Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Alimentació i fecundació in vitro

dieta fecundació in vitro

Que és un tractament de fecundació in vitro (FIV)

Abans d’explicar i entrar en detall sobre quina és la millor alimentació per a la FIV, crec que és important definir i entendre que és un procés FIV i en què consisteix ja que l’abordatge nutricional es basa en acompanyar cada un dels passos que es duen a terme mitjançant el que anomenem un cicle daquesta tècnica de tractament de Reproducció Assistida (TRA).
La fecundació in vitro (FIV) és una tècnica de reproducció assistida d’alta complexitat utilitzada actualment a la majoria de centres de fertilitat per ajudar a parelles o dones solteres que presenten dificultats per assolir un embaràs.

FIV,fecundació in vitro, literalment significa fecundació “en un tub d’assaig fora del cos” mitjançant un procés de fecundació on els òvuls són fusionats amb espermatozoides fora del cos, in vitro (en un tub d’assaig).

El primer nen concebut mitjançant un cicle de FIV va ser nascut el 1980. Des de llavors, més de 5 milions de nadons han estat concebuts via FIV arreu del món.

El tractament consisteix bàsicament en extreure els ‘òvuls’ dels ovaris de la dona mitjançant punció fol·licular i, seguidament, fecundar-los al laboratori amb els espermatozoides de l’home (o, si és el cas, d’un donant) “in vitro” a un cultiu especial mitjançant un tub d’assaig o placa de Petri, seguit per la transferència a l’úter de la dona per aconseguir l’embaràs.

En funció de la tècnica que s’utilitza per fusionar els gàmetes (òvul i espermatozoide per desenvolupar un embrió) es distingeixen 2 tipus de FIV:

  1. FIV convencional:s’agreguen a la mateixa placa de cultiu els òvuls i els espermatozoides, amb l’expectativa que aquests mateixos siguin capaços de fusionar-se naturalment per si mateixos.
  2. ICSI (injecció intracitoplasmàtica d’espermatozoides):en lloc de deixar l’espermatozoide fecundar l’òvul de forma natural en una placa de cultiu, es realitza mitjançant una micro injecció directa d’un únic espermatozoide a l’interior de cadascun dels òvuls per aconseguir la fecundació.

Nota: optar per una o un altre tècnica de FIV dependrà de les condicions d’infertilitat i/o preferències de cada parella.

CURIOSITAT! Si vas per primera vegada a visitar-te amb un especialista de fertilitat, potser et sorprèn saber que hi ha moltes altres Tècniques de Reproducció Assistida (TRA) disponible actualment i que FIV no és la i/o l’única opció per a tu! En funció de quina sigui la causa o origen de la infertilitat, el teu especialista de fertilitat et recomanarà una tècnica o una altra: inducció de l’ovulació, inseminació artificial, transferència intratubàrica de gàmetes (GIFT), injecció intracitoplasmàtica d’espermatozoide (ICSI), Pre -implantation genetic diagnosi (PGD))

En què consisteix un tractament de fecundació in vitro (FIV)

que es la fecundación in vitro
FIV és un procés que consta de diverses fases per les quals s’han de passar per aconseguir l’embaràs. Aquestes fases o processos en conjunt són comunament coneguts com un CICLE DE FIV:

  1. Supressió del teu cicle menstrual natural: S’usa un medicament per aconseguir la supressió del cicle menstrual natural. El medicament s’administra amb una injecció diària durant aprox. 2 setmanes.
  2. Ajudar els teus ovaris a produir més òvuls: una vegada que se suprimeix el teu cicle natural, comunament s’administra l’hormona coneguda com a Hormona Foliculoestimulant (FSH). Ja que, FSH augmenta la quantitat de fol·licles que produeixen els teus ovaris. Això vol dir que es poden recol·lectar i fertilitzar més òvuls. Amb més òvuls fertilitzats, tindràs més varietat d’embrions per utilitzar en el teu tractament.fases de la evolución
  3. Comprovació del progrés: El teu doctor realitzarà ecografies vaginal per controlar els teus ovaris, i en alguns casos, anàlisi de sang. Abans de recol·lectar els òvuls, se li injectarà una hormona anomenada gonadotropina corionica humana (hCG) que ajuda que els òvuls madurin.
  4. Recol·lecció dels òvuls: Consta d’una intervenció quirúrgica senzilla, en què s’usa una agulla que es passa a través de la teva vagina dins de cada ovari sota guia d’ultrasò, mitjançant la qual s’aspira el líquid dels fol·licles ovàrics. Posteriorment, aquest líquid fol·licular es recull en una sèrie de tubs d’assaig a 37 graus de temperatura. L’especialista identificarà els òvuls ja madurats i els classificarà segons les seves característiques per utilitzar-los a la FIV.És una intervenció que requereix anestèsia i normalment dura uns 20-30 minuts.
  5. Fecundació dels òvuls: Els òvuls recol·lectats es barregen amb l’esperma de la teva parella o del donant en un laboratori per fecundar-los.En el cas de fer una FIV ICSI, s’injectar individualment cada ovul amb un sol espermatozoide.Els òvuls fecundats (embrions) continuaran creixent al laboratori durant 6 dies abans de ser transferits a l’úter. Normalment es trien els millors 1 o 2 embrions per a aquesta transferència.
  6. Transferència d’embrions: Uns dies després de recol·lectar els òvuls, els embrions es transfereixen al seu úter. El nombre d’embrions que es transferiran s’ha de discutir abans que comenci el tractament. Si sobren embrions adequats, es poden congelar per a futurs intents de FIV.
  7. Les 2 setmanes d’espera: tècnicament es refereix a la fase lútia de l’embaràs. La implantació de l’embrió durant un procés de FIV té lloc entre el 5 i el 7 dia després de la seva fecundació. Quan l’embrió és implantat a l’úter de la mare, s’allibera l’hormona gonadotropina corionica humana (hCG)- coneguda com l’hormona de l’embaràs.
  8. Prova de l’embaràs: després d’uns 10-12 dies posteriors a la transferència dels embrions, la dona podrà fer el test d’embaràs que, com hem esmentat, detecta l’hormona hCG, que serveix per comprovar si s’ha produït l’embaràs o no.

Dieta específica per a la FIV

alimentació, dieta i fecundació in vitro
Un cop entès que és i en què consta el tractament de fecundació in vitro, us parlaré de la intervenció alimentària a dur a terme.

Si estàs a punt de començar un procés de FIV és normal que et preguntis quina és la millor dieta perquè la FIV sigui un èxit. O potser no és el teu primer cicle i t’estàs preguntant que pots fer diferent aquesta vegada per millorar les teves possibilitats d’èxit, ja sigui en la recuperació de l’òvul, optimitzant la qualitat de l’esperma de la teva parella o ajudant a que l’embrió s’implanti .

La veritat és que la teva alimentació i estil de vida juguen un paper fonamental per a la fertilitat, menjar els aliments i els nutrients adequats pot tenir un impacte significativament positiu en l’èxit del tractament de FIV, des del començament.

Dieta mediterrània per a la fertilitat:

Et sorprendrà saber que la dieta mediterrània, no només és àmpliament considerada com una de les formes més saludables de menjar sinó que la investigació mostra millors taxes de fertilitat en dones en cerca gestacional i millor rendiment embrionari en cicles de tractaments de FIV.

Un altre estudi, va trobar que en dones que seguien un patró alimentari mediterrani van tenir dos terços més probabilitats de quedar-se embarassada, en comparació amb dones que seguien un patró alimentari menys semblant a la dieta mediterrània. Els beneficis de la dieta mediterrània per a la fertilitat es podrien recollir a 2 principals: alt contingut en antioxidants i els seus efectes antiinflamatoris.

Aleshores com he de procedir?

El primer pas per preparar la teva alimentació per a una FIV és:

  • Realitzar una anàlisi de sang per comprovar el teu estat nutricional
  • Optimitzar el teu pes (pes saludable)
  • Valorar la suplementació nutricional, si cal (personalitzada)
  • Controlar qualsevol condició mèdica o nutricional que puguis tenir
Sabies que Investigadors de la Universitat de Harvard de la salut pública han trobat que aplicant tan sols 5 canvis alimentaris la teva fertilitat pot millorar fins a un 69%. Per a aquelles dones patint infertilitat a causa de problemes disfuncionals a l’ovulació aquesta probabilitat va resultar en 80% de millora

La teva dieta ha de ser única per a tu

La teva dieta ha de ser única per a tu, ja que tu ets única! Demana un assessorament nutricional personalitzat que s’adapti a les teves necessitats.

Principals aspectes nutricionals que cal tenir en compte per aconseguir l’èxit d’un cicle de FIV

Tal com he comentat, el tractament amb FIV és un procés complex on ha de succeir una interacció i sincronització entre una gran quantitat d’hormones (les teves pròpies i les administrades mitjançant el tractament), processos fisiològics i processos de desenvolupament i creixement.

No obstant això, hi ha 4-5 grans àrees on la nutrició tindrà un paper fonamental a l’hora d’aconseguir l’èxit d’un cicle de FIV, i per tant assolir l’objectiu final, que és l’embaràs.

  1. Òvuls saludables
  2. Espermatozoides saludables
  3. Un Cicle menstrual ovulatori saludable i regular
  4. Úter receptiu-implantació
  5. Les 2 setmanes d’espera

Òvuls de qualitat:

Encara que el teu especialista de fertilitat pot ajudar a identificar quin dels teus òvuls són de millor qualitat, l’objectiu mitjançant el tractament nutricional és que tots siguin el més saludables possible.

La nostra alimentació té un gran impacte a la qualitat dels òvuls. Encara que és molt important que tinguis en consideració que la fol·liculogènesi (el procés de maduració d’un ovul) es dur a terme en el transcurs de 90-100 dies (3 mesos). Per tant, sabem que necessitem un mínim de 3 mesos per poder actuar i optimitzar la qualitat d’un ovul (per tal que aquest ovul maduri, s’alliberi i sigui fecundat després de 90 dies).

Per això t’aconsello seguir una alimentació per a FIV com a mínim 3 mesos abans de la recuperació dels òvuls.

Encara que són molts els canvis a nivell nutricional i estil de vida que podem dur a terme per millorar la salut de l’ovul, a continuació em focalitzaré nomes amb els nutrients essencials que has d’aportar per garantir i optimitzar aquesta qualitat:

Ràtio omega3-0mega 6: Unestudiinteressant ha demostrat que les dietes riques en àcids grassos omega-3 (salmó, verat, sardines, tonyina, llavors de chía, nous, llavors de cànem, etc.) van presentar una prolongació en la funció reproductiva en edat materna avançada, mentre que una dieta rica en àcids grassos omega-6 s’ha vist associat amb pitjor èxit reproductiu a edats maternes avançades. Això va ser també associat a una millora en la qualitat de l’òvul. Com abans adoptem una dieta rica en omega-3 millors seran els resultats.

Recomanació: Incorpora peix blau (de mida petita) mínim 2-3 vegades a la setmana: bonítol, salmó, sardines, verat, etc.

Antioxidants: mentre que els antioxidants potser no contribueixen directament a millorar la qualitat de l’òvul, poden ajudar a contrarestar o a prevenir el dany oxidatiu que pot venir causat per disfuncions a l’ovulació, alteracions a les trompes de Fal·lopi i endometriosi. L’evidència continua limitada en relació amb el seu paper en taxes d’embaràs i fertilitat, tot i que sabem que una dieta rica en antioxidants és beneficial de totes maneres.

Recomanació: Els aliments rics en antioxidants són aliments vegetals. Assegureu-vos que el vostre plat conté un mínim de 5 colors; ens els quals han d’estar blau, vermell, groc, verd, violeta, taronja i blanc per obtenir els beneficis únics i diversos que ofereix cada color. Menja l’arc de Sant Martí!

Zinc: nivells òptims de zinc també juguen un paper important en el desenvolupament, la maduració i l’alliberament de l’ovul (sembla que el zinc ajuda que l’ovul progressi a les etapes finals de la meiosi i la divisió cel·lular). De manera que, si aquest és deficient o simplement no hi ha una aportació suficient a través de la nostra ingesta alimentària, pot afectar la salut de l’ovul i en general perjudicar la nostra fertilitat.

Recomanació: aliments rics en zinc inclouen marisc, peix, carn no processada, ous, llegums, cereals, lactis, anacards, etc… Incloure almenys un d’aquests aliments diàriament t’ajudés a assolir els requeriments diaris de zinc (els requerimients de  zinc per als homes són més elevats que per a les dones).

Co-enzim Q10 (CoQ10): també conegut com a ubiquinona, és un Co-enzim que es troba als nostres cossos de forma natural i té un paper molt important en la producció d’energia en totes les nostres cèl·lules (mitocondria). La salut de la mitocondria és crítica, ja que els òvuls necessiten molta energia. És per això que alimentar bé aquesta mitocondria és una intervenció crucial per millorar la qualitat dels òvuls.

A mesura que envellim, la nostra habilitat per produir CoQ10 disminueix, la bona notícia és que ho podem obtenir a través dels aliments!

Els estudis emergents han demostrat que CoQ10 exerceix un impacte en la salut dels òvuls (demostrat en ratolins i humans). Un estatus per sota dels nivells òptims de CoQ10 promou una disminució en la qualitat dels òvuls associat a l’edat, la qual cosa pot contribuir significativament a problemes de fertilitat associats a una edat materna avançada.

Recomanació: Tot i que CoQ10 es pot obtenir a través dels aliments és molt habitual la seva suplementació, especialment per a dones de més de 35 anys. Normalment es suplementa un mínim d’1 mes abans de la recuperació de l’òvul en un cicle de FIV.

NOTA: recorda no t’has de suplementar pel teu compte. Acudeix al teu professional de la salut. Cada dona té unes necessitats diferents. La presa de suplements nutricional requereix una avaluació i assessorament individual i personalitza.  Hi ha certes situacions en què la suplementació de CoQ10 no és apropiat o recomanat.

A part de la suplementació de CoQ10 també pots obtenir aquest enzim per la ingesta d’aliments proteics com ara; la carn vermella, gall dindi, peix blau, alguns vegetals com espinacs, coliflor i broccoli, fruites, llegums, fruits secs i llavors.

Vitamina D: és una vitamina liposoluble essencial que s’obté principalment fora del context de la nostra dieta, mitjançant l’exposició solar. Si bé moltes persones coneixen els beneficis de la vitamina D per la salut òssia, cal destacar que també juga un paper fonamental en la salut hormonal i en concret, en la qualitat dels nostres òvuls.

Un estudi realitzat a Itàlia en dones que es van sotmetre a un cicle de FIV es va demostrar que, les dones amb nivells suficients de vitamina D (avaluats mitjançant una simple anàlisi de sang) tenien més probabilitats de produir òvuls de més qualitat i per tant millors taxes d’embaràs.

Recomanació: Assegura una exposició solar diària de 5-10 minuts (abans de les 10 i després de les 15:00 pm per evitar les hores de més exposició); exposa la cara, els braços, les cames i el pit. Altres fonts dietètiques que poden contribuir a optimitzar els teus nivells de vitamina D són: lactis, substituts lactis fortificats, ou i bolets.

Vitamines del grup B: (B9- folat, B6 i B12):Folat és un micronutrient essencial per al procés de producció de noves còpies d’ADN (a l’expressió epigenètica). Juntament amb la vitamina B12 i la vitamina B6 serveixen de substrat i per tant actuen com a Co-factors en la síntesi d’ADN i reaccions de metilació (processos crítics per a la reproducció).

Recomanació: ingereix mínim 2 racions de verdures de fulla verda al dia (espinacs, canonges, enciam, rucula, bledes, etc…) i assegura una aportació adequada d’aliments d’origen animal (rics en vitamina b12 i vitamina B6). Si consumeixes una dieta vegetariana o vegana millor consulti el teu professional de la salut, ja que en aquest cas cal avaluar suplementació.

Article relacionat: alimentació i fertilitat

Alimentació i qualitat espermàtica

cómo favorecer un ciclo de FIV con alimentación

És important recordar que també hi ha un factor masculí en el procés de cerca gestacional. L’esperma aportarà el 50% del material genètic pel teu futur nadó. És així! De fet, la literatura reflecteix el gran impacte que té l’estil de vida i l’alimentació en els espermatozous de la teva parella. Per tant, no, no has de fer els canvis dietètics previ a la FIV tota sola! T’animo a involucrar el teu home perquè ajudi per part seva a donar aquest suport també necessari per al correcte desenvolupament del teu embrió.

Dit això, les últimes evidències científiques demostren que les recomanacions claus per millorar la qualitat i la salut dels espermatozoides poden quedar resumides en:

  • Limitar tots aquells aliments que se sap que tenen un alt contingut en greixos trans, com els aliments fregits, pastisseria i en general aliments processats i ultra processats.
  • Escull carns no processades per sobre de carns processades (que inclouen hamburgueses, tot tipus d’embotits, salsitxes, etc.)
  • Consumeix peix blau (de mida petita pel seu menor contingut en mercuri) 2 cops per setmana: salmó, sardines, verat, etc.
  • Inclou varietat i color a cadascun dels teus menjars: per assegurar una gran ingesta d’antioxidants i l’aportació de vitamina C i vitamina E.

En relació en quins nutrients hem de posar atenció per millorar la qualitat de l’esmpera, m’agradaria destacar els següents:

Zinc: hem de dir que és un mineral crucial en els homes ja que se’n perd certes quantitats en cada ejaculació. És un nutrient essencial perquè es dugui a terme una correcta espermatogènesi (ja que és un Co-factor de diferents proteïnes i enzims involucrats en aquest procés de maduració de l’espermatozoide). A més que també exerceix una acció protectora com a antioxidant (protegint l’esperma davant de l’estrès oxidatiu).

On el trobem? Carn, peix i marisc, llegums, fruita seca i llavors.

CoQ1O:Igual que en el cas de les dones (esmentat prèviament)

Seleni: El seu paper principal a l’organisme és protegir qualsevol dany oxidatiu que es pugui donar durant el procés de maduració de l’espermatozoide i mantenir les cèl·lules saludables (similar que el zinc). S’han trobat nivells més baixos de seleni a l’esperma d’homes infèrtils comparats amb homes fèrtils.

Com ho pots adquirir? És un mineral que es troba majorment concentrat a les nous del Brasil. Així doncs, la meva recomanació és consumir un grapat d’aquests un cop al dia, ja sigui com a piscolabis, en una amanida o afegint-los en un smoothie.

Vitamina E i C:com bé ja s’ha esmentat aquestes dues vitamines actuen com a antioxidants exercint així un paper molt important a l’hora de protegir l’espermatozoide durant el procés de maduració, evitant que produeixi cap dany al material genètic dins de l’esperma.

A més, hi ha algunes evidències que demostren que la vitamina E pot millorar tant la motilitat com la quantitat d’espermatozoides.

On els trobem?

Vitamina E: és una vitamina liposoluble que es troba en l’oli d’oliva extra verge, llavors de sèsam, pipes de gira-sol, tahini, bròquil, espinacs i crema de cacauet.

Vitamina C: menjant fruites i vegetals frescos és la millor manera d’obtenir uns nivells òptims d’aquest nutrient.

Licopè: un altre antioxidant, el qual també s’ha vist amb nivells baixos en homes infèrtils. Licopè requereix de greix per a una òptima absorció. És a dir, necessita ser consumit amb un greix per ajudar el teu cos a absorbir-lo i a fer-lo servir millor.

Com puc adquirir-ho?

Si bé, hi ha un gran nombre de fruites i vegetals que contenen licopè, com són els tomàquets, la síndria, el raïm, el pebrot vermell, la pastanaga la col llombarda, etc. La forma més fàcil d’obtenir-ho és utilitzant el Sofregit tradicional de la nostra dieta mediterrània, de manera que el tomàquet cuinat ajuda a concentrar el licopè juntament amb l’oli d’oliva extra verge (greix de qualitat) per assegurar que obtenim una dosi adequada a la seva forma més absorbible.

L-carnitina: és un nutrient que ajuda a la producció d’energia mitjançant la transportació d’àcids grassos a la “central elèctrica” de les teves cèl·lules. Es produeix al teu cos i està compost per dos aminoàcids, Lisina i metionina. Un estudi en homes, els quals van ser suplementats amb 1-3g/dia de L-carnitina durant 2-6 mesos van mostrar millores a la motilitat, morfologia i taxes d’embaràs.

On ho trobo?

Sincerament, gaudint d’una dieta variada on s’incloguin tots els grups d’aliments és la millor manera d’assegurar una aportació adequada d’aminoàcids que el teu cos necessita per produir L-carnitina. Inclou fruites, vegetals, cereals integrals, carn blanca, peix i marisc, ous, fruits secs i llavors, llegums i lactis.

Folat: igual que folat és important en la cerca gestacional per a les dones, també ho és per als homes. Així mateix, s’ha suggerit que el folat ajuda a augmentar la quantitat d’espermatozoides. Sabem que el folat és important per mantenir les cèl·lules sanes, incloent-hi el contingut d’ADN. Així doncs, tenint en compte que el 50% del contingut genètic del seu futur nadó provindrà d’un (o dos) espermatozoides, és important tenir gens sans també!

On el trobem?

Com bé he esmentat anteriorment, els podem trobar majoritàriament en verdures de fulla verda, carbohidrats integrals, llegums i fruites cítriques.

Un Cicle menstrual ovulatori saludable i regular

ciclo menstrual y alimentación

Com he explicat en un cicle FIV, depenent de la teva història mèdica, el teu especialista de fertilitat pot utilitzar una medicació o una altra (ja sigui oral o injectada) per estimular l’ovulació. Per a aquelles dones que ovulin normal (aproximadament a la meitat del cicle), potser fins i tot no requereixin cap medicació.

Per tant, saber quan estas ovulant és CLAU quan es tracta de sotmetre’t a qualsevol tractament de reproducció assistida.

Ordenar i regular els teus cicles menstruals és beneficial ja sigui perquè; potser no estiguis ovulant (cicles anovulatoris), que no estiguis tenint el teu cicle menstrual (amenorrea), o que tinguis més d’un cicle per mes, o potser estàs ovulant més tard o més aviat del que esperes que passi (ex. No als 14 dies).

Això és una informació vital en la cerca gestacional. Així mateix, per a moltes dones perdre pes si estan per sobre del pes saludable o guanyar pes si estan per sota d’un pes saludable, modificar la seva activitat física, la seva alimentació i gestionar l’estrès pot ser un pas clau per iniciar l’ovulació o regular-la ! De fet, és més important el percentatge de greix corporal que un nombre de pes a la bàscula. El que vull dir és que dones classificades com a “pes normal o IMC” pot ser que, igualment, es beneficiïn d’un canvi en la seva composició corporal per a la seva fertilitat.

Úter receptiu- Implantació:

utero e implantación de ovulo

Així doncs, el teu ovul saludable s’ha trobat amb un espermatozoide saludable i el teu embrió sembla saludable en general. Ara què?

Ara és el moment de transferir aquest embrió amb l’esperança que “s’adhereixi i trobi una llar al teu úter pels propers 9 mesos”. Per tant, necessitem crear una bona llar perquè aquest embrió vulgui viure a dins. Necessites un bon endometri prou gruixut on el teu futur nadó pugui estar segur i ben alimentat.

Però què podem fer si el teu endometri no és prou gruixut o no està en les condicions adequades per dur a terme la implantació? A continuació et deixo alguns dels nutrients a concentrar-se en:

Cereals integrals: Sabem que les dones que se sotmeten a un tractament de FIV que mengen més cereals integrals tenen una probabilitat d’implantació més gran en comparació amb les que no ho fan. Si has sentit bé! Els hidrats de carboni no són el dimoni per a la teva fertilitat! Això si cal adequar la qualitat! Així doncs cal reemplaça els hidrats de carboni processats i alts en sucre per hidrats de carboni integrals de baix índex glicèmica com arròs integral, pasta integral, pa integral, quinoa, farina integral, ordi perlat integral, flocs de civada integrals.

Vitamina E: aquesta vitamina liposoluble que es troba al nostre estimat oli d’oliva extra verge, crema de cacauet, llavors de sèsam, tahini, bròquil i espinacs pot també ajudar a engrossir l’endometri perquè l’embrió s’implanti millorant el gruix i reduint els marcadors inflamatoris.

Parlem de fallada de la implantació recurrent (RIF)

La fallada de la implantació recurrent (RIF) es refereix als casos en què les dones han tingut tres intents fallits de fertilització in vitro (FIV) amb embrions de bona qualitat.

Cal destacar que la fallada o la interrupció en la implantació pot venir donat com a conseqüència d’un problema a l’úter o bé per un problema en el desenvolupament de l’embrió. També és important tenir en compte l’edat materna i l’estadi embrionari. No obstant, sense entrar en gaire detall (ja que podríem escriure un altre blog sencer sobre la fallada en la implantació i les seves causes) els deixo amb alguns dels factors més comuns que sabem que poden afectar la salut uterina des d’una perspectiva de la nutrició: anormalitats anatòmiques (fibromes), endometri fi, endometritis, condicions autoimmunes i obesitat. En aquest cas, la intervenció nutricional dependrà de quina sigui la causa determinant d’aquesta fallada de la implantació.

La temuda “espera de dues setmanes”

betaespera

Tècnicament, les 2 setmanes d’espera fa referència a la fase lútia de l’embaràs. La implantació de l’embrió durant una FIV té lloc entre el quin i el setè dia després de la fecundació. Quan s’implanta l’embrió, la matriu de la mare allibera l’hormona hCG (gonadotropina coriònica humana). Alternativament, si la implantació no passa, el cos luti es desprèn i te lloc la menstruació.

Quines consideracions dietaries hem de tenir en compte?

Aquestes dues setmanes normalment es fan interminables, generant així molta ansietat i temor per a la majoria de les dones. Totalment comprensible!

Des del punt de vista nutricional aquestes dues setmanes les tractem com si estiguéssim al primer trimestre de l’embaràs. Què vull dir amb això? Més que crear més pressió a intentar portar una dieta perfecta normalment posem atenció a adaptar mesures higièniques i de seguretat alimentàries (així com faríem els primers dies de l’embaràs). Aquí queden resumits les recomanacions clau a seguir durant aquestes dues interminables setmanes:

  • Limitar el consum de cafeïna.
  • Deixar de prendre els suplements prenatals que prenies durant la cerca gestacional que no siguin segurs o adequats per a embaràs. Com per exemple altes dosis de vitamina E (d’aquí a la importància de consultar el teu professional a l’hora d’iniciar o prendre qualsevol suplementació).
  • Evita aliments amb un alt risc de listeria, com ara formatges tous, embotits, carns i peixos crus, etc.
  • Inclou una gran varietat de cereals integrals, tipus flocs de civada, arròs i quinoa.
  • Assegura una ingesta adequada de lactis, verdures i fruites.
  • Continua “menjant l’arc de Sant Martí”: assegurar un mínim de 3-5 colors al teu plat
  • No t’oblidis del folat- assegura un mínim de 2 racions de verdura de fulla verda al dia.

No siguis dura amb tu mateixa. Dóna’t temps i prioritza l’autocura. Res que tu facis farà malbé l’èxit de la FIV. Accepta que això fora del vostre control.

Observa el teu estil de vida:

Controlar l’estrès quan estàs ansiosament esperant un test d’embaràs, és molt més fàcil dir-ho que fer-ho! Ho sé! Però aquí et deixo amb algunes de les estratègies que podries provar si sents que la teva salut mental (no la teva salut física) necessita una mica d’atenció:

  • Demana suport- truca a un amic oa un familiar per parlar i compartir.
  • Comunica’t amb la teva parella (si en tens) i explica-li com et sents.
  • Utilitza mindfulness aplicacions com ara Headspace o Calm cada dia per ajudar-te a trobar el teu zen i calma.
  • Fes alguna cosa per a tu, podria ser una cosa tan simple com prendre el sol durant 5 minuts al pati del darrere amb un llibre o bé una mica més preparat com reservar una cita en un spa, o prendre’t el temps per anar-te a fer la manicura/pedicura, etc .
  • Concentra’t en la teva respiració- podries beneficiar-te d’una feina respiratòria.

Quin és el millor suplement per a la FIV?

Malauradament, en aquest cas he de dir que no hi ha un suplement que serveixi per a tots/es- Tot i la falsa creença que hi ha (fins i tot per part de professional sanitari), no tots els suplements són iguals i no tots serveixen per a totes les persones . Espero que hagi quedat reflectit al llarg del blog, cada dona és un món, cada dona té unes necessitats diferents, unes circumstàncies, una clínica o una història mèdica associada diferent, etc. Per tant, no! No es pot tractar totes les dones per igual.

En una correcta pràctica clínica per establir un protocol de suplements s’hauria de tenir en compte com a mínim els principis i factors següents:

  • En primer lloc els suplements s’usen per cobrir aquells buits que hi ha a l’alimentació- és a dir, quan mitjançant la ingesta d’aliments no hi ha capacitat d’assolir els requeriments nutricionals essencials per al desenvolupament correcte de la pròpia persona i el desenvolupament del seu futur nadó .
  • Revisar paràmetres analítics i altres proves si així es requereix.
  • Revisar condicions mèdiques i mediació.
  • Avaluació exhaustiva de l´estat nutricional actual.
  • Considerar al·lèrgies o intoleràncies alimentàries.

Si us plau, pregunta al teu professional sanitari abans de prendre cap suplement.

Conclusió

Com ja ha quedat reflectit, no és sorprenent que la dieta mediterrània s’hagi establert com una de les millores estratègies a seguir per optimitzar la fertilitat, sempre que la dieta mediterrània es dugui a terme correctament.

Hi ha una dieta perfecta?

Com has pogut comprovar no existeix una dieta perfecta, és més, el que per a tu és “la teva dieta més saludable” potser no està donant el suport òptim a la teva fertilitat, simplement perquè no és el més adequat per a tu i les teves necessitats UNIQUES .

El que és clar és que com he explicat en aquest article ens basem en evidència científica i en unes recomanacions generals en què, tenen com a intenció optimitzar les teves reserves nutricionals en preparació a l’embaràs. Per tant hem de menjar certs aliments que si sabem que recolzaran la nostra fertilitat i posar atenció en aquells nutrients que garantiran un correcte desenvolupament i la salut del teu futur nadó. Ara bé, seran les mateixes pautes dietètiques per a algú amb endometriosi o bé amb algú amb una història de trastorn de la conducta alimentari? Què passa quan hi ha hagut avortaments previs? O hi ha risc de malformacions del tub neural? necessitarà el mateix tipus d’alimentació la meva germana que té un problema autoimmune i està en procés de FIV que jo que no pateixo de cap condició mèdica? per descomptat NO, l’alimentació va molt més enllà de cobrir només unes necessitats nutricionals i CADA PERSONA HA DE SER TRACTADA DE FORMA INDIVIDUAL I DE FORMA COMPLETA.

Al centre Júlia Farré podem ajudar-te

La teva dieta ha de ser única per a tu, ja que tu ets única! Demana un assessorament nutricional personalitzat que s’adapti a les teves necessitats.

Sara Alcalà

Sara Alcalà

Dietista-nutricionista

0 Comments

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sí, Acepto la política de privacidad *

× Concertar visita por whatsapp