Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Alegria, ira, fàstic, tristesa i por. Aquestes cinc emocions responen a les bàsiques o primàries que tots els essers humans som capaços d’experimentar.

Dintre de cada emoció bàsica podem englobar altres emocions més complexes i secundàries, com per exemple: l’avorriment, l’enyorança, la soledat o la culpa.

Més enllà d’aquesta senzilla classificació, ens detindrem a aprofundir una mica més sobre elles, explicant per a que serveixen i com podem arribar a regular-les d’una manera eficaç i equilibrada.

Què son les emocions i quina és la seva finalitat?

El concepte d’emoció no es quelcom senzill si no tot el contrari, una emoció es defineix com: un estat psicològic complex que influeix directament en la nostra manera de pensar i en la nostra manera de comportar-nos. L’estat emocional que sentim condiciona els nostres pensaments i els nostres actes.

Les persones estem capacitades per sentir moltes emociones diferents, inclús en un mateix dia podem experimentar estats emocionals ben diversos. Però, ¿ per a què serveixen les emocions?

L’emotivitat té una missió funcional, es a dir, ens permet diferents funcions gràcies a la informació del mon exterior i interior que ens transmet. Per tant, és la encarregada d’informar-nos i transmetre’ns informació molt valuosa tant per la nostra supervivència com pel nostre benestar. Quan explico la definició d’emoció a consulta, m’agrada molt fer servir la metàfora de “ el colom missatger”: les emocions son com els coloms missatgers, venen a donar-nos un missatge, el qual conté una informació que cal saber desxifrar en benefici nostre.

Hem de reprimir les emocions?

Ara que sabem que la seva principal finalitat és informativa, esdevé més fàcil comprendre que el fet d’escoltar i permetre’ns sentir les emocions, serà una de les premisses a tenir en compte a l’hora de saber gestionar-les millor. Sí, has sentit bé! Tot i que la societat tendeix a considerar que cal reprimir (sobretot les conegudes com emocions negatives) i fins i tot suprimir-les, el correcte és ben diferent i més aviat tot el contrari: les emocions són el motor de la vida dels éssers humans i sense elles caminaríem perduts a l’hora d’interaccionar amb el món que ens envolta.

Els estats emocionals ens permeten conèixer, créixer, aprendre, evolucionar i sentir-nos vius amb tots els sentits. Així doncs convé no classificar les emocions en bones ni dolentes, ja que totes elles tenen la seva missió i la seva utilitat.

estats d'anim

Les emocions son com els coloms missatgers, venen a donar-nos un missatge, el qual conté una informació que cal saber desxifrar en benefici nostre

Com deia anteriorment, una de les accions més habituals que solem fer els éssers humans és comprometre’ns en reprimir o evitar les nostres emocions, o fins i tot fer veure que no les sentim i preferim bloquejar-les. Aquesta negació succeeix sobretot quan apareixen sentiments que no ens resulten agradables, sinó més aviat difícils d’afrontar, com ara: la culpa, la por, la vergonya, la supèrbia o la soledat.

Les emocions són el motor de la vida dels éssers humans i sense elles caminaríem perduts a l’hora d’interaccionar amb el món que ens envolta @aarroyof - Haz clic para twittear!    

Però totes elles tenen un propòsit que fins que no es compleixi, no s’esvairan. Continuaran aquí fins i tot amb més força que quan van aparèixer per primera vegada o potser fins i tot escolliran altres formes desadaptatives de expressar-se i canalitzar, convertint-se així en les causants del nostre malestar. Si ens enfoquem a apartar-nos d’elles i no som capaços de mirar-les i observar-les, encara que no ens agradi el que veiem o el que ens fan sentir, l’únic que aconseguirem és anar en contra de nosaltres mateixos.

La gestió emocional i el treball terapèutic

Per aprendre a gestionar i educar les emocions, existeix el que els psicòlegs coneixem com les competències emocionals. Aquestes competències ens permeten adquirir les destreses suficients per tenir la capacitat de:

  • Prendre consciència de les emocions per a identificar-les: atén al que anomenem consciència emocional.
  • Aprendre a regular-les, és a dir, aprendre a esbrinar quin missatge ens transmeten per així aprendre a identificar quins canvis o adaptacions convé que fem a cada moment. Atén al que anomenem regulació emocional.
  • Dur a terme l’autoconeixement per adquirir una major autonomia emocional, i per tant, una actitud més positiva davant la vida i una millor autoestima davant l’amor que ens dediquem a nosaltres mateixos.

Aquestes competències es poden aprendre i millorar dins d’un espai terapèutic que tingui com a objectiu la gestió emocional, parlant en termes generals.

Així doncs, la base per començar a gestionar les nostres emocions d’una forma més eficaç i saludable rau en tres punts bàsics que destaquem a continuació:

Punts clau per a la gestió emocional

  • La identificació i expressió emocional: escoltar i expressar les nostres emocions, ja sigui oralment o bé, usant altres formes com ara l’escriptura, la pintura o l’art. En casos en què d’entrada hi ha una barrera per identificar les emocions i per tant per a expressar-les, pot resultar d’utilitat fer servir emocionaris o llistat d’emocions.
  • L’acceptació i comprensió emocional: encara que ens costi, hem de acceptar-les sense judici i observar-les amb atenció per prendre consciència de la informació que ens volen donar i així comprendre-les.
  • El permís per sentir-les: permetre’ns sentir potser resulta una mica molt evident però la veritat és que és una realitat molt comú trobar a persones que no es permeten sentir, ja sigui per por, dolor, per repercussió social, per creences invalidants ( “jo no mereixo sentir “) o per altres motius diversos. Quan això succeeix, les emocions tendeixen a bloquejar o a fer veure que no existeixen encara que elles encara hi són.

Posem com a exemple a la por

emocion miedo De manera molt resumida, la por ens permet dues funcions: una d’elles és de protecció (en casos de supervivència ens ajuda a fugir) i l’altra ens confereix paràlisi. En aquest últim cas: quan sentim por, aquest ens paralitza, ens bloqueja i no ens permet avançar, abandonant tota acció lligada a aquesta por i impedint-nos fer tot allò que faríem si la por no hi fos. Si tenim por i evitem enfrontar-nos a ell, aquest es farà cada vegada més gran i et farà sentir cada vegada pitjor. En canvi, si aprenem a gestionar i sentir la por d’una manera més sana, ens sentirem capaços d’expressar-ho, d’acceptar, al cap i a la fi, de mirar-lo i observar-lo per a posterior, començar a superar-ho i a enfrontar-nos a ell.

Comença ara a millorar la gestió de les teves emocions

Una bona manera de començar a donar passos petits per millorar les nostres competències emocionals és atendre les nostres emocions, als nostres “coloms missatgers”.
Un petit exercici per practicar diàriament i que ens permetrà millorar la connexió amb les nostres emocions i gestionar-les de manera més adaptativa, consisteix a preguntar-nos a nosaltres mateixos:

  1. Com m’he sentit avui?
  2. Com m’estic sentint?
  3. Què crec que necessito?

Des del nostre equip de psicòlogues podem ajudar-te

Si creus que sol no podràs o et sents amb la necessitat que algú t’acompanyi a millorar la teva gestió emocional, demana ajuda psicològica. Sempre és un bon moment per fer el pas cap al respecte de les teves emocions.

Andrea Arroyo

Andrea Arroyo

PSICÒLOGA SANITARIA

× Concertar visita por whatsapp