933486557    Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 672422554 info@juliafarre.es

Intolerància a la fructosa

Quan ingerim aliments es poden donar diferents reaccions adverses en el nostre organisme. Aquestes poden ser de caràcter tòxic, és a dir, una intoxicació alimentària, ja sigui perquè l’aliment no estava en bon estat o perquè l’aliment conté toxines pròpies. També pot ser que aquesta reacció sigui de caràcter immunològic, causant així, una al·lèrgia o hipersensibilitat a un aliment concret. Si aquest rebuig no és de caràcter immunològic, serà degut una intolerància alimentària, i aquesta pot donar-se per un error enzimàtic, metabòlic, farmacològic o per causes indeterminades.

Les intoleràncies alimentàries per causes enzimàtiques, com poden ser: la intolerància a la lactosa, al sorbitol o la fructosa, es produeixen per una deficiència en l’actuació dels enzims que degraden aquests sucres. Concretament, en aquest article parlaré sobre la intolerància a la fructosa.

Què és la fructosa 

És un sucre o hidrat de carboni que es troba majoritàriament a les fruites, encara que també està present de forma natural a la mel i les verdures, entre d’altres aliments.

malabsorción de fructosa

A nivell molecular la classifiquem com un monosacàrid:

monosacárido

A la dieta trobem la fructosa de manera més habitual en forma de disacàrid com la sacarosa (sucre comú), resultat d’una combinació de glucosa i fructosa:

Encara que també la podem trobar com a pur monosacàrid.

Què és la intolerància a la fructosa?

Aquesta intolerància també coneguda com a malabsorció a la fructosa, es produeix quan hi ha un error en l’acció de l’enzim encarregat de degradar-la, dificultant a les cèl·lules intestinals la seva absorció. Aquesta dependrà de la quantitat i concentració ingerida i s’haurà de valorar individualment ja que la seva capacitat d’absorció varia en cada persona.

En arribar la fructosa no digerida a l’intestí, aquesta reacciona amb els bacteris intestinals fermentant, produint gasos i molèsties gastrointestinals, com dolor abdominal, diarrees o nàusees. Tot i així, la majoria de persones amb aquest tipus d’intolerància, poden suportar petites quantitats de fruita sense aparèixer símptomes.

Per a un òptim diagnòstic s’ha d’acudir a un digestòleg, perquè amb les proves corresponents, dictamini la presència o no de la intolerància. És important no caure en l’engany de fer-se els populars tests d’intoleràncies (per exemple: Test A200, Test Alcat, Test ELMA, Laphytest, entre molts d’altres.) que es realitzen a les farmàcies i altres centres, ja que no tenen rigor científic i poden diagnosticar falsos positius.

Dieta per a la malabsorció de la fructosa

És necessària la realització del test d’hidrogen espirat o test de l’alè, el qual es realitza en dejú per tal de valorar la quantitat d’hidrogen que s’expira després de l’administració de fructosa. En una persona amb malabsorció a la fructosa, els bacteris intestinals no tenen la capacitat de descompondre aquest sucre alliberant hidrogen. Amb la qual cosa, amb el test, podem afirmar que existeix intolerància quan és positiu en hidrogen.

No s’ha de confondre la intolerància o malabsorció amb la intolerància hereditària a la fructosa (IHF), ja que aquesta és el resultat d’una deficiència o absència en l’enzim hepàtic fructosa-1-fosfat aldolasa hepàtica (també coneguda com aldolasa B). Es diagnostica durant els primers anys de vida.

Els qui pateixen d’Intolerància Hereditària a la Fructosa han d’excloure els aliments que continguin tant aquest sucre, com aquells que incloguin sacarosa i sorbitol. La seva ingesta no pot ser major d’1-2g de fructosa al dia i s’ha d’evitar el consum de sorbitol ja que pot ser convertit a fructosa en el fetge. Aquesta dieta requereix de suplementació en vitamina C i àcid fòlic, ja que serà deficient en les principals fonts alimentàries d’aquestes vitamines.

Tipus de fruites i el seu contingut en fructosa

En aquesta taula podem observar les fruites més habituals i el seu contingut en fructosa i glucosa. “L’excés fructosa” correspon a la relació fructosa/glucosa. Com hem dit anteriorment si aquesta relació és alta, hi ha més probabilitats que aquest aliment no sigui tolerat per l’organisme. En l’última columna classifiquem les fruites com a aptes o no aptes en funció de l’anterior relació. Aquelles amb major contingut de fructosa tindran més possibilitats de generar-te malestar. Tot i així, aquesta taula és orientativa i pot ser que variï de persona a persona. Les fruites marcades amb un asterisc (*) també es consideren no aptes ja que tot i tenir una relació correcta, contenen una quantitat elevada de sorbitol.

FRUITA (100g)FRUCTOSAGLUCOSAEXCÉS FRUCTOSA
(FRUCTOSA>GLUCOSA)
APTA
Dàtils*31g24,9g0g×
Poma*6,10g1,87g4,23g×
Pera*6,42g6,42g6,42g×
Albercocs*2,37g5,87g-3,5g×
Codonyat*21g1,2g19,8g×
Figues seques22,93g24,79g1.86g×
Síndria3,36g1,58g1,78g×
Caqui5,56g5,44g0,12g×
Mango2-4g0,5-1,5g1,5-2,5g×
Kiwi4-6g4-6g0g
Coco1-3g1-3g0g
Maduixes*2,44g1,99g0,45g×
Xirimoia6,28g5,93g0,35g
Taronja2,25g1,97g0,28g
Meló2,96g2,68g0,28g
Mandarina2,4g2,13g0,27g
Raïm*3,92g3,67g0,25g×
Nectarina1,37g1,57g0,20g
Pinya1,94g1,76g0,18g
Pomelo1,77g1,61g0,16g
Nabius*4,97g4,88g0,09g×
Mores2,4g2,31g0,09g
Plàtan4,85g4,98g-0,13g
Alvocat0,12g0,37g-0,25g
Préssec*1,53g1,95g-0,42g×
Cirera*5,37g6,59g-1,22g×
Prunes*3,07g5,07g-2,00g×
Taula elaborada a partir de dades extretes de: USDA Food Composition Databases (https://ndb.nal.usda.gov/ndb/)

Aliments a incloure i a evitar en la dieta

Els aliments “a incloure” són aquells aliments que no et provocaran cap símptoma al consumir-los. En canvi, els aliments “a evitar” són aquells que a major o menor quantitat, et poden produir malestar. Cada persona pot tolerar una quantitat diferent de cada aliment és per això que és molt important aprendre quines quantitats d’aquests aliments són tolerades pel teu cos.

GRUPS D’ALIMENTSALIMENTS A INCLOUREALIMENTS A EVITAR
FRUITESValorar tolerància.Fruites naturals, en compota o en forma de suc.
VEGETALS I LLEGUMSTots (excepte els recomanats a evitar).Remolatxa, cols de Brussel·les, pastanaga, ceba, espàrrecs, porros, pèsols, cigrons, llenties, soja, albergínia, pebrots, tomàquet, blat de moro dolç, mongetes verdes i verdures processades en llauna.
CEREALS
I
TUBÈRCLES
Sègol, ordi, civada, blat de moro, arròs, tapioca i patata. Productes elaborats a partir d'aquests (farines, pa, pasta italiana, sèmoles).Blat, moniato, i cereals integrals.
CARN, PEIX I OUS
Carns, peixos naturals i ous. Embotits. Comprovar totes les carns, peixos i embotits preparats comercialment.
LÀCTICSLlet formatge, iogurt natural, mantega.Llet condensada, llet en pols que contingui sacarosa, batuts de llet, gelats comercials. Iogurt de sabors, amb fruites o ensucrats.
GREIXOSMantega, margarina, olis vegetals, sèu.Cap.
POSTRES
I
GALETES
Cap.Gelats i galetes elaborades amb fructosa o sacarosa, gelats comercials, sorbets, pols, flams, natilles, pastisseria, xocolates, brioixeria, galetes comercials, pastes dolces. Especialment, aquells productes qualificats com "sense sucre" o "dietètics " o "per a diabètics".
BEGUDESLlet, te, cafè, cacau. Refrescs edulcorats només amb sacarina o aspartam (sense sucre o saboritzants de fruites).Sucs de fruita, licors de fruites, begudes de fruites, begudes refrescants de cola, taronja o llimona.
SOPESSopes o brous casolans utilitzant aliments permesos. Extractes de carn i glaçons.Cap.
CONDIMENTSEspècies, herbes aromàtiques, essències, colorants, sal, pebre, mostassa, curri i vinagre.Quètxup, salses comercials que continguin fructosa o sorbitol.
EDULCORANTSGlucosa, polímers de glucosa, xarops de glucosa, maltodextrina, sacarina, aspartam, ciclamat, edulcorants artificials sense fructosa ni sorbitol.Mel, fructosa, sorbitol (E-420), sacarosa. Sucre de fruita. Xarop de blat de moro ric en fructosa, xarops i melassa.
MELMELADES, DOLÇOS, FRUITS SECSFruits secs (poden provocar molèsties pel seu alt contingut en fibra), i dolços sense fructosa ni sorbitolMelmelades, compotes, almívar, gelatina, dolços, caramels, xiclets. Especialment aquells qualificats com "sense sucre" o "dietètics" o "per a diabètics"
Adaptat de: Salas-Salvadó J. Nutrición y dietética clínica. 3ª edición. Barcelona: Elsevier; 2014.

A continuació et proposo un menú de dos dies amb baix contingut en fructosa. Les quantitats d’aliments rics en fructosa s’hauran de pautar segons la tolerància individual.

 DIA 1DIA 2
ESMORZARGot de llet
Entrepà de pernil dolç
Got de llet
Torrades amb tonyina
MIG MATÍIogurt natural
amb ametlles i avellanes
Iogurt natural
amb nous
DINARAmanida (escarola, alvocat i olives) de pasta
Gall d’indi a la planxa
½ nectarina
Arròs amb carxofes
Llobarro al forn
½ Taronja
BERENARTorrades amb formatge fresc i orengaEntrepà de xampinyons i
formatge
SOPARSaltejat de verdures (xampinyons i bròquil) amb patates
Brotxetes de gambes a la planxa
Iogurt natural
Crema de coliflor
Truita de patata
Iogurt natural

Quan hi ha intolerància a la fructosa s’ha de seguir una dieta reduïda en aquest sucre, així com limitar els aliments rics en sorbitol. És important posar-te en mans d’un professional perquè et pugui ajudar a valorar el teu grau de tolerància i poder-te guiar sobre quins aliments has de limitar i quins has de potenciar per evitar qualsevol deficiència nutricional. Al Centre de Nutrició Júlia Farré, et podem ajudar oferint-te una dieta personalitzada que millori la teva simptomatologia i la teva qualitat de vida.

Clara Muñoz

Clara Muñoz

Dietista Nutricionista

 

8 Comments

 1. ketty

  Hola
  Estoy muy confundida con la dieta, tengo intolerancia leve a la fructosa y sorbitol.
  Las verduras pone que si al broquil, coliflor, esparragos, alcachofas y Xevi Verdaguer comenta que se han de eliminar si tienes intolerancia al sorbitol
  entoncers solo me queda espinacas y acelgas con el tema que el exceso produce problemas articulares por su exceso de acidos.
  llega un momento que no se que comer.
  Un terapeuta me dice que me faltan enzimas digestivas, y tomo como suplemento.
  Tengo parasitos y después de todo tipo de tto tanto medico como alternativo, sigo igual,representa que las enzimas harian que digiriera todos los alimentos que hacen que los parasitos se alimenten, pero no es así, sigo con los mismos síntomas.
  Tomo probioticos y mejoro algo, pero si los dejo vuelvo a estar igual.
  Cada vez mi dieta es más restringida y cada vez me siento peor.
  Hago yoga, medito, ahora corro un rato cada día. Cuido el tema emocional.
  Tengo un gran desanimo.
  Quitar alimentos de mi dieta sólo me desanima y no hace que me sienta mejor fisicamente.
  Tomaba aguacate cada día y ahora tomo y no me sienta bien.
  igual con muchos alimentos.
  Ya no creo en dietas ni tratamientos.
  Gracias

  Reply
 2. Victoria

  Els intolerants a la lactosa podem fer-nos les amanides amb vinagre de Mòdena??? Es que no trobo enlloc la llista de condiments el Vinagre de Mòdena. Gràcies.

  Reply
  • Centro Júlia Farré

   Hola, el vinagre del mòdena del supermercat porta sucres afegits i la majoría de persones no el toleren bé. Pots probar-ho per que cada cas és diferent. Salutacions,

   Reply
 3. Mercè Vidales

  Quan es té intolerància a la fructosa i al sorbitol s’han de prendre productes refinats o integrals? No em queda clar!

  Reply
  • Centro Júlia Farré

   Hola Mercè, normalment les persones amb intolerància a la fructosa no toleren bé els productes integrals. En primera instància recomanem evitar-los fins que poguem fer-ne una reintroducció. Salutacions.

   Reply
 4. Gerard

  Hola, no acabo d’entendre el comentari “caramels, xiclets. Especialment aquells qualificats com “sense sucre” o “dietètics” o “per a diabètics””, si els xiclets no porten fructosa ni sorbitol, per què s’han d’evitar?

  Gràcies.

  Reply
  • Centro Júlia Farré

   Hola, els caramels o xiclets sense sucre acostumen a portar sorbitol o fructosa, per això els desaconsellem. Si en trobes sense, si que en podries consumir. Salutacions,

   Reply
 5. Victoria

  Hola Júlia, tinc diagnosticada una intolerància severa a la lactosa des de fa 10 anys i posteriorment a una infecció d’Helycobacter em van fer les proves de l’Hidrogen aspirat i m’han donat que tinc una lleugera intolerància a la fructosa i una severa intolerància al sorbitol.
  El meu dubte és, quines verdures i fruites puc consumir??? Agraïria ajut en aquest sentit i si es possible algun llistat l’aliments per acabar d’aclarir-me T. T.
  Moltes gràcies

  Reply

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sí, Acepto la política de privacidad *

× Clic para concertar visita por whatsapp