933486557    C/ Balmes 172 Principal 2ª 08006 – Barcelona 615521221 info@juliafarre.es

   Donar el pas de rebre ajuda, en la majoria de les ocasions, no és tasca fàcil. I molt menys és triar al professional que volem que ens ajudi. I per si no fos poc, també podem trobar-nos amb el dubte de quina especialitat triar ¿psicologia o psiquiatria?

   Podem arribar a pensar que no importa quin d’aquests dos professionals ens ajudi, perquè tots dos es centren en tractar dificultats de la ment i això pot portar alguna confusió.

   Però realment, això és així? La resposta és no. Hi clares diferències que hem de tenir molt en compte a l’hora de triar el professional que ens va a tractar, doncs en això, pot suposar l’èxit o el fracàs del tractament.

   Abans de parlar sobre les diferències entre un psicòleg i un psiquiatre, vegem:

   Què és la psicologia?

   La psicologia és una disciplina científica. El paper fonamental de la psicologia és promoure el benestar i la salut de les persones. La psicologia estudia el comportament humà basat en els principis científics de l’aprenentatge: emocions, pensaments-cognicions i conductes.

   Què és la psiquiatria?

   La psiquiatría es una rama de la medicina. El papel fundamental de la psiquiatría es estudiar y tratar las enfermedades mentales. Su objetivo es prevenir, diagnosticar, tratar y rehabilitar los trastornos de la mente, centrándose en la fisiología y la química cerebral.

   Quines són les principals diferències entre un psicòleg i un psiquiatre?

   Formació acadèmica

   formación del psiquiatra y del psicólogoEl psicòleg no és metge, prové d’una llicenciatura de Psicologia i més tard pot especialitzar-se en l’àrea de Psicologia Clínica o Sanitària, a través de graus o màster universitaris. És a dir, no tots els psicòlegs poden tractar els trastorns mentals i problemes emocionals, tan sols ho podran fer aquells que s’han format per a això, a través d’una formació específica.

   El psiquiatre és metge, prové de la carrera universitària de Medicina i una especialitat en la branca de psiquiatria. A diferència dels psicòlegs, tots els psiquiatres estan preparats per tractar i / o diagnosticar els trastorns mentals. 

   Tipus de problemàtica que tracten

   tratamiento psicológicoEls psicòlegs poden complementar el tractament psiquiàtric, o bé tractar a qualsevol persona sense alteracions greus, és a dir, sense necessitat que se li hagi diagnosticat cap trastorn mental. És adequat per a totes les persones que tinguin algun símptoma que vulguin tractar (ansietat, depressió, fòbies …) o simplement per a aquelles persones que vulguin realitzar un treball personal per millorar la seva qualitat de vida, encara sense cap símptoma que els invalidi.

   Els psiquiatres solen ocupar-se dels problemes mentals de més dificultat, com l’esquizofrènia, la paranoia, la depressió major, entre d’altres. Es centren en aquelles millores que poden donar-se a través de fàrmacs.

   Prescripció de medicaments

   medicamentos psiquiátricosEls psicòlegs no poden prescriure medicaments, sinó que utilitzen un gran ventall de tècniques i estratègies per a treballar la malaltia del pacient i millorar així la seva qualitat de vida.

   Els psiquiatres sí poden prescriure medicaments i aquesta és una de les seves estratègies principals a l’hora de tractar la malaltia dels pacients.

   Focus de treball

   Els professionals de la psicologia posen en èmfasi el context social, les relacions personals, creences, emocions, comportament … de la persona. Els psicòlegs es centren en ensenyar als pacients estratègies i tècniques que els ajudin en la resolució dels seus problemes emocionals i conductuals.

   Els psiquiatres es centren en els aspectes fisiològics i químics del cos humà. Els psiquiatres, en general, no tenen la formació necessària per donar teràpia psicològica, llevat que s’hagin format a través d’un Màster o Postgrau.

   Funcions del psicòleg i el psiquiatre

   El psicòleg

   • Prevenció de la salut mental.
   • Millorar l’estat de la salut mental dels pacients.
   • Dotar a la persones d’habilitats i estratègies per millorar la seva qualitat de vida.
   • Avaluar i analitzar les situacions que provoquen un problema o una simptomatologia.
   • Trobar accions que permetin resoldre els problemes que acusen les persones.
   • Avaluar i identificar els patrons principals de conducta de la persona. És a dir, estudiar el pensament, la conducta, les emocions i les actituds del pacient.
   • Escoltar de forma empàtica, sense judici i comprendre com la persona està experimentant la seva pròpia realitat.
   • Comprendre quines són les necessitats en concret de cada persona.
   • Donar informació: explicar al pacient la manera de funcionar de la ment, cos i emocions, perquè la persona pugui entendre què li passa, per què li passa i quines accions pot realitzar per millorar.
   • Motivar per al canvi. Els psicòlegs no només ofereixen estratègies i recursos, sinó que acompanyen a la persona, com a guia i motivador per al canvi, fins a complir amb els seus objectius.

   El psiquiatre

   • Diagnòstic dels trastorns mentals.
   • Estudi i tractament dels trastorns mentals.
   • Ajudar a que els seus pacients trobin l’equilibri i s’adaptin al medi que els envolta, amb l’ajuda de la teràpia i / o la psicofarmacologia.
   • Donar informació: explicar al pacient la manera de funcionar del cervell, perquè la persona pugui entendre què li passa, per què li passa i quines accions pot realitzar per millorar.
   • Aportar diferents eines de treball per a la millora de benestar psicològic de les persones.
   • Escoltar de forma empàtica, sense judici i comprendre com la persona està experimentant la seva pròpia realitat.
   • Receptar medicaments.
   • Prescriure l’hospitalització d’un pacient.

   Quan acudir a un psicòleg?

   N

   Quan la persona s'observa que no té els recursos personals suficients per a enfrontar-se a la situació que el preocupa.

   N

   Quan la persona s'observa que el problema li "supera", és a dir, no pot controlar el seu estat emocional.

   N

   Quan la persona senti malestar per algun símptoma (ansietat, tristesa, fòbies, obsessions ...) en concret que voleu esborrar.

   N

   Sempre que un psiquiatre ens derivi.

   N

   Quan la persona experimenti problemes relacionals (de parella, família ...) i vulgui millorar les seves dinàmiques.

   N

   Quan la persona estigui travessant un moment de canvi, pèrdua, o crisis personal.

   N

   Quan la persona no se senti a gust amb ella mateixa i cregui que és un bon moment per millorar.

   Quan acudir a un psiquiatre?

   N

   Quan la persona experimenti canvis d'humor molt extrems. És a dir, passar de la felicitat extrema a la tristesa profunda.

   N

   Quan la persona manifesti un estat emocional molt inestable. Per exemple, amb brots d'ansietat molt elevada o violència.

   N

   Quan la persona presenta una simptomatologia tan elevada que li dificulta adaptar al seu dia a dia.

   N

   Quan la persona experimenti al·lucinacions o deliris.

   N

   Quan la persona experimenti problemes per dormir de manera habitual.

   N

   Quan la persona s'aïlla socialment, a poc a poc redueix les seves sortides, fins allunyar del seu entorn.

   N

   Quan la persona presenta problemes de concentració o pèrdues de memòria.

   N

   Sempre que un psicòleg ens derivi.

   No són excloents

   Tant psicòlegs com psiquiatres treballen en equip i no són excloents. Hi malalties que poden ser tractades per ambdós professionals a la vegada i construir entre ells un canal de comunicació per oferir-li el millor tractament al pacient.

   El treball en conjunt dels psicòlegs i psiquiatres sol ser beneficiós, ja que en algunes ocasions, pot ser necessària la medicació per poder treballar des d’una base emocional, contextual o cognitiva amb els pacients. Per iniciar un procés de teràpia, és important que el pacient es trobi estable i amb una bona connexió amb la realitat.

   infografía diferencies entre psicòleg i psiquiatre
   Marta García

   Marta García

   Psicòloga i psicoterapeuta

   × Clic para concertar visita por whatsapp