deixant a l’descobert cara, coll, escot, avantbraços i cames i evitant les hores amb major radiació solar (12-16h).
  • Realitzar, en la mesura del possible, exercici físic d’impacte (caminar, saltar, córrer, ballar …) per afavorir la fixació de l’calci en els ossos. Recorda també la importància de mantenir-se activa de forma diària.

En alguns casos pot ser necessari suplementar o prendre aliments enriquits específics com alguns lactis (Ex. Densia) per afegir una aportació extra de calci en la dieta.

Risc cardiovascular, colesterol i dieta

La disminució dels nivells d’estrògens genera canvis en la distribució del greix corporal que es tradueix en una major acumulació de greix a la zona abdominal i menor quantitat en les extremitats. Això, juntament amb un metabolisme més lent i per tant major emmagatzematge de greixos en general, genera un entorn de major risc cardiovascular: tendeixen a pujar els nivells de colesterol total, principalment per un augment de l’LDL (conegut com a colesterol dolent). Per a això podem:

  • Potenciar el consum d’aliments d’origen vegetal: verdures, hortalisses, fruites, fruits secs, greixos saludables …
  • Consumir fonts d’omega 3: peix blau, nous, llavors de lli o chía …
  • Evitar aliments ultraprocesados, refinats o rics en greixos de mala qualitat: Pastisseria, productes ensucrats, sucs, gelats, galetes, patates de bossa, galetes, barretes de cereals, xocolata no pur, precuinats, salses de pot …
  • Evitar també carns grasses.
  • Realitzar exercici físic i mantenir-se activa.

Canvis en el metabolisme i fam

A partir de la menopausa el metabolisme tendeix a ser més baix i per tant la despesa calòrica diària disminueix. Això pot causar una major acumulació de greix i conseqüentment un augment de pes.

És important adaptar la dieta a les circumstàncies de cada persona i sobretot potenciar aquells hàbits saludables que ens permeten mantenir el metabolisme actiu: ser activa de forma constant (passejar, anar caminant als llocs quan sigui possible, evitar els ascensors …), fer exercici més intens i/o de força en la mesura del possible, procurar tenir i mantenir una bona musculatura …

Una bona musculatura és important per mantenir el cos sa i el metabolisme actiu: per a això, cal fer exercici físic i assegurar una ingesta adequada de proteïna que podem obtenir a través de: carn magra, ous, peix, llegums, proteïnes vegetals …

També es produeix un augment de l’hormona grelina, responsable de la sensació de gana. És per això que pot ser que tinguem més gana del que és habitual i sigui necessari reajustar les proporcions de la dieta per adaptar-nos a aquest canvi: augmentar el consum de vegetals, aliments rics en fibra i assegurar una ingesta calòrica suficient.

Has entrat en la menopausa i necessites una dieta personalitzada?

Com sempre diem, la dieta s’ha d’adaptar a les característiques i necessitats particulars de cada persona. Si vols que et preparem una pauta personalitzada, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

Altres consideracions

Tot i que no hi ha una dieta única i específica per a la menopausa i caldria conèixer cada cas en qüestió, sí que hi ha algunes recomanacions més que podem tenir en compte:

  • Tenir una alimentació saludable basada majoritàriament en aliments vegetals: fruites, hortalisses cereals integrals, llegums, fruits secs, greixos saludables, i també ous, peix, carn magra, proteïnes vegetals … Hauria de ser la prioritat en qualsevol cas.
  • Potenciar el consum d’aliments rics en fitoestrògens (isoflavones) com els llegums (sobretot soja i els seus derivats: tofu, tempeh …), cereals integrals i fruits secs. Aquests components tenen una estructura similar als estrògens i podrien ajudar a alleujar la simptomatologia.
  • Mantenir-se hidratada al llarg del dia. Beure entre 1,5 L i 2L entre aigua, infusions o brous.
  • Acostumar-se al gust natural dels aliments. És indispensable per gaudir d’una alimentació saludable i poder-la mantenir a llarg termini.
  • Fer exercici físic de forma regular.
  • Intentar descansar (entre 7 i 9 diàries) i gestionar l’estrès per garantir un millor estat de salut tant a nivell físic com psicològic.

Tenint en compte totes aquestes recomanacions, hauríem de considerar també que encara que pot ser necessari reajustar l’alimentació i modificar l’estructura, l’aportació calòrica i / o les proporcions de la dieta, és important saber que no és necessari ni saludable passar gana

Aprendre a menjar de forma saludable i adaptada a tu pot ajudar a millorar la teva salut i qualitat de vida!

Menú setmanal d’exemple

El següent menú seria un exemple de com organitzar els àpats al llarg d’una setmana:

DILLUNSDIMARTSDIMECRESDIJOUSDIVENDRESDISSABTEDIUMENGE
ESMORZARCafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D.
Torrades integrals amb formatge fresc i tomàquet.
Cafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D.
Iogurt blanc natural amb nous i plàtan.
Cafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D.
Porridge de civada amb nabius.
Cafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D.
Pa integral amb oli i nous.
Cafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D.
Iogurt blanc natural amb flocs de civada i kiwi.
Cafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D.
Pa amb tomàquet i ous remenats.
Cafè amb beguda vegetal enriquida en calci i vitamina D.
Torrades integrals amb alvocat.
MIG MATÍ
1 peça de fruita1 peça de fruita1 peça de fruita1 peça de fruita1 peça de fruita1 peça de fruita1 peça de fruita
DINARAmanida de canonges amb cogombre,
pastanaga, tomàquet,
arròs basmati integral i llagostins cuits.
1 peça de fruita
Espàrrecs verds.
Salmó a la planxa.
amb patata rostida.
1 peça de fruita
Xampinyons saltats amb quinoa.
Pit de gall dindi amb llimona.
1 peça de fruita
Arròs integral amb carxofes i pebre.
Sèpia amb all i julivert.
1 peça de fruita
Verdures saltejades amb espirals de llenties i ou dur.
1 peça de fruita
Verdures i patates al caliu (pebrot, ceba, tomàquet, albergínia i espàrrecs).
Pollastre a la brasa.
1 peça de fruita
Amanida de tomàquet amb alfàbrega i pinyons
Fideus caldosos amb verdures i conill.
1 peça de fruita
BERENARTe o infusió.
Mató amb 2 nous.
Espàrrecs verds.
Salmó a la planxa.
amb patata rostida.
1 peça de fruita
Te o infusió.
2 nous i 1 unça de xocolata 85%.
Te o infusió.
Iogurt blanc natural amb llavors de chía.
Te o infusió.
1 cracker d'espelta amb alvocat i rodanxes de tomàquet.
Te o infusió.
1 unça de xocolata 85%.
Te o infusió.
1 unça de xocolata 85%.
SOPARMongetes verdes bullides i saltejades
amb all i una mica d'oli.
Truita francesa amb pa amb tomàquet.
Iogurt blanc natural.
Daus de tomàquet, pebrot vermell i pebrot verd amb
bacallà dessalat.
Iogurt blanc natural.
Amanida verda.
Filet d'orada a l'forn
amb patata i ceba o porro.
Iogurt blanc natural.
Amanida d'espinacs, alvocat, mango i mozzarella.
Iogurt blanc natural.
Escalivada.
Sardinetes en conserva.
Pa amb tomàquet.
Iogurt blanc natural.
Massa finíssima amb escalivada i tonyina.
Iogurt blanc natural.
Crema de verdura.
Truita de carbassó i patata.
Iogurt blanc natural.

Anna Sardón

Anna Sardón

Dietista - Nutricionista

1 Comment

  1. Monica

    Molt bona proposta

    Reply

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sí, Acepto la política de privacidad *

× Concertar visita por whatsapp