Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Donar el pas de rebre ajuda, en la majoria de les ocasions, no és tasca fàcil. I molt menys és triar al professional que volem que ens ajudi. I per si no fos poc, també podem trobar-nos amb el dubte de quina especialitat triar ¿psicologia o psiquiatria?

Podem arribar a pensar que no importa quin d’aquests dos professionals ens ajudi, perquè tots dos es centren en tractar dificultats de la ment i això pot portar alguna confusió.

Però realment, això és així? La resposta és no. Hi clares diferències que hem de tenir molt en compte a l’hora de triar el professional que ens va a tractar, doncs en això, pot suposar l’èxit o el fracàs del tractament.

Abans de parlar sobre les diferències entre un psicòleg i un psiquiatre, vegem:

Què és la psicologia?

La psicologia és una disciplina científica. El paper fonamental de la psicologia és promoure el benestar i la salut de les persones. La psicologia estudia el comportament humà basat en els principis científics de l’aprenentatge: emocions, pensaments-cognicions i conductes.

Què és la psiquiatria?

La psiquiatría es una rama de la medicina. El papel fundamental de la psiquiatría es estudiar y tratar las enfermedades mentales. Su objetivo es prevenir, diagnosticar, tratar y rehabilitar los trastornos de la mente, centrándose en la fisiología y la química cerebral.

Quines són les principals diferències entre un psicòleg i un psiquiatre?

Formació acadèmica

formación del psiquiatra y del psicólogoEl psicòleg no és metge, prové d’una llicenciatura de Psicologia i més tard pot especialitzar-se en l’àrea de Psicologia Clínica o Sanitària, a través de graus o màster universitaris. És a dir, no tots els psicòlegs poden tractar els trastorns mentals i problemes emocionals, tan sols ho podran fer aquells que s’han format per a això, a través d’una formació específica.

El psiquiatre és metge, prové de la carrera universitària de Medicina i una especialitat en la branca de psiquiatria. A diferència dels psicòlegs, tots els psiquiatres estan preparats per tractar i / o diagnosticar els trastorns mentals. 

Tipus de problemàtica que tracten

tratamiento psicológicoEls psicòlegs poden complementar el tractament psiquiàtric, o bé tractar a qualsevol persona sense alteracions greus, és a dir, sense necessitat que se li hagi diagnosticat cap trastorn mental. És adequat per a totes les persones que tinguin algun símptoma que vulguin tractar (ansietat, depressió, fòbies …) o simplement per a aquelles persones que vulguin realitzar un treball personal per millorar la seva qualitat de vida, encara sense cap símptoma que els invalidi.

Els psiquiatres solen ocupar-se dels problemes mentals de més dificultat, com l’esquizofrènia, la paranoia, la depressió major, entre d’altres. Es centren en aquelles millores que poden donar-se a través de fàrmacs.

Prescripció de medicaments

medicamentos psiquiátricosEls psicòlegs no poden prescriure medicaments, sinó que utilitzen un gran ventall de tècniques i estratègies per a treballar la malaltia del pacient i millorar així la seva qualitat de vida.

Els psiquiatres sí poden prescriure medicaments i aquesta és una de les seves estratègies principals a l’hora de tractar la malaltia dels pacients.

Focus de treball

Els professionals de la psicologia posen en èmfasi el context social, les relacions personals, creences, emocions, comportament … de la persona. Els psicòlegs es centren en ensenyar als pacients estratègies i tècniques que els ajudin en la resolució dels seus problemes emocionals i conductuals.

Els psiquiatres es centren en els aspectes fisiològics i químics del cos humà. Els psiquiatres, en general, no tenen la formació necessària per donar teràpia psicològica, llevat que s’hagin format a través d’un Màster o Postgrau.

Funcions del psicòleg i el psiquiatre

El psicòleg

  • Prevenció de la salut mental.
  • Millorar l’estat de la salut mental dels pacients.
  • Dotar a la persones d’habilitats i estratègies per millorar la seva qualitat de vida.
  • Avaluar i analitzar les situacions que provoquen un problema o una simptomatologia.
  • Trobar accions que permetin resoldre els problemes que acusen les persones.
  • Avaluar i identificar els patrons principals de conducta de la persona. És a dir, estudiar el pensament, la conducta, les emocions i les actituds del pacient.
  • Escoltar de forma empàtica, sense judici i comprendre com la persona està experimentant la seva pròpia realitat.
  • Comprendre quines són les necessitats en concret de cada persona.
  • Donar informació: explicar al pacient la manera de funcionar de la ment, cos i emocions, perquè la persona pugui entendre què li passa, per què li passa i quines accions pot realitzar per millorar.
  • Motivar per al canvi. Els psicòlegs no només ofereixen estratègies i recursos, sinó que acompanyen a la persona, com a guia i motivador per al canvi, fins a complir amb els seus objectius.

El psiquiatre

  • Diagnòstic dels trastorns mentals.
  • Estudi i tractament dels trastorns mentals.
  • Ajudar a que els seus pacients trobin l’equilibri i s’adaptin al medi que els envolta, amb l’ajuda de la teràpia i / o la psicofarmacologia.
  • Donar informació: explicar al pacient la manera de funcionar del cervell, perquè la persona pugui entendre què li passa, per què li passa i quines accions pot realitzar per millorar.
  • Aportar diferents eines de treball per a la millora de benestar psicològic de les persones.
  • Escoltar de forma empàtica, sense judici i comprendre com la persona està experimentant la seva pròpia realitat.
  • Receptar medicaments.
  • Prescriure l’hospitalització d’un pacient.

Quan acudir a un psicòleg?

N

Quan la persona s'observa que no té els recursos personals suficients per a enfrontar-se a la situació que el preocupa.

N

Quan la persona s'observa que el problema li "supera", és a dir, no pot controlar el seu estat emocional.

N

Quan la persona senti malestar per algun símptoma (ansietat, tristesa, fòbies, obsessions ...) en concret que voleu esborrar.

N

Sempre que un psiquiatre ens derivi.

N

Quan la persona experimenti problemes relacionals (de parella, família ...) i vulgui millorar les seves dinàmiques.

N

Quan la persona estigui travessant un moment de canvi, pèrdua, o crisis personal.

N

Quan la persona no se senti a gust amb ella mateixa i cregui que és un bon moment per millorar.

Quan acudir a un psiquiatre?

N

Quan la persona experimenti canvis d'humor molt extrems. És a dir, passar de la felicitat extrema a la tristesa profunda.

N

Quan la persona manifesti un estat emocional molt inestable. Per exemple, amb brots d'ansietat molt elevada o violència.

N

Quan la persona presenta una simptomatologia tan elevada que li dificulta adaptar al seu dia a dia.

N

Quan la persona experimenti al·lucinacions o deliris.

N

Quan la persona experimenti problemes per dormir de manera habitual.

N

Quan la persona s'aïlla socialment, a poc a poc redueix les seves sortides, fins allunyar del seu entorn.

N

Quan la persona presenta problemes de concentració o pèrdues de memòria.

N

Sempre que un psicòleg ens derivi.

No són excloents

Tant psicòlegs com psiquiatres treballen en equip i no són excloents. Hi malalties que poden ser tractades per ambdós professionals a la vegada i construir entre ells un canal de comunicació per oferir-li el millor tractament al pacient.

El treball en conjunt dels psicòlegs i psiquiatres sol ser beneficiós, ja que en algunes ocasions, pot ser necessària la medicació per poder treballar des d’una base emocional, contextual o cognitiva amb els pacients. Per iniciar un procés de teràpia, és important que el pacient es trobi estable i amb una bona connexió amb la realitat.

infografía diferencies entre psicòleg i psiquiatre
Marta García

Marta García

Psicòloga i psicoterapeuta

× Concertar visita por whatsapp