El Nadal és una època de l’any destinada a gaudir-la amb els nostres familiars i amics, on els aliments tenen un simbolisme molt important en la nostra cultura.
És important saber gaudir de les celebracions amb moderació. Hi ha una gran oferta d’aliments i és per això que és molt habitual guanyar uns quilos durant aquestes dates. Has de controlar les quantitats i evitar seguir menjant quan ja estiguis saciat.
Índex de continguts
Curiositats sobre les festes de Nadal que potser no coneixies:
1. Saps quantes calories contenen els teus dolços Nadalencs preferits?
Durant aquestes dates hi ha una innombrable disponibilitat de dolços: torrons, polvorons, massapans, neules… però, som conscients del què estem ingerint?
Prendre consciència de la qualitat dels aliments que ingerim ens fa controlar el consum dels productes que no són tan apropiats per al nostre organisme. A continuació podem observar les quilocalories aproximades que ens aporten cada un d’ells:
Aliment | Kcal (Per 100g de producte) |
---|---|
Torró tipus Alacant | 484 |
Torró tipus Xixona | 489 |
Torró de Rovell | 465 |
Torró de Xocolata | 557 |
Massapà | 483 |
Neules | 401 |
Polvorons | 506 |
“Mantecados” | 535 |
Sabies que consumir 100g d’aquestes opcions equival, calòricament, a menjar-te 1kg de pomes?
És important que no només ens centrem en l’aportació calòrica, sinó que també parem atenció a la seva composició ja que aquests productes són rics en sucres i greixos saturats.
Et recomano que durant els dies de celebracions no t’atabalis i gaudeixis, però pren consciència de què menges i quina quantitat.
2. Hi ha torrons saludables en el mercat?
Actualment al mercat hi ha un gran ventall de productes. Pel que fa als dolços nadalencs, podem trobar productes declarats com “sense sucres“, productes “sense sucres afegits” i productes “baix en greixos”. Què volen dir aquestes al·legacions?
- Sense sucres: No contenen sucre però li han afegit edulcorants per mantenir el sabor dolç, tot i així la seva aportació de greix és la mateixa que en un producte clàssic.
- Sense sucres afegits: Aquests productes no contenen sucre afegit, però contenen sucre que de forma natural està present en els aliments, com per exemple en la mel o en les fruites, és a dir, utilitzen aliments rics en sucre per endolcir els productes. A més, el seu contingut en greix també és el mateix que en els productes tradicionals.
- Baixos en greix: El seu contingut en greix és inferior, però el seu contingut en sucre és igual o superior.
Per la qual cosa, és important no caure en l’error de comprar aquest tipus de productes ja que normalment en portar aquest tipus d’al·legacions (sense sucre, baix en greix, light, etc.) es fa un consum superior. Així que si vols menjar aquest tipus de dolços durant les festes, et recomano que creïs la teva pròpia recepta, sempre serà l’opció més saludable, ja que en tot moment estaràs al corrent de la seva composició.
3. L’alcohol amb moderació, bo o dolent?
El Nadal no ha de ser una excusa per permetre’t fer excessos de tota mena. Evita repetir cada any els mateixos propòsits d’any nou que pretenen deixar enrere aquestes males praxis, ja que són pocs els que acaben complint-los a llarg termini. L’ideal seria trobar un equilibri durant tot l’any.
Està clar que les dates nadalenques són de celebració per gaudir amb amics i familiars, però no hem d’oblidar que el consum d’alcohol, encara que sigui esporàdicament, és perjudicial per a la nostra salut i pot ser un factor important en l’aparició de moltes malalties com alguns tipus de càncer, hipertrigliceridèmia, obesitat i malalties cardiovasculars, entre d’altres.
A més, hem de tenir en compte que l’alcohol ens aporta un excés de calories buides, és a dir, el seu valor energètic és molt alt i no ens aporta cap nutrient beneficiós per al nostre organisme. Hem d’anar amb compte perquè sense adonar-nos-en podem ingerir moltes quilocalories.
4. És veritat que un “licor digestiu” ajuda a la digestió després d’un àpat copiós?
A molts us pot semblar òbvia que la resposta serà negativa, però no és tan òbvia quan molts restaurants segueixen oferint aquesta opció i molta gent se’ls segueix prenent com a “digestiu” després d’un àpat abundant. Els que des d’un inici pensàveu que un “xarrup digestiu” no ajudava a la digestió, teníeu raó.
Després d’un àpat copiós, on segurament també s’hagi abusat de begudes alcohòliques com vi o cava, és important no afegir més alcohol en el nostre organisme. Com t’he explicat anteriorment, l’alcohol pot afavorir l’aparició de moltes malalties, a part que en grans quantitats, és un gran irritant de la mucosa estomacal.
5. I què hi ha de les infusions?
Pots beure infusions digestives com la infusió de camamilla, fonoll, comí, menta, farigola, anís verd i anís estrellat. A més, les pots prendre abans de les postres i et pot servir per augmentar la sacietat i disminuir el posterior consum de dolços.
6. Perills de les paneres de Nadal
A tothom li fa il·lusió rebre un lot de Nadal, però, ens hem fixat alguna vegada en el seu contingut? La majoria de productes són processats carnis, ampolles d’alcohol, torrons, bombons i panetones. És a dir, productes rics en greixos saturats, sucres simples i alcohol. I per què no intentem demanar que les empreses que siguin més respectuoses amb la salut del seu treballador?
7. S’ha de deixar de menjar o sopar per compensar els menjars abundants?
Com ja he comentat diverses vegades, durant les festes es produeixen celebracions constants on el menjar és el principal convidat (reunions familiars, sopars d’empreses, dinars de Nadal amb els amics, amics invisibles…). Tot i així, és molt important que no t’angoixis aquests dies i aprenguis a gaudir del moment.
És important que no tractis de compensar els àpats, ja que si deixes de menjar perquè saps que després tindràs un dinar abundant, és molt probable que arribis a l’àpat amb cert grau d’ansietat i amb més fam del que és habitual, amb el que probablement, menjaràs en excés.
L’important en aquestes dates és que durant el dia facis un menú lleuger, com el que et proposo a continuació, i gaudeixis del menjar de celebració, sense excedir-te.
Esmorzar | Cafè amb llet i torrades amb rodanxes de tomàquet i formatge fresc |
Mig matí | 2 mandarines |
Dinar | Àpat de celebració LLIURE |
Berenar | Camamilla |
Sopar | Crema de verdures i peix a la planxa |
8. Sabies que la venda d’antiàcids augmenta durant les festes?
Els antiàcids s’utilitzen per neutralitzar, alleujar i tractar els símptomes de l’acidesa i de la cremor estomacals.
A la majoria de cases durant els àpats d’aquestes dates, l’oferta gastronòmica és molt àmplia i contundent. Excedir-se menjant i bevent provoca un malestar digestiu que moltes persones creuen que podran solucionar amb el simple ús d’un antiàcid després d’un dinar abundant, però de fet, pot ser tot el contrari ja que no s’ha d’abusar d’aquest tipus de medicaments. A més, per què hem d’acudir als medicaments, quan amb simplement moderació pots aconseguir millors resultats? Intenta controlar les quantitats, moderar el consum d’alcohol i evitar el tabac.
9. Es pot celebrar el Nadal si ets vegetarià?
Cada vegada són més els que opten per seguir una dieta exempta d’aliments d’origen animal, la qual es basa majoritàriament en el consum de vegetals, fruita, llegums, cereals i fruits secs. Què passa amb les persones vegetarianes? Poden celebrar el Nadal?
És clar que sí! Només s’ha de ser original i adaptar el menú.
Menú vegetarià per al dia de Nadal
Entrants | Patés vegetals, broquetes de verdures, albergínia amb tomàquet i mozzarella, tomàquets farcits d'albergínia, xarrups de vichyssoise... |
Plat principal | Escudella vegetal de galets i seità |
Postres | Macedònia de fruites |
En aquesta taula classifico els dolços com a aptes o no aptes per a vegetarians i vegans depenent de si aquests contenen productes d’origen animal:
DOLÇOS | VEGETARIANS | VEGANS |
---|---|---|
Torrons | Aptes. | No aptes: Torró d'Alacant, torró de Xixona, torró d'Agramunt, ja que estan elaborats amb ou i mel. |
Massapà | Aptes. | No són aptes, contenen ou. |
Neules | Aptes. | De vegades estan elaborades amb mel. |
Polvorons i mantecados | Aptes. | No són aptes, ja que estan elaborats amb mantega. |
10. Hi ha un TRUC PER MANTENIR EL PES durant les Festes!
El truc per mantenir el pes durant les festes és la MODERACIÓ. Durant el Nadal es pot seguir menjant saludablement, respectant les tradicions de les festes. Molta gent aprofita el Nadal per menjar i beure en excés, i és quan fàcilment es pugen entre 2-4 quilograms de pes. És important mantenir un balanç durant aquestes dates, com ja he dit prèviament no s’han de compensar els àpats, però si que s’ha de menjar més lleuger aquests dies que hi hagi celebració.
A continuació et proposo una sèrie de recomanacions perquè no augmentis de pes durant aquestes vacances:
- Els menjars festius que ofereixin entrants saludables a base de vegetals.
- En el cas de que el menjar sigui un pica pica, separa el que vulguis menjar en un plat diferent, per controlar les quantitats.
- Menja a poc a poc, t’ajudarà a que la sensació de sacietat sigui més gran.
- Reserva els dolços per als àpats festius. La resta de dies segueix una alimentació saludable.
- Que la teva beguda principal sigui l’aigua.
- Menja una peça de fruita abans dels àpats de celebració per no anar amb tanta gana i controlar més les quantitats.
- No oblidis l’exercici físic i aprofita aquests dies per sortir a passejar amb la família, anar d’excursió, anar en bicicleta, etc.
Per finalitzar, des del #CentroJuliaFarre et volem desitjar un Bon Nadal i un Feliç Any Nou 2017!
Et convido a compartir aquest post amb la teva família i amics, perquè aquest Nadal us passin menys factura.
Clara Muñoz
Dietista - Nutricionista