Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

La gana apareix quan hi ha una deficiència nutricional, és a dir, el nostre organisme requereix d’una sèrie de nutrients i, en aquest moment, li hem proporcionat una quantitat inferior, amb la qual cosa, ens demana que mengem més per cobrir les seves necessitats.

A vegades ens pot aparèixer una sensació de gana que no és real, el nostre cos té totes les seves necessitats cobertes però tot i així, ens sorgeix un desig d’algun aliment en concret (normalment poc saludable). Això es coneix amb el nom de gana emocional o ansietat pel menjar. És producte d’un problema emocional, que pot ser causat per múltiples causes com avorriment, estrès, un problema familiar, entre d’altres.

El problema de menjar per ansietat 

Menjar per ansietat és un problema ja que normalment se sol menjar en excés i solem optar per aliments superflus, és a dir, que no tenen interès nutricional. És per això que s’ha de controlar, ja que aquesta ansietat pel menjar pot conduir a diferents problemes de salut com trastorns de la conducta alimentària, excés de pes, o altres patologies relacionades amb el consum habitual de productes poc saludables com poden ser triglicèrids alts o càries.

Tenir ansietat pel menjar pot conduir a diferents problemes de salut - Haz clic para twittear!    

Gana real o gana emocional?

El primer que hem de fer és aprendre a diferenciar quan la gana és real i quan és emocional:

GANA REALGANA EMOCIONAL
Apareix gradualmentApareix de sobte
És gana fisiològica, el nostre cos necessita cobrir les seves necessitatsEs deu a una alteració emocional que crea ansietat
Es sent a l’estómac Es sent entre la gola i el pit
No es té predilecció per cap aliment determinatEt ve de gust un aliment en concret
Es deixa de menjar quan s’està satisfetEs segueix menjant tot i estar ple (afartaments)
No apareix sensació de culpabilitatSensació de culpabilitat
Pot esperarS’ha de satisfer en el moment

En el següent vídeo, la Júlia Farré explica en el programa Saber Vivir, el mètode CREAS per controlar l’ansietat pel menjar.

Si creus que et trobes en un període d’estrès, tristesa, que et pot comportar a patir ansietat, és molt important que identifiquis amb quin tipus de gana estàs lluitant, i un cop l’hagis identificat, si la gana és emocional, heu de tenir en compte aquests consells que et poden ajudar a controlar-la:

10 consells per evitar l’ànsia per menjar

  1. Busca una recompensa que no estigui relacionada amb el menjar, és a dir, focalitza tota la teva energia en altres activitats, com ara: llegir, escriure, mirar una pel·lícula, sortir a passejar, nedar… Com més intentis ignorar les ganes de menjar per ansietat, menys et costarà la propera vegada.
  1. Mantingue’t hidratat: La sensació de set es pot confondre amb gana, així que és molt important mantenir-nos ben hidratats perquè la set no ens creï aquesta necessitat.
  1. Entrena la força de voluntat: Identifica en quin moment del dia t’entra aquesta ansietat i troba una altra alternativa més saludable. Menjar per ansietat en un determinat moment del dia es pot establir com a hàbit, així que és important identificar-lo per poder-lo corregir.
  1. És important fer activitats que ajudin a relaxar-te, com meditar, fer respiracions, ioga, etc. A l’hora de dinar, és important que no ho facis amb presses, pren-te el teu temps i sigues conscient del que fas.
  1. Redueix la quantitat de sucre ja que aquest pot produir addicció.
  1. Fracciona la dieta, menja cada 3-4 hores per evitar passar gana. La sacietat ajuda a evitar menjar de forma emocional
    1. Dormir: Descansar menys del que et toca pot conduir a un desequilibri hormonal, afectant la grelina i la leptina, hormones que intervenen en la sensació de gana i sacietat.
menjar per ansietat

8. S’han d’evitar les dietes restrictives ja que a l’existir aliments prohibits es pot produir un major desig de menjar aquest aliment en concret. És important no privar-se dels aliments que més ens agraden, ja que la seva prohibició pot generar ansietat i, en un moment de debilitat, acabar en afartament. L’ideal és controlar quantitats i aprendre quan toca i no toca menjar aquests aliments en qüestió, abans de restringir-ne el consum.

9. Evita les temptacions: no tinguis a casa aquests aliments no adequats ja que és la millor manera de no caure en la temptació de menjar-los. L’ideal és deixar-los per ocasions especials com sopars fora de casa, aniversaris…

10. Practica exercici físic, surt a córrer, en bici, a passejar, puja escales… T’ajudarà a estar motivat per tal de seguir una vida saludable i a més, és una excel·lent forma de relaxar la ment.

Amb pautes nutricionals es pot intentar controlar l’ansietat. Tot i així, hi ha situacions on només amb la força de voluntat no n’hi ha prou i es requereix la intervenció d’un psicòleg que motoritzi i ajudi a controlar aquest estat. Des del Centre de nutrició Júlia Farré ajudem a aprendre a menjar equilibradament i a diferenciar la gana física de l’emocional.

Clara Muñoz

Clara Muñoz

Dietista - Nutricionista

 

× Concertar visita por whatsapp