Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Si et pregunto com definiries el concepte alimentació equilibrada i saludable, Què em diries? Segurament tindries en compte els nutrients perquè no falti cap vitamina ni mineral … No obstant això Sabies que els aliments ens exposen a riscos contínuament?

Una de les característiques d’una bona alimentació és que ha de ser segura i no exposar-nos al risc de patir una toxiinfecció alimentària. Per a això, hem de saber comprar, organitzar, netejar, manipular i conservar de forma adequada i així mantenir a ratlla els bacteris, paràsits, virus i toxines produïdes pels microorganismes presents en els aliments. No hem d’oblidar la seguretat alimentària a casa nostra. Però, ¿A què em refereixo exactament quan parlo d’aquest terme?

La seguretat alimentària és un concepte ampli i del que podem ressaltar dues definicions:

  1. Són les condicions i hàbits que preserven la qualitat dels aliments per evitar la seva contaminació i les malalties a causa de intoxicació alimentària.
  2. Segons la definició adoptada en la Trobada Mundial sobre Alimentació de 1996, aquest concepte es pot definir com “l’accés a aliments innocus i nutritius en quantitat suficient”. Pla de seguretat alimentària 2007-2010.

Les malalties de transmissió alimentària (TIA) afecten negativament a l’organisme posant en risc la salut de les persones. Les repercussions són especialment negatives en nens i ancians.

Actualment a Espanya s’ha registrat una major incidència de les malalties transmeses pels aliments: cada vegada més població està exposada, per exemple, la població consumeix més menjars preparats, considerades font de risc. Així i tot la meitat de les toxiinfeccions es produeixen a la llar, un 49% concretament enfront de les ocasionades en serveis públics com bars, restaurants i cafeteries.

Sobre com prevenir aquestes malalties de transmissió alimentària podríem parlar durant dies, així que en aquest article em centraré principalment en dos mètodes de conservació: la refrigeració i secundàriament la congelació.

Una bona refrigeració ens ajuda a frenar el creixement bacterià i congelar ens pot ajudar a matar paràsits. No desestimem el seu poder! Però per obtenir el màxim benefici de les nostres neveres cal seguir unes bones pautes, tenir-la ben neta i desinfectada i endreçar els productes i aliments en el millor lloc.

aliments a la nevera

Com organitzar el teu nevera ?: Aspectes previs a tenir en compte

Anem per passos, abans de saber com hem de manipular, envasar o endreçar els aliments a la nevera hem de tenir en compte altres aspectes previs:

  • Assegura’t que la teva nevera està ben neta i desinfectada (més endavant t’explico com fer-ho). Imagina per on passen tots els envasos que arriben a parar a la teva nevera: cintes transportadores, camions, terres, plàstics bruts, estan en contacte amb altres productes, mans més o menys netes …
  • La temperatura de la nevera ha d’estar entre 1 i 4 graus.
  • Si preveus comprar refrigerats o congelats tingues en compte que just després de la compra s’aconsella anar directe a casa i conservar els aliments de forma segura per evitar trencar la cadena de fred.
  • Comprar primer els productes que siguin aptes per a conservar-se a temperatura ambient: Productes de neteja i higiene, begudes, conserves, pa, fruites, verdures, etc. Posteriorment comprar productes refrigerats i finalment els congelats.
  • Sempre hem de tenir en compte la frescor i les dates de caducitat o de consum preferent dels productes que comprem.

Com rentar i desinfectar la nevera?

El primer pas és passar un paper de cuina net (d’un sol ús), traient tota la brutícia que hagi pogut quedar per les prestatgeries. Després, tira per tot l’interior un desinfectant especial per neveres i deixa que actuï. Mai retirar al moment!

L’ideal és deixar actuar el desinfectant durant mínims 30 segons, a continuació retirar amb un paper humit (també, d’un sol ús) i finalment assecar-lo amb un altre paper net o bé amb un drap net.

com rentar la nevera

Un cop hem arribat amb la compra a casa… Què hem de fer?

organitzar la compra
Llençar els envasos i embalatges de supermercat, a excepció d’aquells que continguin dins una atmosfera per millorar la conservació del producte, com succeeix en el cas de les bosses d’amanides. Els vegetals en aquesta presentació es troben nets, desinfectats, perfectament conservats i aptes per al seu consum.
  • Tot allò que llevem de bosses, safates i paper de film el hem de conservar en tuppers nets o bosses de congelació d’un sol ús.
  • Llença a les escombraries els cartrons que uneixen els iogurts i els plàstics que uneixen les llaunes. Són materials que estan contaminats.
  • Els ous han d’estar ben tancats a la ouera de la nevera. Si no tens ouera o no té tapa per tancar-los, millor que els guardis en un tupper, sempre conservant la posició de l’ou (la part més estreta a baix).
  • Retira les fruites i verdures de les bossetes i conserva-les en els calaixos inferiors de la nevera. Recorda que els vegetals no es reguen amb aigua potable i contenen pesticides, terra, brutícia, microorganismes, etc.
  • No netegis la carn i el peix. Conserva les peces en bosses de congelació sense passar-les per aigua, ja que amb aigua no netegem, sinó que creem un vehicle que permet la multiplicació bacteriana. Si veiem que contenen aigua podem assecar-les amb un paper net i sec.
  • Els aliments frescos que haguem comprat que no anem a consumir en els propers 4-5 dies congela’ls en bosses de congelació tancades hermèticament el més aviat possible. És millor congelar-los amb previsió que deixar-los a la nevera durant uns dies i després, quan veiem que estem trigant en consumir-los, ficar-los al congelador.

Quins són els millors envasos per conservar?

 És essencial que els envasos tanquin hermèticament, siguin d’un sol ús o es puguin rentar i desinfectar al rentavaixelles pels següents motius:

  • Evitar la contaminació creuada. El major risc és quan un aliment que consumirem en fred o sense arribar a altes temperatures es contamina per altres aliments, envasos o brutícia de la nevera augmentant la seva càrrega bacteriana.
  • Evitar el contacte del fred de la nevera directe amb l’aliment. El fred deshidrata i desmillora molt els productes, sempre és millor conservar amb envasos ben tancats per evitar el seu contacte. El cas més conegut és quan els talls de gall dindi o formatge queden mal tancats, l’endemà estan secs i no es poden consumir.

Aquests envasos més recomanats són: bosses de plàstic amb tancament hermètic, tuppers clàssics i envasos especials.

 

1. Bosses de tancament hermètic:

bosses hermètiques per menjar

Sempre són d’un sol ús! No rentar a mà i deixar estès amb una pinça a la cuina ni al estenedor de casa.

Són ideals per congelar les porcions justes que podem consumir en una ingesta, tant de forma individual (comprar bosses més petites) com a nivell familiar (bosses més grans per més unitats).

S’aconsella posar les peces d’aliments (verdures, fruites, carn, peix, marisc, etc.) de la forma més estesa possible al llarg de la borsa perquè el centre de l’aliment es congeli el més aviat possible i el creixement bacterià sigui mínim . Així, si hem guardat diverses unitats però només volem una serà més fàcil de separar i no ens obligarà a descongelar la borsa sencera desaprofitant la resta dels aliments de la bossa que no consumirem en el moment.

 

2. Tuppers de tancament hermètic

tupper per a nevera

En aquest cas, personalment ho aconsello únicament per refrigerar i no per congelar, ja que si congelem un tupper ple de peces de peix, el dia que necessitem només una ens obligarà a descongelar el tupper sencer i desaprofitarem la resta o ho haurem de cuinar i de nou congelar o refrigerar.

Si congelem o refrigerem un aliment amb aquest tipus de tupper, recomano els de vidre especialment per tenir una descongelació o cocció al microones més segura. Si únicament és per conservar i és un aliment que no escalfarem amb el tupper o és ja és apte per consumir podem utilitzar tuppers de plàstic.

Per congelar diverses peces i separar-les, un truc és tallar les boles de congelació pels extrems de manera que quedin 2 fulles de plàstic aptes per a la congelació i podem posar una peça de peix al fons del tupper, a sobre un plàstic – peix – plàstic – peix i així successivament, un sobre un altre, de manera que estirant el plàstic inferior de cada peça podem separar una sola sense haver d’escalfar tot el tupper.

3. Envasos especials

Res de mig tomàquet embolicat en film per la nevera o mitja ceba que només obrir la nevera ens faci plorar … Visquin els envasos especials!

Conserven les mitjanes fruites i verdures i les conserven estupendament. No tots tanquen hermèticament, així que pots embolicar-los en film i posteriorment tancar-los en el seu envàs especial per assegurar una millor conservació

envasos especials

Una de les toxiinfeccions més comuns a Espanya són les produïdes per la Salmonella. Hem de tenir en compte que tots els ous en la seva superfície exterior contenen salmonel·la. No permetis que envaeixi la teva nevera!

L’aire de la nevera surt de la part superior i cau cap avall. Aquest corrent d’aire fa que tota bacteri que hi hagi a la nevera pugui donar-se un passeig per i posar-se en l’aliment que més li agradi.

És important tenir present que els ous no han de rentar-se. Cada ou conté uns 11.000 porus (hi perquè el pollet que anés a formar-se pogués respirar) per on hi ha risc que penetri la salmonel·la a l’interior i contaminar l’aliment, però, hi ha una capa protectora que envolta l’ou i evita l’entrada de microorganismes. Si els rentem, podem trencar aquesta capa i permetre l’entrada de salmonel·la i el seu creixement ja que el medi aquàtic és perfecte per a la multiplicació bacteriana.

envase para huevos en nevera

Recorda guardar els ous sempre amb la part més estreta cap avall perquè el rovell caigui i la cambra d’aire de l’ou (que és el punt de major contaminació), quedi a la part superior i evitar que estiguin en contacte.

Com organitzar la nevera?

parts del frigorífic

Aquí tens una nevera amb les seves diferents zones. Què posem en cadascuna d’elles per a la conservació òptima dels aliments?

ZONA 1: En aquesta zona va tot allò que sigui “producte acabat”, és a dir, que després no se sotmetrà a cap tractament. Per exemple: Un tupper d’amanida o gaspatxo o un tupper petit amb l’abocament d’una llauna d’olives o conserves que no hem acabat d’un aperitiu (líquid + olives + cogombres, etc.).

ZONA 2: Productes o aliments ben conservats que posteriorment cuinarem i sotmetrem a altes temperatures. Per exemple: Un tupper de macarrons o d’un peix bullit amb patates i verdures, un tupper petit amb restes de tomàquet triturat natural.

ZONA 3: Matèries primes crues com carns i peixos. Després de treure l’embalatge brut i guardar-lo en tuppers o bosses sense passar-los per aigua. És la zona més freda de la nevera i frenarà millor el creixement bacterià.

ZONA 4: És cert que la fruita pot conservar fora de la nevera, però si t’agrada fresca com a mi, l’ideal és guardar les fruites en un dels calaixos tancats de la nevera i en l’altre les verdures i hortalisses.

Abans de consumir els vegetals en cru recorda desinfectar amb lleixiu d’ús alimentari. Com és un desinfectant, requerirà d’un temps d’actuació en remull i posteriorment la seva aclarit.

Altres consideracions per a la utilització correcta del friforífic

  • No deixis llaunes obertes de salses, confitats, conserves, etc. Posa-les en tuppers petits, així duraran al teu nevera entre 5 i 7 dies. Recorda que els envasos passen per llocs poc higiènics abans d’arribar al nevera de casa.
  • Permet la bona ventilació i circulació de l’aire a la teva nevera. Mantenir un bon ordre i no saturar la nevera permet que l’aire fred circuli bé i conservi bé els aliments i productes.
  • La nevera ha d’estar entre 1 i 4 graus i el congelador a -18ºC (no agafar congelats a temperatures superiors dels -10ºC).
  • Un cop cuinis un plat, abans de col·locar-lo a la zona 1 o 2 de la nevera, espera que es refredi. Si no escalfarà la temperatura de la nevera posant en risc la resta d’aliments que contingui (no més de 2 hores).
  • La refrigeració és la millor manera de descongelar. Planificar els teus menús t’ajudarà a prevenir i treure les peces que vulguis descongelar 24 hores abans i posar-les a la nevera.
  • No oblidis res. Que la teva nevera no es converteixi en l’Amazones, intenta tenir controlat el que tens per no deixar que res caduqui o es podreixi.

Conservacions fàcils, però poc higièniques

La imatge de la següent nevera pot ser molt vistosa i atractiva, però, l’única cosa que m’agrada d’ella és l’entusiasme del seu amo per consumir vegetals. Però si parlem de seguretat alimentària, com diria la qual va ser la meva professora d’higiene alimentària: és una “porcada marranada”. I et justifico el perquè.

  1. Els ous estan oberts, de manera que la salmonel·la s’estén per tota la nevera i especialment al formatget que té per veí, que segurament, consumirem en cru. Com no ho sotmetrem a una temperatura elevada, la salmonel·la estarà campant en aquesta nova llar exposant-nos al risc de patir una toxiinfecció alimentària.
  2. A la zona dos tenim vegetals que consumirem en cru (també a prop de la salmonel·la) i que amb les seves químics (pesticides) i microorganismes (aigua no potable, terra, procés producció, cintes transportadores, caixes brutes, etc.) estan contaminant a altres productes que consumirem en cru (vegetals i formatge), la carn i al peix.
errors en l'organització de la nevera

3. De la mateixa manera que els microorganismes del peix i la carn s’estenen als productes que consumirem en cru. I d’olors, ni en parlem.

4. Les conserves d’espàrrecs i llenties de la zona 1 estan per estrenar pel que no cal conservar-los en la nevera.

Els únics punts a favor és que hi ha vegetals en el calaix de la zona 4 i als iogurts els han retirat els cartrons.

 

CONCLUSIÓNS:

  • Una bona higiene a casa és la clau per prevenir la majoria de malalties de transmissió alimentària.
  • Aquesta intervé des que escollim el producte que anem a consumir, el transportem, el conservem, manipulem fins que el preparem i finalment el consumim.

La higiene de la nevera, els envasos i l’ordre de la nevera és important per minimitzar els riscos.

Ana Amengual

Ana Amengual

Dietista - Nutricionista

× Concertar visita por whatsapp