Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Colitis ulcerosa i dieta

alimentació per a la colitis

És molt comú que quan una persona és diagnosticada de colitis ulcerosa, estigui perduda i no sàpiga com enfrontar-se a una malaltia que desconeix totalment. És per això que en les línies següents intentaré explicar-te què és i com combatre aquesta malaltia.

Què és la colitis ulcerosa?

Ens enfrontem a una malaltia autoimmune i crònica que podem emmarcar dins de les anomenades MII o Malaltia Inflamatòria Intestinal. Encara que els símptomes de la CU poden ser molt similars als de la Malaltia de Crohn, aquesta última pot afectar tot el tracte gastrointestinal, mentre que la colitis ulcerosa afectarà principalment l’intestí gruixut o còlon. Com en la malaltia de Crohn, la CU apareix en forma d’episodis o brots intermitents.

Causes de l’aparició de la colitis ulcerosa

causes colitis

Com he esmentat anteriorment, es tracta d’una malaltia d’origen autoimmune, és a dir, el sistema immunològic del pacient és el que produeix l’afectació de l’intestí. Però què és el que produeix que això passi?

Les causes que desemboquen en aquesta alteració autoimmune no són del tot clares. Tot i que s’ha demostrat l’existència d’un factor genètic en el desenvolupament, sembla que aquesta predisposició genètica en combinació amb causes ambientals són la causa de l’aparició de la colitis ulcerosa.

Pautem la teva dieta personalitzada

Si t’han diagnosticat colitis ulcerosa i necessites una dieta personalitzada i adaptada a tu, et podem ajudar. Pots venir a la nostra consulta de Barcelona o visitar-te de forma en línia.

Contacta amb nosaltres

Factors ambientals

  • Origen infecciós: Qualsevol tipus d’infecció bacteriana podria desembocar en una reacció del nostre sistema immunològic, és per això que els mateixos bacteris de la nostra flora intestinal podrien ser una de les possibles causes.
  • Contaminació ambiental: Val la pena destacar el fet que la prevalença de la colitis ulcerosa és més gran en zones urbanes que en àrees rurals. És per això que s’associa com a un dels possibles desencadenants a aquesta contaminació atmosfèrica.
  • Alimentació: la major prevalença a Europa occidental i Amèrica del Nord pot estar relacionada també amb hàbits alimentaris.

Factors psicològics

L’estrès i els trastorns psicològics són un altre dels factors presents comunament a les persones que desenvolupen la malaltia.

La CU afecta igual dones que homes.

Las Enfermedades Inflamatorias Intestinales afectan a más de 100.000 personas cada año en España y a unas 30.000 en Cataluña.

Símptomes de la colitis ulcerativa

Els símptomes de la malaltia, com passa amb la malaltia de Crohn, varien en funció de l’àrea d’intestí afectada. Un mateix pacient pot passar per diferents etapes, sent els símptomes més freqüents:

  • Dolor a la zona abdominal
  • Restrenyiment
  • Diarrea (amb sagnat o sense)
  • Febre
  • Distensió abdominal
  • Esgotament

Proves diagnòstiques:

En un primer moment d’aparició dels símptomes, és comú fer pel metge un diagnòstic de diarrea infecciosa. Serà en els següents brots on es realitzin altres proves diagnòstiques com la colonoscòpia, biòpsia de teixits i anàlisi de femta.

Dieta per a la colitis ulcerosa

que menjar si tinc colitis

Una dieta adequada i personalitzada a cada cas, és especialment rellevant, ja que moltes persones que pateixen CU poden presentar dèficits nutricionals a causa de la mala assimilació de nutrients, l’estat de malestar o la por a l’aparició d’un brot agut.

I, encara que hi ha moltes intoleràncies individuals hi ha cert tipus d’aliments que provoquen malestar generalitzat en persones que pateixen CU i que cal evitar com cítrics, ceba, cafeïna (cafè, te, mat i xocolata), les begudes amb gas (aigua amb gas , refrescos, gasosa…) i òbviament també cal evitar l´alcohol (cervesa, vi, cava, vermut, destil·lats…).

Si bé és cert que no hi ha una cura definitiva per a aquesta malaltia, els símptomes es poden abordar tant des de la medicació com des de l’alimentació. La dieta per a la colitis ulcerosa s’ha d’adaptar (com en el cas de la malaltia de Crohn), a la fase en què es troba el pacient: Brot agut o període de remissió.

Dieta durant un brot agut

És comú que moltes persones associïn la ingesta d’un aliment determinat a l’aparició d’un brot agut de la malaltia. Si bé és cert que no s’ha d’obviar el fet que l’experiència de cada persona davant de la ingesta de determinats aliments s’ha de tenir en compte, sovint tendeixen a excloure’s aliments pel sol fet d’haver estat la seva ingesta seguida d’un únic brot. Això pot haver-se produït per casualitat i sol derivar en restriccions d’un gran nombre d’aliments que no necessàriament puguin estar associats a aquests brots aguts.

Durant un brot agut es recomana una dieta baixa en fibra i també baixa en greix.

Els cereals hauran de ser refinats, s’evitaran integrals i els llegums i es prioritzaran tubercles com la patata i el moniato. Les verdures seran cuites, sense pell ni llavors com pastanaga, carbassó, carbassa, albergínia o mongeta tendra. A nivell proteic s’escolliran opcions lleugeres com peix blanc i carn blanca. I pel que fa a la fruita, es recomana que estigui madura, es mengi sense pell i si pot ser cuita, les fruites millor tolerades són la poma, pera o plàtan.

L’oli d’oliva verge serà el greix principal i també es pot afegir a la dieta alvocat. En fase de brot s’evitaran fruits secs, llavors i pipes, així com també mantega, maionesa, allioli….

Exemple de menú

Esmorzar

Got de beguda de soja sense sucres enriquida en calci i vitamina D.

Pa de blat de moro amb alvocat

Dinar

Arròs blanc amb carbassó i pastanaga saltats.

Pit de pollastre a la planxa amb orenga.

Poma al forn

Berenar

Plàtan

Sopar

Puré de carbassa

Orada al forn amb patata.

Iogurt de soja sense sucres

Dieta durant la fase de remissió

Un altre cop una dieta adaptada i personalitzada a cada cas és necessària en les fases d’estabilitat o remissió. Si bé és cert que caldrà pautar una dieta equilibrada i normal, caldrà tenir en compte possibles aspectes.

Intolerància a la lactosa

Tot i que no hi ha evidència científica que relacioni la lactosa amb l’aparició dels símptomes de la CU, sovint aquesta és descartada per molts pacients, ja que els símptomes (diarrea, pesadesa d’estómac…) poden ser molt similars. És per això que en cas de mala reacció a la lactosa es facin les proves permetents per descartar-ne la intolerància.

Gluten i Làctics

L’evidència científica conclou que hi ha certa relació entre colitis ulcerosa i malaltia celíaca i viceversa, de fet hi ha una incidència una mica més gran de celiaquia en persones amb malaltia inflamatòria intestinal.

Pel que fa als làctics, també hi ha evidència que els lactis de cabra o ovella que tenen en la composició beta-caseïna-A2 són menys inflamatoris i produeixen menys problemes digestius que els lactis de vaca en persones predisposats a ells.

Per això i perquè en les malalties autoimmunes hi pot haver una millor evolució si es segueix una dieta sense gluten ni lactis, es recomana reduir-ne la ingesta o en cas dels lactis almenys prioritzar lactis de cabra o ovella en comptes de vaca.

Exemple de menú

Esmorzar

Got de beguda d’ametlles sense sucres, enriquida en calci i vitamina D.

Pa de fajol amb formatge de cabra sense lactosa.

Dinar

Quinoa saltejada amb bròcoli.

Salmó planxa amb xampinyons.

Mandarines

Berenar

Raïm i un grapat de nous.

Sopar

Amanida de rúcula i tomàquet.

Truita de patata

Iogurt de soja sense sucres.

Dieta FODMAP

Cal tenir en compte que la dieta FODMAP està recomanada per a persones amb síndrome de l’intestí irritable o persones que pateixen de sobrecreixement bacterià en intestí prim i també que és una pauta que al ser restrictiva està limitada a poques setmanes. I encara que aquestes patologies puguin compartir alguns símptomes amb la colitis ulcerosa, són patologies completament diferents sent de major gravetat la colitis ulcerosa i diferenciant-la entre altres aspectes de la síndrome d’intestí irritable pel caràcter autoimmune de la colitis.

La dieta fodmap no ha demostrat de manera sòlida que pugui ser beneficiosa en persones que pateixen colitis ulcerosa i a més pel fet que aquesta malaltia intestinal pot contribuir a tenir alguna carència nutricional per la malabsorció, no es recomana excloure certs aliments de la dieta sense que hi hagi un brot que ho justifiqui.

Suplementació

Vitamina D

És indispensable tenir uns bons nivells de vitamina D, per això està recomanada la suplementació d’aquesta vitamina en persones amb colitis ulcerosa ja que uns nivells òptims poden ajudar a controlar i reduir la inflamació intestinal.

Calci

En persones que han seguit tractaments mèdics amb corticoides, és comú el dèficit d’absorció de calci, per això el metge valorarà la suplementació amb aquest mineral. A nivell alimentari els aliments rics en aquest mineral són verdures de fulla verda, tofu, mongetes, sèsam, ametlles, sardines, seitons.

Ferro

Degut a les úlceres intestinals i a la pèrdua de sang es pot donar un dèficit de ferro o també anèmia. Mitjançant analítica de sang és important valorar els paràmetres relacionats amb el metabolisme del ferro per valorar si cal o no una suplementació.

Vitamina B12 i Àcid Fòlic

Per la inflamació, el dany intestinal i la menor ingesta alimentària quan hi ha brots és comú que les persones amb colitis ulcerosa tinguin dèficit de vitamina B12 i/o àcid fòlic a causa d’una malabsorció d’aquests nutrients i sigui aleshores cal suplementar-se.

Hi ha més risc d’osteoporosi?

El risc de patir osteoporosi està associat al sedentarisme, fumar, baix pes, dèficit de vitamina D, antecedents familiars, edat… Però, a més, les persones que pateixen colitis ulcerosa i han hagut de seguir tractaments amb corticoides han vist compromesa la seva densitat òssia ja que hi ha una disminució de l’absorció del calci i un augment de l’excreció renal.

D’altra banda, també hi ha estudis que suggereixen que la malaltia també influeix en la disminució de la densitat òssia pel fet que la inflamació comporta un augment dels osteoclasts, cèl·lules que degraden os, sense anar acompanyat alhora d’un augment de la reparació òssia.

És per tot això que les persones amb colitis ulcerosa tenen més risc de desenvolupar osteopènia i osteoporosi.

Cristina Sabaté

Cristina Sabaté

Dietista - nutricionista

× Concertar visita por whatsapp