Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Has planejat passar un dia de platja amb els teus amics o familiars? Sona divertit i relaxant, no obstant això, el temps que li dediquis a preparar aquesta activitat pot ser proporcional a l’èxit del dia.

T’ha succeït que algun dia t’has oblidat el protector solar o de l’ampolla d’aigua? O que el teu menú s’hagi escalfat o xafat i no et resulti res agradable i això t’hagi amargat el dia?

Per gaudir d’una jornada fantàstica a la platja és essencial fer un bon ritual d’organització i preparació, per no oblidar cap indispensable i preparar un menú fresc, segur, saludable i atractiu.

 

Avui et porto el manual perquè puguis organitzar bé aquest tipus de sortides:

El material bàsic per a un dia fantàstic:

  • Ombrel·la
  • Tovallola
  • Cadires
  • Portes mala sort de sol
  • Crema solar
  • Roba seca
  • Roba transpirable i calçat còmode i fresc
  • Gorra/barret
  • Nevera (s’aconsella una per a menjar i una altra per a beguda).
  • Plaques de gel per mantenir la temperatura de la nevera.
  • Aigua o begudes saludables.
  • Aliments sempre en tupper reciclable.
  • Borses d’escombraries per tirar els desfets.

Recorda consultar la previsió meteorològica abans d’iniciar la sortida i tot el relatiu al transport, per evitar possibles sorpreses d’última hora.

Recomanacions nutricionals

Hi ha tres aspectes a tenir en compte al moment de preparar el menú: Evitar les toxiinfeccions alimentàries, que sigui saludable i que resulti agradable al moment del seu consum.

1. Higiene alimentària per prevenir toxiinfeccions

higiene alimentària
Recorda que la majoria de toxiinfeccions alimentàries succeeixen a casa i no en establiments com a restaurants o bars. Cuidar la higiene, evitar la contaminació creuada entre aliments i mantenir el menjar a una bona temperatura ens ajudarà a prevenir aquest tipus de malalties. Aquí tens algunes pautes per aconseguir-ho:
  • Consulta la data de caducitat i comprova l’estat de l’envàs dels productes que consumiràs. És important que no estiguin caducats i l’envàs no estigui danyat.
  • Renta’t les mans abans de preparar els aliments i totes les vegades que siguin necessària durant la preparació i manipulació. Asseca-te-les amb un drap net o paper.
  • Neteja bé els utensilis que utilitzis per preparar el menjar: taules, ganivets, draps, envasos, etc.
  • Conserva tots els aliments i begudes en la nevera de casa i just abans de sortir posa’ls en les neveretes portàtils amb plaques de gel per conservar al màxim la seva temperatura i no trencar la cadena de fred.
  • Si tens planejat menjar vegetals crus (per exemple, en forma d’amanida o crudités), renta’ls amb aigua potable i unes gotes de lleixiu alimentari.
  • Fes preparacions que quedin bé en fred i guarda-les en un tupper hermètic.
  • Des del moment en el qual compres els aliments fins al seu consum tracta de respectar al màxim la cadena de fred.
  • Neta, desinfecta i seca (amb paper o un drap net) les neveres on vagis a guardar els aliments. Fes el mateix amb les plaques de gel.
  • Guarda els aliments en envasos o en bossetes aptes per a congelació amb tancament hermètic.
  • Si portes una amanida o alguna altra preparació a la qual li vulguis afegir oli o algun altre amaniment, sempre porta-ho aparti i afegeix-ho just abans de consumir-ho.
  • Una vegada a la platja, deixa la nevera sota l’ombra per mantenir la seva temperatura el més baixa possible.
  • Evita preparacions amb ou, peix o carn crua. Evita la maionesa.

2. Que sigui sa i equilibrat

menu equilibrat

Estar un dia fora de casa no vol  dir que no puguis cuidar-te i menjar sa.

És normal que al trobar-te a altes temperatures no tinguis molta gana: no necessitem calories que incrementin la nostra temperatura corporal, així que fes un menú lleuger i de fàcil digestió ric en fruites i verdures.

El pla ideal del dia seria esmorzar amb temps a casa i que sigui contundent tenint en compte que durant el dia tindrem poca gana i serà millor que fem ingestes més lleugeres quan estiguem a la platja. Aquest motiu (ni cap) són excusa per menjar brioixeria o cereals refinats ensucrats a primera hora del dia. Podem esmorzar unes torrades amb alguna opció saludable com a formatge fresc o hummus o alvocat o també un bol de llet o beguda vegetal o iogurt amb civada, fruita, fruita seca, fruita deshidratada, etc.

Per preparar el menú ens hem de centrar que compleixi les 3 esses:

  • Saborós: Haurà de ser fred i alhora agradable ja que no tindrem molta gana i ens vindrà de gust alguna cosa lleugera, agradable i fresca.
  • Segur: respectant les normes que he comentat anteriorment per evitar les toxiinfeccions.
  • Saludable: Compost per aliments sans.
Quins aliments són saludables i recomanables per a aquest dia? Principalment vegetals, hortalisses, fruites, llegums, cereals integrals, fruita seca, etc.

3. Mantenir les qualitats organolèptiques

qualitats organoléptiques

Com comentava anteriorment, si estem a la platja passant calor i no tenim molta gana, el que més ens vindrà de gust serà un menú fresc i lleuger, però també haurà de ser agradable i atractiu per a la nostra vista i paladar.

Evita males experiències com els entrepans xafats o sandvitxos que vessen sucs que fan del moment del dinar una tortura. Fer preparacions com a amanida de pasta, arròs amb fruites i hortalisses (recorda que els amaniments han d’anar a part), gaspatxo amb pa i un ou dur (ben fet), crema de cogombre i menta, guacamole o hummus amb suc de llimona i crudités o bastonets de pa són bones opcions. Per a postres són bones opcions prendre una fruita fresca i hidratant com a meló o síndria tallats en un tupper, macedònia o un préssec.

Recomanacions generals

  1. Evitar deixalles: Intenta que les teves preparacions generin el menor volum de deixalles possible. Per exemple, porta la fruita pelada i evita els envasos.
  2. No embrutar: No deixis que els tovallons se t’escapin i vagin rodant per la platja com un estepicursor en una pel·lícula de l’oest, ni deixis restes enterrades en la sorra ni els llancis al mar, per molt orgàniques i “naturals” que et semblin les teves sobres.
  3. Sempre porta en la teva bossa de platja algunes bossetes de plàstic per poder utilitzar com a contenidor i al anar-te de la platja porta-les a un contenidor.
  4. És important que t’hidratis durant tot el dia. La principal font d’hidratació sempre ha de ser l’aigua. Una altra opció molt agradable per mantenir-te hidratat o hidratada és posar el dia anterior una ampolla d’aigua amb aigua i suc de llimona natural i deixar-la en el congelador per prendre-la com un granissat.
  5. Fora de la nevera, en la cistella o la bossa, pots portar alguns snacks saludables com a fruita deshidratada, fruita seca, bastonets de pa integral, o xips de vegetals deshidratats.
  6. Protegeix-te amb ulleres de sol, barret o gorra, protecció solar i peces de roba transpirables. Recorda que la crema solar s’ha d’anar aplicant a mesura que perdem la capa protectora.
  7. Si realment tens molt poca gana causa de les altes temperatures evita inflar-te amb begudes amb gas.
  8. Evita les begudes amb alcohol (vi, negre d’estiu, sagnia, cervesa, clara, destil·lats, etc.) ja que afavoreix la deshidratació i augmenta el risc de tenir algun accident com pot ser mareig, desmai o ofegament.

Que els mites no es carreguin el teu dia de platja 

Alguns mites poden fer que tinguis molts dilemes al moment de prendre el sol, beure aigua o banyar-te.

“Quant més sol, més vitamina D”

L’exposició solar recomanada per a la producció de vitamina D a través de la pell és de 15-20 minuts (no fa falta més!), i una dada interessant és que ha de ser sense protector solar. Després d’aquests minuts s’aconsella estar sempre a l’ombra, amb crema protectora i evitar el sol sobretot en les hores de major intensitat dels rajos UV, és a dir, entre les 12:00 i les 16:00.

La vitamina D és un micronutrient liposoluble, això significa que és acumulatiu en l’organisme. Durant l’estiu omplim els nostres dipòsits i al llarg de l’hivern els consumim.

Pots valorar els teus nivells en aquesta vitamina a través d’una analítica i acompanyament d’un metge o dietista-nutricionista.

Si no esperes dues hores per banyar-te havent dinat et pot donar un tall de digestió

És fals. La culpa no és de la teva digestió, ni que hagis menjat, es tracta dels efectes que produeix un xoc tèrmic (vòmits, tremolor, pal·lidesa, nàusees, i sensació de “mal cos). És a dir, un canvi de temperatura brusc que podria produir-se independentment de si estàs fent la digestió.

És fals que hàgim d’esperar 2 hores després de dinar per banyar-nos i evitar així un tall de digestió - Haz clic para twittear!    

Per evitar aquests xocs tèrmics no ens hem d’obsessionar tant amb les dues hores després dels menjars, si no mantenir una temperatura corporal adequada. Alguns consells per evitar aquest xoc tèrmic són: entrar progressivament en l’aigua per a que la nostra temperatura baixi a poc a poc, refrescar-nos freqüentment, evitar estar massa estona sota el sol, anar tocant nostra “coroneta” per controlar la temperatura corporal i evitar els menjars molt copiosos o greixosos per evitar que pugi més nostra temperatura corporal.

Això també ens pot succeir si tenim la temperatura corporal alta i bevem aigua molt freda, el canvi de temperatura és brusc i podem patir les conseqüències que he comentat anteriorment.

Beure aigua en els menjars és dolent perquè dificulta la digestió

Hidratar-te durant aquest dia calorós és molt important i aquest mite ens pot fastiguejar molt el nostre dia de platja ja que el risc de deshidratació és elevat.

No s’ha demostrat que la ingesta d’aigua durant els menjars tingui cap efecte ni repercussió sobre la digestió, així que beu aigua sense manies.

Conclusions

  • Prepara bé el teu dia de platja perquè la teva alimentació compleixi les 3 esses (Segur, Saludable i Saborós) i el teu dia sigui un èxit rotund.
  • El temps que dediquis a preparar el teu dia de platja és proporcional al que gaudiràs.
  • És un dia de relax, però l’organització, ordre i neteja són importants.
  • Cuida bé la teva pell, els teus ulls i la teva temperatura corporal per prevenir malalties i dolències.
  • Hidrata’t freqüentment.
  • Que els mites no arruïnin el teu dia. Beu en els menjars, no t’obsessionis amb la vitamina D i evita que la teva temperatura corporal baixi massa.

A GAUDIR DEL TEU DIA DE PLATJA!

Ana Amengual

Ana Amengual

Dietista - Nutricionista

× Concertar visita por whatsapp