Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Vivim en l’era de la sobre-informació, on tenim a la nostra disposició tota classe d’estímuls a través de xarxes socials, Internet, mitjans de comunicació, etc. Sovint es comparteix informació de tot tipus: moda, viatges, tendències, llar, etc … i entre aquesta muntanya de multiplicitat de conceptes, trobem un extra d’informació sobre com tenir cura de la nostra salut i en especial, de la nostra alimentació.

Seguir una alimentació saludable és una garantia de prevenció de múltiples malalties però la veritat és que, tot i estar informats de la importància d’una dieta sana, no sempre es pot, s’està disposat, es vol o es tria dur-la a terme tots els dies de la nostra vida.

Ets dels que s’alimenten amb menjar real?

Donant un pas més en l’interès per basar la nostra dieta en aliments sans, ha sorgit en els últims anys el moviment de centenars de persones per menjar aliments reals. Sí, has sentit bé! real, tan real com la vida mateixa. El terme “menjar real” o en anglès, conegut com a real food, neix amb força reivindicativa i defineix a tot aquell aliment no processat ni manipulat per un procés industrial. Dit d’una altra manera, menjar aliments reals comporta que com a tal la teva dieta es basi en un consum majoritari d’aliments sense processar o molt poc processats i lliures de “dimonis” o ingredients artificials que tant tu a casa com la indústria pot afegir per elaborar els aliments coneguts com ultra-processats. Els ingredients més comuns en aquest tipus de productes i que s’emporten la mala fama són: per exemple: sal comuna en excés, sucre refinat, greixos i olis no saludables, farines refinades, etc.

En aquest afany de tenir cura de la salut seguint la meta d’una alimentació correcta i simple, lliure de menjar industrialitzada, neixen al seu torn asprors que val la pena reflexionar-hi. I és que l’objectiu d’aquest post és aprofundir en aquesta nova tendència del real food més enllà d’una visió nutricional. Estàs preparat? Vegem quatre qüestions:

1. Com vius tu el missatge de seguir una alimentació saludable basada en real food?

obsesión por la comida real

Tal com apuntàvem a l’inici d’aquest post, rebem diàriament centenars d’inputs i missatges d’informació sobre la importància d’una dieta sana i en el cas del moviment real fooding, sobre la consigna de consumir aliments reals. Però la realitat és que aquests mateixos missatges s’interioritzen de manera diferent en cada un de nosaltres: algunes persones reaccionen augmentant la seva atenció per la seva dieta, altres han de procurar millorar-i incloure molts aliments reals. No obstant això, hi haurà moltes altres que poden interaccionar amb una reacció contrària d’indiferència i desinterès. I fins i tot algunes altres poden ser molt més vulnerables i percebre aquest estímul com una amenaça a la seva salut si no ho compleixen al peu de la lletra. Aquesta amenaça al seu torn es pot convertir en una porta d’invitació a desenvolupar sensació de por o estrès desmesurat, realitat que els acabarà provocant un gran malestar, sobretot emocional.

Algunes persones poden desenvolupar un malestar emocional derivat de la consigna de consumir aliments reals - Haz clic para twittear!    

2. Què sents quan no pots cuidar la teva dieta com t’agradaria?

De la mateixa manera que el missatge de menjar aliments reals ens pot motivar per millorar la nostra alimentació i per tant, la nostra salut; quan no aconseguim aquest objectiu i apareixen els dies en què per diversos motius no complim el nostre propòsit, també es pot viure de forma molt diferent segons cada persona: cada ésser humà és un món i per tant, cada un de nosaltres viurà una situació de manera diferent. És per això que convé reflexionar sobre aquelles persones que amb més facilitat van a patir emocions desagradables si no aconsegueixen tenir cura de la dieta com els agradaria. També convé parar atenció al tipus de gestió que van a fer d’aquestes emocions i vivències: hi ha persones que compten amb moltes eines per gestionar la culpa, la vergonya o l’auto-decepció; mentre que moltes altres poden arribar a sentir molt de patiment si no aconsegueixen les seves expectatives a l’hora de cuidar l’alimentació i / o el pes.

3. Les teves eleccions alimentàries són lliures i conscients?

aliments reals o processats

Si bé anem a guiar les nostres decisions en base a informació veraç, contrastada i de qualitat, no hem d’oblidar-nos que seguim sent responsables dels nostres actes. Posseir la informació correcta per a actuar al nostre favor és un pas en ferm però no hauria de privar-nos de seguir tenint la màxima llibertat sobre la presa de decisions pel que fa a la nostra salut i la nostra manera de cuidar-nos. Som lliures de decidir si un dia ens ve de gust menjar un pastís amb sucre i greixos refinades tot i saber que no és l’elecció alimentària que més ens convé. També som humans i ens equivoquem, tenim dies dolents i dies menys dolents, alguns amb més ganes de fer les coses bé i altres amb menys energia per sentir-nos satisfets amb tot el que fem.

4. És dolent menjar sempre sa?

menjar sempre aliments naturals

No, lo dolent és la possibilitat que converteixis el teu propòsit en una obsessió per menjar sa, i molt més, que abandonis algunes o moltes de les teves fonts de benestar per mantenir el teu objectiu rígid i invariable, com per exemple, relacions socials, noves experiències , etc. Tot en la seva justa mesura és sinònim d’equilibri, però els extrems no són mai bons amics. I quan es tracta de menjar sa, ni la rigidesa alimentària ni l’excés de control són bons aliats.

Menjar sempre sa no és dolent, el dolent és la possibilitat que converteixis el teu propòsit en una obsessió per menjar sa

Flexibilitat i tolerància: dos imprescindibles en la teva caixa d’eines

Per tant, tot això ens porta a concloure que basar la nostra alimentació en el consum d’aliments reals, poc processats o gens processats serà una garantia d’èxit però sense oblidar que també és important ser tolerants i flexibles amb nosaltres mateixos i les nostres eleccions alimentàries. Només així escaparem de les trampes que la ment a vegades ens posa i ens sentirem amb força per dir:

Avui em ve de gust esmorzar un dolç amb mantega i tot i saber que no és una opció saludable, no passa res si a mi em fa sentir bé!

Andrea Arroyo

Andrea Arroyo

Psicòloga Sanitaria

× Concertar visita por whatsapp