Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Ens referim a persones que tenen una major sensibilitat al processament de la informació al cervell, és a dir, que tenen el sistema neurosensorial més desenvolupat que la majoria de la gent per captar, sentir, analitzar i donar resposta als estímuls físics, emocionals i socials.

Entenent així que reben molta més informació sensorial simultània que la mitjana. És  important recalcar que les persones PAS o SPS (Sensibilitat al Processament Sensorial) no és un trastorn psicològic, ni una patologia, ni volem que sigui una etiqueta. És un tret de personalitat que és present al 20% de la població mundial. Té un component genètic, per tant, és tret hereditari que afecta dos de cada deu persones dones i homes per igual, vol dir, que una Persona Altament Sensible, el més probable és que algun dels seus progenitors també ho sigui o si has observat que la teva filla o fill és altament sensible, que la seva mare o pare també ho sigui.

El terme “Persona Altament Sensible” va ser definit per primera vegada pels psicòlegs Elaine Aron i Arthur Aron a mitjans de la dècada de 1990. Elaine Aron va publicar el seu llibre, “The Highly Sensitive Person”, el 1996 on identifica els trets d’aquestes persones descrivint-les com a: persones molt intuïtives, amb una gran empatia per reconèixer i sentir les emocions dels altres com si fossin seves i amb una visió molt profunda de la vida, preocupant-se pels problemes socials que esdevenen. Les persones PAS poden ser extravertides o introvertides.

Quines característiques té una persona PAS?

Segons la doctora Elaine Aron, per qualificar algú com PAS ha de reunir quatre pilars base, coneguts com “D.O.E.S.”, sigles que representen: Deep processing, Overstimulation, Emotional reactivity, i Sensitive to subtleties.

  • Deep processing o Processament profund: tendència conscient o inconscient a reflexionar i analitzar la informació de manera profunda.
  • Overstimulation o Sobreestimulació: tendència a saturació sensorial per sobreestimulació o saturació sensorial a causa de la percepció de rebre una quantitat més gran d’informació de la que es pot processar en aquell moment generant un gran estrès, aquesta major percepció pot manifestar-se en situacions que la persona se sent exposada a grans sorolls o intensitat  lumínica, volent gaudir de llocs de tranquil·litat.
  • Emotional reactivity o Alta emocionalitat: tendència a viure determinades situacions o sensacions amb una gran intensitat emocional a causa de la seva gran capacitat empàtica, experimentant determinades emocions de forma intensa com pot ser tristesa, alegria o emocionar-se en escoltar una cançó, observar un capvespre, una vivència a la natura.
  • Sensitive to subtleties o Sensibilitat davant de les subtileses: Gran sensibilitat sensorial per reconèixer les subtileses com a petits canvis en el entorn o en l’estat emocional de les persones al seu voltant.

Resumint, podem dir que una persona altament sensible té una gran capacitat neurosensorial que els permet: gaudir i viure determinades experiències de forma profunda i subtil. Són persones intuïtives. Són persones molt empàtiques que senten les emocions que experimenta l’altre com si les estiguessin vivint ells mateixos. Però també el sistema nerviós pot saturar-se a causa de la gran informació de l’entorn que capten generant estrès o conflictes interns que poden generar psicopatologies, necessitant el seu propi ritme per adaptar-se als canvis, a causa de la seva gran autoexigència i perfeccionisme.

características PAS

Quin paper té l’alimentació a les persones PAS?

L’alimentació conscient té un paper fonamental en les persones amb alta sensibilitat, les persones PAS en captar i haver de processar molta més informació de l’exterior necessiten més energia per processar-la i alhora poden saturar-se per aquesta sobre estimulació. Imaginem que les persones PAS tenen un gran “radar” que rep més quantitat d’informació del que és habitual, per mantenir-se en equilibri necessita aliments que l’ajudin a tenir cura i conservar el seu nivell de sobre estimulació, que es mantingui en balanç juntament amb aprendre a tenir moments de tranquil·litat i escolta interior. D’altra banda, no tots els “radars” són iguals com les persones, hi ha determinats aliments que les persones PAS en sentir-los amb més intensitat poden generar aversió i conductes de restricció, per contra, si percep un gran plaer pot generar el contrari, aquesta pica-pica extra que tant ens fa patir i que no sabem com parar encara que en siguem conscients.

Vols descobrir si ets PAS?

La Doctora i investigadora en Psicologia Elaine N. Aron va desenvolupar aquest test autoadministrat on podràs identificar si ets o no una persona altament sensible. És molt senzill, has de contestar amb un “Si” o “No”.

1

M’afecta el comportament dels altres.

2

Tinc la sensació de ser conscient de coses molt subtils al meu entorn.

3

Acostumo a ser molt sensible al dolor.

4

En els dies atrafegats, acostumo a tenir necessitat de retirar-me, d’estirar-me al llit, buscar una habitació en penombra o qualsevol altre lloc on pugui trobar una mica de tranquil·litat i alleujament davant de la estimulació.

5

Sóc particularment sensible als efectes de la cafeïna.

6

M’aclaparen fàcilment les coses com les llums brillants, les olors fortes, els teixits bastos o les sirenes de policia o ambulàncies.

7

Els sorolls forts em fan sentir incòmode/a.

8

Tinc una vida interior rica i complexa, dono moltes voltes a les coses.

9

Em commouen profundament les arts o la música.

10

Sóc molt conscienciat/da.

11

M’espanto amb facilitat.

12

M’engoixo quan tinc moltes coses a fer en poc temps.

13

Quan algú se sent a disgust en un entorn físic, solc saber  que cal fer per fer-lo sentir més còmode (com canviar la llum o els seients).

14

Em molesta que els altres pretenguin que faci massa coses a la vegada.

15

M’esforço molt per no cometre errors o oblidar-me d’alguna cosa.

16

Acostumo evitar les pel·lícules violentes i les sèries violentes a la televisió.

17

Em resulta desagradable l’activació que em provoca el tràfec al meu al voltant.

18

Els canvis a la vida em commocionen (mudances, canvi feina, separació, naixement, mort…)

19

Acostumo a percebre i gaudir de les bones essències, sabors, sons i obres d’art.

20

Per mi té molta importància disposar la meva vida de manera que pugui evitar-me situacions pertorbadores o aclaparadores.

21

Quan he de competir o en ser observat/da en l’execució d’una tasca, em poso tan nerviós/a i insegur/a que acabo fent-ho pitjor del que podria fer-ho.

22

Quan era nen/a, els meus pares o els meus professors m’acostumaven a veure com una persona sensible o tímid/a.

  • Menys de 14 vegades “Sí”: És possible que siguis més sensible que alguns, però la probabilitat que ets molt sensible és petita.

 

  • Més de 15 vegades “Sí”: És més que probable que siguis una Persona amb Alta Sensibilitat. Vol dir que tens més sensibilitat per detectar subtileses que la majoria de les persones.

Aquest test, està desenvolupat per una psicòloga i té com a finalitat oferir informació, no donar un diagnòstic, aquest s’ha de donar de manera individualitzada per un professional.

Com et podem ajudar?

Si et sents identificat/da en acabar de llegir aquest article o de fer el test. Des del centre Júlia Ferré, les nostres psicòlogues especialitzades estaran encantades a ajudar-te a gestionar el teu gran món emocional i sensorial proporcionant eines per gestionar determinades emocions que poden resultar difícils de suportar generant un bloqueig o una gran frustració.

Contacta amb nosaltres

Whatsapp: 672422554

Telèfon: 933486557

Email: info@juliafarre.es

Martina Parini

Martina Parini

Psicòloga sanitària

× Concertar visita por whatsapp