Per a algunes persones els excessos nadalencs són tan típics d’aquesta època com les reunions familiars, el fred i els regals. Molts pacients al novembre ja ens preguntaven: Què puc fer per Nadal per no perdre tot el que he aconseguit (adquirir bons hàbits, aprimar …)? Si faig un excés com el puc compensar a l’endemà? Al gener aniria bé que fes un dia de dieta Detox o només menjar vegetals?En el sopar de Nadal m’han parlat de la dieta alcalina, seria una bona opció?Si no sopo, compenso els excessos? I si l’endemà no esmorzo i vaig 2 hores al gimnàs a fer cardio?
Els excessos, pas previ a pla detox o dieta alcalina
Hi pot haver diferències en el que tots entenem per “excés”, així que incloc alguns exemples del que volem dir quan mencionem aquest terme:
- Menjar aliments amb major densitat calòrica dels que acostumem a menjar.
- Consumir begudes alcohòliques i fins i tot ingerir grans quantitats.
- Menjar una quantitat de menjar que sabem que és excessiva per al que realment necessitem.
- Sentir l’estómac massa ple i tot i així, seguir menjant ja sigui per plaer, ansietat, avorriment …
- Quan en acabar de dinar sentim que la digestió és molt pesada.
Si sents que vius fent excessos i les teves emocions o l’ansietat no et permeten cuidar i gestionar el teu alimentació no et perdis aquest vídeo:
En el moment que sabem que hem fet alguna cosa “dolenta” tenim la inquietud de corregir-ho. Si definim amb una frase el que vol dir “compensar” podem dir que és contrarestar o equilibrar els efectes d’una cosa amb una altra contrària.
És molt humà tenir la necessitat de trobar allò que ens agradaria que existís per reparar l’acte “negatiu” que hem fet perquè tot quedi “com si res hagués passat” i tenir la consciència tranquil·la.
Sentim que si fem un excés hem de privar-nos d’alguna cosa o fer una acció contrària per trobar aquest equilibri: dejuni, dieta estricta, fer exercici físic… Però oblidem que no estem parlant d’alguna cosa matemàtica, la bona salut no es regeix per sumes ni restes ni compensacions, si no per hàbits.
Per exemple, fumar no es compensa amb la ingesta de batuts verds, consumir begudes alcohòliques no “s’equilibra” amb la ingesta d’infusions, ni menjar brioixeria freqüentment es compensa amb un got d’aigua tèbia amb llimona al matí i creure el contrari és enganyar-se.
Els mals hàbits perjudiquen la nostra salut si o si, per al nostre cos no passen desapercebuts i per fer un hàbit bo o que creiem que és compensatori, no arreglem ni reparem ni equilibrem ni compensem res.
Malauradament, gran quantitat persones tenen aquesta “necessitat” i en ella alguns han trobat l’oportunitat de negoci per a alimentar aquesta falsa necessitat i han creat el seu producte o dieta amb efecte “netejador, depuratiu, sanador o detox”.
La dieta alcalina i els plans detox estan molt buscats després del nadal i tot i que ja he dit que no hi ha dieta que valgui i que els hàbits són el més important … Analitzem com són aquestes dietes i per què hem de evitar-les.
Dieta alcalina
Què és la dieta alcalina?
Divideix els aliments en àcids i alcalins promovent el consum d’aquests últims per aconseguir un pH sanguini alcalí. Assegura que ajuda a mantenir i estabilitzar la sang en un pH fins de 8,4 amb l’objectiu de:
- Prevenir i curar malalties, fins i tot el càncer (assegura que les cèl·lules cancerígenes moren a l’arribar a aquest nivell de pH).
- Desintoxicar l’organisme.
- Prevenir i curar les inflamacions i malalties relacionades com l’artritis.
- Regular els nivells de calci en sang.
- Enfortir els ossos.
- Tonificar els músculs.
- Millorar el sistema cardiovascular.
Creença compensatòria
El consum d’aliments alcalins ens ajudarà a netejar l’organisme, matar les cèl·lules cancerígenes que puguin estar desenvolupant-se, augmentar la musculatura i una infinitat de beneficis més.
Durant aquest nadal no has menjat molts aliments alcalins? No et preocupis! La dieta alcalina té el poder sanador de reparar tot allò que puguis haver danyat amb els mals hàbits.
Característiques d’una dieta alcalina
En resum, els aliments alcalins són: vegetals, fruites, hortalisses, llegums i llavors. També recomana el consum de liquats o batuts de fruites i vegetals i confereix a la llimona l’acció més alcalina de tots els aliments.
D’altra banda, desaconsella el consum d’aliments i productes acidificants: lactics, carns vermelles i embotits, cereals, peix, ous, margarina, cafè, té negre, refrescos, alcohol i sucre.
Per què no funciona?
El pH sanguini no alcalinitza, per diversos motius:
- El cos per si sol ja compensa les alteracions de pH per mantenir-lo sempre estable a 7,4. La nostra respiració, els nostres ronyons i molècules tampó esmorteeixen aquests canvis perquè sempre tingui aquest valor, i si per qualsevol cas, com podria ser una fallada renal o respiratori, el pH es veiés afectat (encara que fos lleugerament) podríem entrar en coma o morir.
- Encara que mengéssim un aliment alcalí, el pH de l’estómac és molt àcid i alteraria el pH de l’aliment, ja que ni les fruites, ni els cítrics i ni tan sols el vinagre pot alterar el grau d’acidesa de l’estómac. A més, quan els aliments arriben a l’intestí les secrecions de pàncrees bàsiques neutralitzen els àcids de l’estómac, així que cap aliment afecta el pH del tub digestiu.
- L’únic fluid corporal el qual la dieta pot alterar el seu pH és l’orina. No obstant això, el nivell d’acidesa en l’orina no vol dir que hagi acidosi metabòlica ni cap tipus de problema en l’organisme com es va demostrar en aquest estudi en el 2011. La modificació del pH de l’orina és un mecanisme més dels que ajuden a mantenir el pH sanguini constant.
- Les variacions de pH en sang no són majors o menors del 0,1 ja que en cas contrari podríem patir greus trastorns. Per exemple, un pH massa alcalí impedeix la correcta alliberament d’oxigen.
Cap dieta cura el càncer
Amb uns hàbits de vida saludables podem prevenir el càncer i amb unes bones pautes alimentàries adaptades a la malaltia, podem contribuir al millor estat nutricional de la persona per ajudar a una millor evolució, però en cap cas podem curar el càncer amb aliments.
La recomanació és que sempre se segueixin els tractaments mèdics adequats ja que són els que han demostrat poder curar aquesta malaltia.
No depura ni neteja
Ni el concepte “detox” és del tot correcte ni els aliments ens netegen per dins. Parlo més a fons sobre això a continuació.
En definitiva …
La dieta alcalina promou el consum de vegetals, llegums i recomana evitar hàbits com fumar, el sedentarisme, beure alcohol, prendre sucres i el consum de carns vermelles. Tots aquests aspectes són importants per a la nostra alimentació perquè són hàbits saludables, i per tant ens ajuden a prevenir malalties cardiovasculars, diabetis i el càncer, però perquè són sans, no perquè alcalinitzin la nostra sang.
Tot i promoure aliments saludables i desaconsellar hàbits perjudicials per a la salut, el seu raonament és fals, els lactics, els cereals integrals, el peix i el cafè no són productes nocius per a la nostra salut i el consum adequat i no abusiu de carns tampoc és perjudicial. És a dir, demonitza aliments que podem consumir en una alimentació saludable.
Seguir una dieta com aquesta ens pot allunyar dels consells basats en evidències científiques i generar “idees irracionals sobre nutrició” que perjudiquin a la nostra alimentació i en conseqüència a la nostra salut.
Dieta Detox o pla Detox o sucs DETOX
Els plans detox consisteixen en la ingesta exclusiva, durant alguns dies, de sucs vegetals. Aquesta “teràpia” promet:
- Depurar l’organisme.
- Ajudar a perdre pes.
- Proporcionar vitalitat i energia.
- “Resetejar” l’organisme.
Creença compensatòria
Quan llegeixes els efectes d’una dieta detox no semblen resultats, si no miracles. Què més dóna teus hàbits? Fes una Detox i solucionat! Fas un “reset” al teu cos i com si res hagués passat.
És una dieta que cobreix la nostra necessitat de “reparar” o “compensar” tot allò dolent que hem fet. L’efecte balsàmic sobre la consciència està assegurat, però ¿De veritat “resetej”a l’organisme o el depura?
2.2 Característiques d’un pla “detox”:
Consisteix en un pla de diversos dies amb sucs a base de vegetals i pot incloure o no suplements nutricionals per tal de depurar i “resetejar” l’organisme.
2.3 Per què no funciona?
- El erroni concepte social de depurar l’organisme.
Què significa desintoxicar? És l’eliminació dels efectes tòxics que una substància en mal estat, un verí o una droga ha provocat en una persona.
Cap aliment ens neta ni ens depura per moltes vitamines que tingui. En un cos sa, els encarregats que detoxificar l’organisme són els ronyons, fetge, pell i pulmons i no hi ha cap manera de millorar una cosa que ja funciona correctament.
Si volem tenir una vida “desintoxicant” el que hem de fer és no fumar, fer exercici i tenir uns bons hàbits alimentaris. Aferrar-nos a prendre sucs 4 dies de la nostra vida, per moltes vegades que ho fem, no compensarem uns mals hàbits.
- “Resetejar” l’organisme. Si el teu objectiu és “començar de nou”, comença ja a tenir uns bons hàbits en la teva vida per sempre. Requereix més esforç que fer una dieta detox, però la diferència és que la dieta detox no funciona i tenir uns bons hàbits t’ajudaran a prevenir moltes malalties. Això últim que t’he dit no és perquè venguem dietes saludables, sinó perquè està demostrat científicament.
- Ajuda a perdre pes pel fet que principalment ens aporta sucres senzills (que actuen igual que un sucre afegit perquè s’ha desproveït de la fibra del vegetal) i vitamines extrets dels vegetals.
Per tant, no aporta ni les calories ni les proteïnes que necessitem per al bon manteniment de la massa muscular.
Hem de tenir present que la massa muscular pesa més que la massa greix i és més fàcil perdre-la.
Per tant, una persona durant el seu pla Detox apreciarà que la seva bàscula de casa marcarà menys, però el que ha de preguntar és: Què he perdut? El que haurà perdut és massa muscular i quant recuperi la seva alimentació habitual serà un pes que recuperarà.
- Proporcionar vitalitat i energia.
Com he comentat anteriorment, no arriba a cobrir les nostres necessitats energètiques ni nutricionals, i per tant suposa alguns riscos.
Però per què podem sentir-nos bé en prendre un suc detox? Són plans que solen realitzar-se en dejú, quan els nivells de glucosa són baixos i prenem un suc, ingerim aigua amb sucres i algunes vitamines, la glucosa en sang puja fent-nos sentir amb energia.
Quina és la nostra recomanació després dels excessos?
Evita les dietes miracle, plans Detox i resta de dietes “amb cognoms” que fan promeses molt atractives
En consulta rebem a moltes persones que se senten frustrades i amb la sensació d’haver fet “dieta” o “canvis en la seva alimentació”, sense haver obtingut els resultats que volien o sense haver-los pogut mantenir en el temps.
El que passa amb aquest tipus de dietes la pèrdua de pes és ràpida però al acabar-la no només es recupera tot el pes, sinó que fins i tot es pot agafar més quilos dels que la persona tenia quan va començar a fer la dieta miracle.
És una cosa que patim molt en consulta, ja que quan la persona ve a canviar els seus hàbits es sent “cansada” o “desmotivada” perquè ja va provar alguna cosa, va fracassar i té el temor que això pugui tornar a passar.
Per poder detectar i evitar les dietes miracle, aquí tens les seves característiques:
- Són dietes molt baixes en calories i produeixen una ràpida pèrdua de pes.
- Realitzen promeses temptadores i miraculoses com perdre molts quilos de pes sense fer cap esforç.
- Totes tenen efecte rebot o io-io.
- Moltes vegades s’incideix en què estan avalades per un professional per reforçar la seva seguretat i eficàcia. Aquesta persona pot ser o no un professional, però no oblidem que pot ser que se li hagi pagat perquè simplement declari que aquest mètode funciona.
- No eduquen perquè no parlen sobre estils de vida saludables o la seva importància.
- Moltes comporten la venda de productes “miraculosos” com laxants o diürètics (que incrementaran la pèrdua de massa magra) o sucs o qualsevol altre producte amb el qual obtindran beneficis econòmics.
Fomenta els hàbits saludables
Si vols millorar l’alimentació i amb ella la teva salut, has de tenir uns hàbits de vida saludables i per tant no és una cosa tan fàcil ni ràpid com fer una detox. Si no saps per on començar per tenir una alimentació saludable, et recomanem que contactis amb un dietista-nutricionista perquè et de pautes adequades (basades en l’evidència científica) i t’acompanyi durant tot el procés cap a uns nous hàbits i aquests s’adhereixin al teu estil de vida.
El teu nivell d’ansietat o les teves emocions no et permeten cuidar la teva alimentació?
Et presento la nostra millor eina per solucionar aquest problema. Es diu Marta i és la psicòloga del Centre Júlia Farré.
Ens ajuda a combatre tots aquells problemes emocionals, d’estrès, ansietat i trastorns de la conducta que impedeixen que la persona tingui una alimentació saludable i alhora la seva relació amb el menjar sigui sana i adequada.
Contacta amb nosaltres per ajudar-te a millorar els teus hàbits:
- Truca’ns al 933486557 i t’informarem sobre tot el que necessitis per fer el pas definitiu cap a una alimentació saludable basada en l’evidència científica.
- Si vius a Barcelona pots venir personalment a conèixer-nos al carrer Balmes 172 principal 2ª (amb Diagonal). Si no ets de Barcelona no et preocupis, pots informar per telèfon, correu electrònic o whatsapp i fer les visites online.
- Vols contactar i enviar els teus dubtes a través de WhatsApp o correu electrònic? Escriu-nos al 699212603 o info@juliafarre.es.
Ana Amengual
Dietista - Nutricionista