Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Dieta per a baixar els triglicèrids

La hipertirgiliceridèmia és una alteració que consisteix a presentar valors de triglicèrids anormalment elevats en sang (per sobre de 150 mg/dl). Els estudis demostren que la hipertrigliceridèmia comporta un risc augmentat de patir esteatosi hepàtica (fetge gras), pancreatitis aguda i malalties cardiovasculars.

triglicerids i alimentació

Què són els triglicèrids?

Són la principal forma de greix que tenim en l’organisme i la seva estructura química consisteix en tres àcids grassos units a una molècula de glicerol.

Els triglicèrids (TG) augmenten en el nostre cos si hi ha un excés de calories ingerides. Quan hi ha un consum desmesurat de greixos, sucres i / o alcohol el fetge transforma aquest excedent calòric en triglicèrids per poder-los emmagatzemar al teixit adipós, i així usar-los com a substrat energètic a posteriori.

Els triglicèrids circulen en el nostre organisme units a dos lipoproteïnes: els quilomicrons (QM) i les lipoproteïnes de molt baixa densitat (VLDL). Els QM es sintetitzen a l’intestí i transporten els lípids d’origen exogen (els TG que vénen de l’alimentació). Són els precursors de les VLDL, que es formen en el fetge perquè els triglicèrids d’origen endogen puguin circular en sang, del fetge al teixit adipós, on seran emmagatzemats, i al múscul, on poden ser usats com a font d’energia.

Així quan mengem més del que hauríem (més greixos, sucres, alcohol …) formem triglicèrids que són emmagatzemats al teixit adipós (engreixem). Si a més som sedentaris el múscul no els farà servir com a font d’energia promovent l’obesitat i la hipertrigliceridèmia.

Símptomes de la hipertrigliceridèmia

Generalment la hipertrigliceridèmia no ocasiona símptomes, per tant si no es realitzen analítiques de sang de forma regular poden passar desapercebuts.

En el cas d’ hipertrigliceridèmia familiar, un quadre hereditari, poden aparèixer uns dipòsits de greix subcutani de color groguenc i petita grandària, denominats xantomes eruptius. Aquests es localitzen majoritàriament en el contorn dels ulls, les superfícies extensores de les extremitats, les espatlles, l’esquena, els palmells de les mans o les cuixes.

Altres conseqüències de l’augment de triglicèrids en plasma són

  • Hipercolesterolèmia i Malaltia Cardiovascular

Una part dels triglicèrids es destinen a formar colesterol, així si hi ha un excés, el colesterol LDL augmentarà amb més facilitat. Aquesta fracció de colesterol és coneguda com colesterol de baixa densitat (LDL) o colesterol dolent i és el causant de la placa d’ateroma que provoca que les artèries es tornin menys flexibles i s’elevi la tensió arterial, fins i tot pot taponar el pas de flux sanguini , augmentant el risc de malalties cardiovasculars.

  • Esteatosi Hepàtica o fetge gras

L’excés de triglicèrids circulants en la sang s’acumula en el fetge provocant la malaltia del fetge gras no alcohòlica (EHGNA) que cursa amb inflamació del fetge. Provoca dolor a la part superior dreta de l’abdomen, malestar, pesadesa després dels àpats i pot acabar derivant cap a fibrosis, cirrosi amb insuficiència hepàtica terminal o hepatocarcinoma.

  • Pancreatitis aguda

La inflamació del pàncrees pot ser greu ja que és un òrgan amb funció endocrina (fabrica la insulina i el glucagó, hormones encarregades de regular el nostre sucre en sang) i exocrina (segrega els sucs pancreàtics que intervenen en la digestió). Aquesta malaltia cursa amb nàusees, vòmits, dolor abdominal, esteatorrea (femta greixosa) i fins i tot pèrdua de pes

Comença ja a controlar els triglicèrids

Hem creat un ebook pensat per a tu. Hi trobaràs tot el necessari per mantenir a ratlla els teus triglicèrids. Receptes de plats, aperitius, esmorzars, elaboració de menús. T’ho posem fàcil.

ebook de recetas para bajar la trigliceridemia

Com baixar els triglicèrids en sang

Les principals causes de hipertrigliceridèmia a la nostra població són, deixant de banda el factor hereditari, factors modificables com el sedentarisme, una ingesta hipercalòrica rica en carbohidrats, sobretot si són sucres simples, i l’excés d’alcohol. A més, hi ha altres condicions que també poden cursar amb augment de TG, és el cas de l’obesitat, la diabetis, l’hipotiroïdisme, la síndrome de Cushing, la síndrome nefròtica, l’insuficiència renal crònica, les hepatopaties, l’embaràs o l’ús regular d’alguns fàrmacs, és el cas dels anticonceptius i corticoides, entre d’altres.

Així, per disminuir els triglicèrids cal un canvi d’estil de vida que asseguri el manteniment d’un pes normal mitjançant la pràctica regular d’exercici físic -ja que durant els exercicis aeròbics de llarga durada i moderada intensitat s’usen els triglicèrids com a font d’energia- , juntament amb el manteniment una alimentació saludable en la qual s’eviti l’alcohol, els greixos saturats i els sucres, es limiti l’aportació de carbohidrats i asseguri l’aportació de fibra.

Quins aliments evitar 

  1. Eliminar sucres simples, és a dir sucre (blanc i bru) i tots els aliments dolços:
  • Endolcidors: Fructosa, xarop d’auró o atzavara, Mel.
  • Melmelada, Codony, gelees o almívars.
  • Dolços i brioixeria: gelats, pastisseria, pastissos, xocolata, caramels i xiclets …
  • Begudes ensucrades: refrescs (inclosos tònica, bíter, refresc de te), sucs (comercials i naturals), batuts de fruita o xocolata …
  1. Suprimir l’alcohol, tant els destil·lats com els fermentats com el vi i la cervesa.
  2. Moderar el consum de fruita, consumint-la preferentment sencera i amb pell. Mai prendre més d’una peça per àpat.
  3. Controlar la ració de carbohidrats (llegums, pa, patata, cereals com l’arròs, el blat, la quinoa, la civada, el mill …). Aquests sempre han de ser integrals, procurant prendre’ls com a acompanyament en comptes de com a plat principal.

Altres pautes dietètiques importants 

A més a s’aconsella:

  1. Augmentar la ingesta de fibra mitjançant el consum de verdures i hortalisses com a mínim dues vegades al dia.
  2. Baixar el consum de greixos saturats consumint lactis desnatats, més peix que carn, triant carn blanca (pollastre, gall dindi, conill) sense pell ni greix. Menjar màxim 1 dia per setmana carn vermella, evitant carns i embotits grassos (salsitxes, ànec, xai, bacó, xoriço, sobrassada, llonganissa, botifarra, etc.).

Exemple de menú per baixar els triglicèrids 

ESMORZAR
½ got de llet semidesnatada, amb cafè, sense sucre
1 llesca de pa integral amb alvocat

MIG MATÍ
1 taronja + 4 nous

DINAR
Amanida de tomàquet, ceba tendra i pebrot amb llenties
Pit de pollastre a la planxa amb guarnició bolets a la planxa
1 iogurt desnatat

BERENAR
1 iogurt desnatat amb 1 cullerada de flocs de civada
i un grapat de nabius frescos

SOPAR
Saltejat de verdures
Salmó amb guarnició d’arròs integral
½ got de llet semidesnatada

Conclusions

La dieta per baixar els triglicèrids ha d’eliminar els sucres i l’alcohol i contenir una aportació controlada de carbohidrats complexes i de fruita. A més, s’han de reduir les fonts de greixos saturats com les carns vermelles, grasses i embotits. Paral·lelament, s’ha d’assegurar la fibra a través de les verdures i els aliments integrals.

També és fonamental corregir l’excés de pes en el cas que es pateixi i assegurar la pràctica d’exercici aeròbic (caminar, nedar, anar en bici, córrer …) de forma regular.

Si pateixes hipertrigliceridèmia i vols un pla alimentari personalitzat estarem encantades d’atendre’t mitjançant una dieta presencial o mitjançant el nostre servei de nutricionista en línia.

Natalia Celma

Natalia Celma

Dietista - Nutricionista

 

1 Comment

  1. M Josep Solsona

    Natàlia, m’ha agradat molt la informació trobada en aquest lloc doncs m’ha sembla molt fàcil i senzilla d’entendre, amb unes explicacions clares i amb unes indicacions directes. Normalment, quan un va al metge, s’atabala de les explicacions que li donen amb tot una sèrie de noms científics que no s’acaben d’entendre.

    Moltes gràcies, m’ha quedat clar quin és el meu objectiu.

    Reply

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sí, Acepto la política de privacidad *

× Concertar visita por whatsapp