Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Alimentació i artritis reumatoide

dieta en artritis

Què és l’artritis reumatoide?

La persona amb artritis reumatoide presenta dolor a les articulacions, inflamació i rigidesa principalment als matins. En el procés de diagnòstic s’ha de considerar altres causes d’artritis, com osteoartritis, artritis psoriàsica, artritis infecciosa (com la malaltia de Lyme), o si es tracta d’una malaltia del teixit connectiu.

L’artritis reumatoide és una de les malalties inflamatòries cròniques de major prevalença. Tot i que es caracteritza per afectar principalment a les articulacions, s’ha de considerar una síndrome per les manifestacions en altres parts de l’organisme, com nòduls reumatoides, afectació pulmonar o vasculitis.

Es creu, que una combinació de factors (estil de vida, ambientals, agents infecciosos) a una persona genèticament predisposada, pot fer que la nostra tolerància immunològica falli, i acabi provocant un “autoatac” per part del nostre sistema de defensa.

Afectació de el sistema immunitari

artritis reumatoide i sistema inmunitari

El personal de medicina avaluarà els marcadors que indiquen inflamació sistèmica, com la PCR o la VSG, que ens alertaran que el cos ha posat en marxa la resposta inflamatòria i de defensa, a més de marcadors específics d’artritis, com els anticossos que explicarem a continuació. És important acudir als controls que l’especialista indiqui, i avaluar mitjançant l’analítica, proves d’imatge i els símptomes que presentem en quin estat ens trobem, ja que valors d’anticossos més elevats, s’associen amb major gravetat i dany articular. 

Parlem en concret dels autoanticossos contra pèptids citrulinats (ACPA), que han suposat un gran avanç en investigació, ja que són molt específics d’aquesta malaltia. També dels autoanticossos contra IgG o factor reumatoide (FR).

Una de les formes en què els ACPA poden donar lloc a la inflamació i destrucció de teixit, és mitjançant la formació d’immunocomplexos amb determinats antígens, que acaben unint-se al factor reumatoide, i d’aquesta manera activen la resposta immunològica.

Si les cèl·lules de el sistema immunitari (com els leucòcits) entren al líquid sinovial, és possible que la membrana que recobreix l’articulació s’inflami (sinovitis). Si passa temps sense resoldre la inflamació, aquesta membrana es va engruixint i té lloc creixement de teixit cap a l’interior de l’estructura articular. Què pot passar llavors? Que l’articulació es deformi i que arribi a destruir el cartílag i l’os. Cal tenir en compte que aquesta “invasió” per cèl·lules inflamatòries pot ocórrer abans que es produeixin els símptomes propis de la malaltia. De fet, els ACPA en algunes persones, poden detectar-se fins a 10 anys abans de la diagnosi de la patologia, ja que no hi hauria encara un nivell d’inflamació que es percebi a través de símptomes. Podria oferir-nos això l’oportunitat de prevenir abans que curar?

Aliments i nutrients beneficiosos en l’artritis reumatoide

Gingebre i cúrcuma

jengibre y cúrcuma para la artritis reumatoide

Al gingebre se li atribueix la reducció de el dolor i de la inflamació. I això és el que alguns estudis han observat en pacients amb osteoartritis i artritis reumatoide.

Alguns estudis han demostrat que l’efecte antiinflamatori del gingebre es deu a la inhibició de la producció de citocines i quimiocines proinflamatòries. Les primeres, són proteïnes que el sistema immunitari llança a la batalla contra l’enemic. Les quimiocines, són un tipus de citocines que atreuen components de sistema immunitari cap a un lloc en concret. Per exemple, si hi ha una infecció bacteriana, la quimiocina inflamatòria pot atraure cèl·lules immunitàries des de la sang fins al teixit danyat o infectat. Donant com a resultat, dany en el cartílag i l’ os.

A la curcumina, un dels components de la cúrcuma, també se li atribueix propietats antiinflamatòries. L’administració amb alguns antireumàtics que poden augmentar l’estrès oxidatiu i conduir a alteracions vasculars, podria reduir aquests efectes adversos.

IMPORTANT: No és recomanable l’ autosuplementació, ja que s’ha d’individualitzar cada recomanació. Tant la conveniència de prendre’ls, com la dosi i forma d’administració haurà de consultar-se amb el / la metge o metgessa especialista i el teu Dietista-Nutricionista.

Aigua

hidratación

És important mantenir una bona hidratació amb aigua i aliments que la continguin, principalment verdures i hortalisses, així com una adequada eliminació per orina.

Alguns signes de deshidratació són similars als que manifesta la persona que pateix artritis, bé per la mateixa malaltia o per la medicació pautada: fatiga i debilitat muscular, mals de cap o restrenyiment. I si hi ha a més una condició gastrointestinal que pugui donar lloc a diarrees, la probabilitat de deshidratació augmenta.

ESTIC DESHIDRATAT?

 • Color de l’orina. És la teva orina massa fosca en lloc de groga clara o transparent?
 • Quantitat a 24 hores. Clínicament, si és de <400ml / 24 hores parlem de oligúria o disminució del volum d’orina.
 • Elevació de determinats paràmetres bioquímics que poden indicar deshidratació: Hemoglobina, hematòcrit, sodi, potassi, BUN, albúmina.
 • Pèrdua d’elasticitat a la pell. Després estirar la pell del dors de la mà, es recupera molt lentament l’estat inicial.
 • Freqüència cardíaca ràpida.

Article relacionat: Alimentació i defenses

Àcids grassos omega 3

omega3 i artritis

L’evidència científica mostra que podem obtenir beneficis de la suplementació d’àcids grassos poliinsaturats omega 3 (generalment, major a 2.7gramos / dia) i una alimentació baixa en omega 6. A més, poden ajudar a reduir els nivells de triglicèrids, el que resulta interessant si tenim en compte que en persones que pateixen artritis reumatoide el risc cardiovascular està augmentat.

El consum de dues vegades a la setmana de peix ric en omega 3, també s’associa a un índex de l’activitat de la malaltia més baix.

Un altre avantatge és que si aconseguim l’efecte antiinflamatori i trobar-nos millor, podem arribar a necessitar menys medicaments antiinflamatoris.

Quins aliments cal limitar?

Sal

La ingesta alta de sal pot desencadenar inflamació a través dels seus efectes sobre les cèl·lules immunitàries. A més, en cas que fumem, la interacció entre el consum de sodi i el tabaquisme contribueix encara més a això.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, la ingesta màxima de sal a la població general ha de ser de 5 grams de sal al dia (en majors de 7 anys), de 4 grams al dia (en nens i nenes de 7 a 10 anys) , menor de 3 grams al dia (en menors de 7 anys). En menors d’1 any, s’hauria d’evitar el seu consum.

Molta sal: 1.25 grams per cada 100 grams.

Poca sal: 0.25 grams per cada 100 grams.

Quan veiem en un producte que l’envàs indica “contingut reduït de sodi / sal”, vol dir que ha disminuït en un 25% el sodi / sal respecte a un altre producte similar. Però això no vol dir que no segueixi sent un producte amb alt contingut.

ALIMENTS MÉS RICS EN SAL

 • Productes carnis (xoriço, fuet, llonganissa, chopped, pernil cuit, pit de gall dindi, mortadel·la, paté, salsitxes).
 • Concentrats i brics de sopes i brous.
 • Salses.
 • Aperitius salats (fruits secs amb sal, galetes salades, patates fregides, snacks de blat de moro).
 • Pa.
 • Conserves de peix i marisc.
 • Formatges.
 • Plats precuinats (d’arròs, de carn, de pasta, truita, croquetes, pizzes, gaspatxo …).
¿Cómo reducir la ingesta de sal?

 • Afegeix poca sal als teus plats.
 • Opta per aliments frescos i fruites i verdures de temporada, per treure el màxim benefici nutricional i potenciar el sabor dels teus plats.
 • Utilitza les herbes aromàtiques i espècies al cuinar.
 • Renta bé sota l’aigua de l’aixeta les conserves de llegums, abans del seu consum.
 • Si mengem fora o demanem menjar, demanar que les salses i amaniments, ens les serveixin a part.

Consum de carbohidrats i gluten

Encara no hi ha estudis concloents, però alguns d’ells han observat que els glicosaminoglicans (carbohidrats), que formen part de cartílag, líquid articular, teixit connectiu i pell, s’adhereixen a cèl·lules inflamatòries de les articulacions en l’artritis reumatoide, causant inflamació i dolor quan s’acumulen en el teixit. Això no deixa del tot clar que una alimentació baixa en carbohidrats sigui eficaç en tots els casos.

Sí està clar el paper dels carbohidrats refinats (sucres), però no ho està tant el consum de cereals integrals en relació a aquesta malaltia. Aquests aporten una gran quantitat d’antioxidants i vitamines involucrats en els processos antiinflamatoris. No obstant això, són també fonts de lectines, components que poden actuar com antinutrients, encara que existeixen tècniques que poden eliminar el seu contingut.

Pel que fa al gluten, convindria descartar la celiaquia, una altra malaltia autoimmune. Alguns estudis observen que, en cas positiu, a més de ser el adequat en la malaltia celíaca, seguir una dieta sense gluten ben planificada, podria també disminuir l’acumulació de líquid articular.

Ritmes circadians

Podem considerar a l’ritme circadià com el nostre rellotge intern. Té a veure amb el cicle de llum i foscor, l’alimentació i l’exercici físic o les interaccions socials.

Aquests aspectes tenen una relació directa amb el nostre sistema inmunològic.

Menú exemple per artritis reumatoide

DILLUNSDIMARTSDIMECRESDIJOUSDIVENDRESDISSABTEDIUMENGE
DINARAmanida de
tomàquet, ruca,
alvocat i remolatxa
amb bacallà.
Quinoa saltejada amb
daus de carbassa,
amb pebre negre i
cúrcuma.
Cuscús de coliflor
saltejada amb
pebrot vermell i
verd, amb
cúrcuma i julivert
fresc picat.
Gall dindi a la planxa.
Amanida de llenties,
col llombarda,
escarola, tomàquet,
cogombre i olives.
Crema de
xampinyons.
Pasta de cigrons
saltejada amb
alfàbrega, llavors de
sèsam i oli d'oliva.
Arròs caldós amb
calamars i
vegetals (ceba,
pèsols, pastanaga)
Amanida de moniato
créixens, tomàquet,
poma i pastanaga
ratllada.
broquetes de
carbassó, tomàquet
Cherry i gall dindi.
SOPARTorrades de blat
sarraí amb remenat
d'ou, espinacs i alls
tendres, amb llavors
de
carbassa.
Espaguetis de
carbassó amb salsa
pesto. Hamburguesa
casolana de pollastre.
Brou d'api, ceba,
pastanaga, col, llorer
i farigola (reservar
verdures).
Orada al forn amb
patata.
Crema de verdures
(del dia anterior),
amb nous picades.
Truita francesa.
Mongetes verdes
amb
patata i salmó
marinat a la planxa.
Crepes d’espelta/ blat
sarraí farcides
d’hummus de cigrons
i hortalisses al gust.
Brou de verdures.
Carbassó farcit de
tonyina i alvocat.

A la nostra consulta podem ajudar-te a millorar l'artritis reumatoide

Aquests són només alguns dels factors que poden relacionar-se amb l’artritis reumatoide. En consulta podem escoltar la teva història i atendre les teves prioritats i necessitats específiques. Tenint en compte la simptomatologia, la progressió de la malaltia, proves i controls analítics, tractament o estil de vida, podrem adaptar millor les pautes i acompanyar-te en el camí cap a un major benestar.
GLOSSARI

Antígens: substància que pot interaccionar amb el nostre sistema immunològic i que és capaç d’iniciar una resposta immunitària.

Articulacions: punts d’unió de l’os o cartílag.

Líquid sinovial: recobreix algunes articulacions i actua com a “matalàs” per evitar la fricció i desgast del cartílag articular.

Sinovitis: inflamació de la membrana sinovial, que recobreix les articulacions.

Tolerància immunitària: quan components del sistema immunitari, els limfòcits, són exposats a un antigen, amb el qual ja havien tingut contacte previ, no produeix una resposta específica del sistema immune. És, per tant, un estat de memòria o après. Si falla, es poden reaccions d’autoimmunitat.

Iria Quintáns

Iria Quintáns

Dietista - Nutricionista

0 Comments

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sí, Acepto la política de privacidad *

× Concertar visita por whatsapp