Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Avui compartiré amb tu una recepta improvisada de la qual em sento orgullosa tant nutricional com gustativament. És un plat ideal per a incloure no només en una dieta vegetariana o vegana sinó apte per a tothom per la seva senzillesa i sabor. Dic improvisada ja que fins que no se’m va encendre la bombeta no sabia què fer, només tenia ingredients a la nevera que sabia que si els combinava podia sortir algun plat ben bo. Per aquest motiu també li hagi posat un nom “original”, encara que la veritat es que el primer nom que vaig pensar era massa llarg.

Buf, em portarà massa temps i els ingredients no em van!

Potser al veure els ingredients i el procés et pot semblar una recepta que et farà perdre molt de temps, però no és així. No vaig trigar ni 30 minuts. I tampoc necessites una gran planificació, mentre a la teva nevera o rebost tinguis tots els dies verdures, una font de proteïna animal o vegetal sense processar i un hidrat integral ja pots fer-la. Només hauràs de intercanviar els meus ingredients per un altre del mateix grup que tu tinguis. Per exemple, si en comptes de carbassa tens bròquil o en comptes de soja texturitzada vols posar-li carn de vedella picada (de carnisseria) o ou dur, estarà bona també.

Abans de començar, parlem una mica de la soja texturitzada

T’he comentat abans que la soja texturitzada la pots canviar per una font de proteïna animal però et suggereixo que no ho facis ¡es mereix una oportunitat! Si estàs pensant frases com “això no em va” o “no m’agrada” o “jo no sóc vegetarià” o raons similars no crec que sigui una justificació idònia. Sempre hi ha una primera vegada. Segur que hi han altres aliments que en veure’ls vas pensar el mateix i ara no pots deixar d’incloure’ls en els teus plats diaris (a mi se m’ocorren uns quants).

La soja texturitzada prové de la soja, una llegum completa. Amb això vull dir que la seva proteïna conté tots els aminoàcids essencials i per lo tant és comparable amb la proteïna del peix o de la carn. Per obtenir aquest producte es sotmet la soja a diferents processos com: altes temperatures, texturització i deshidratació sense afegir-li cap tipus d’additiu ni conservant.

Diàriament en consulta parlo de la soja texturitzada a omnívors com la “carn vegetal” ja que per començar es pot utilitzar en totes aquelles preparacions on utilitzaries carn picada (bolonyesa, hamburgueses, mandonguilles, lasanya, etc.). El seu sabor i olor és bastant neutre, així que absorbeix molt bé el gust i olor d’allò amb el que la cuinis. Només has hidratar-la abans ja sigui amb aigua o amb brou de verdura perquè agafi més gust, acció que la farà més rentable ja que la soja texturitzada duplicarà la seva mida.

Conservació de la soja testuritzada

Encara no t’he convençut? Doncs un altre aspecte que per a mi es genial és la seva conservació, triga molt en espatllar-se i no necessita nevera. Es guarda tancat a la seva bossa i es deixa en un lloc sec allunyat de la llum solar. També et dic que cada vegada és més fàcil trobar-la al nostre abast sense estar a un preu elevat. Pots trobar-la en herbolaris, botigues especialitzades com Ametller origen (Catalunya), la marca “el granero integral” i fins i tot en supermercats com Carrefour, Mercadona o Alcampo. I si ets dels que prefereixes que t’ho portin a casa, la trobes també per Amazon.es.

A la foto de més avall pots veure la soja texturitzada en diferents formes que es solen escollir segons l’ús en la cuina que se li vulgui donar. Us deixo un enllaç aquí on Virginia García autora del bloc CreatiVegan i de la web gastronomiavegana.org ens parla de com cuinar amb soja texturitzada i ens dóna a més varies receptes.

soja testuritzada

Recepta d’espagueti a la calacurry

La recepta està pensada per a 2 persones o per a 1 dia + tupper o congelar. He agafat com a rutina el cuinar per a 2 o 3 dies i així ser més eficaç. Això em permet que un altre dia pugui dedicar aquell temps a una altre cosa. També intento que les meves receptes compleixin amb la idea del “plat per menjar saludable” que ja us hem comentat en algun que altre post. Trobo que és la manera ideal per menjar equilibrat i aconseguir saciar-se correctament.

Ingredients:

  • Espaguetis 100% integrals (mirar ingredients), 80g en cru.
  • 1 carbassó mitjà, uns 300g.
  • Carbassa, uns 200g.
  • 1 ceba petita, 80g.
  • Soja texturitzada fina, 50g sense hidratar.
  • Curry i pebre al gust.
  • Sal.

Elaboració:

  1. Posa en una olla aigua per bullir els espaguetis.
  2. En un bol, posa la soja texturitzada a hidratar.
  3. Mentre bull l’aigua, neteja el carbassó i utilitza el spiralizer per tallar-ho en forma d’espagueti. Et deixo una foto del que jo tinc, encara que hi ha molts models diferents. M’ho vaig comprar per Amazon. Si no tens un spiralizer, talla el carbassó a tires fines.

spiralizer para verduras

  1. Quan l’aigua estigui bullint, fica les tires o espaguetis de carbassó 1-2 minuts. Quan hagi passat el temps, treu-los amb el servidor d’espaguetis i reserva.
  2. Afegeix a la mateixa aigua on has escaldat el carbassó els espaguetis integrals. El temps dependrà del fabricant, mira en l’envàs. Quan ja estiguin bullits, posa’ls a escorre i neteja amb una mica d’aigua.
  3. Mentrestant talla la ceba a juliana i la carabassa a daus. Posa una paella amb 1 cullerada postra d’oli d’oliva verge i salteja. Afegeix curri i pebre al gust. També un pessic de sal. Si veus que s’enganxen a la paella, afegeix una mica d’aigua.

 salteado para espaguetis con calabaza 

  1. Quan estiguin la ceba i la carabassa toves, retira i fica dintre del recipient de la batedora. Bat amb el túrmix fins aconseguir una textura de salsa. Si ho necessites pots afegir brou de verdura, aigua o llet o beguda vegetal de civada sense sucre afegit. Afegeix i bat fins aconseguir la textura desitjada.
  2. Comprova que la soja texturitzada està ben hidratada (tova) i escorre sense pressionar, només per eliminar l’aigua sobrant. Aboca-la en la mateixa paella on havies saltejat la ceba i la carabassa fins que quedi daurada.

soja hidratada 

  1. Munta el plat per a 1 persona: reparteix en un plat la meitat dels espaguetis i després posa per sobre els de carbassó (com veus a la primera foto). Afegeix per sobre la meitat de la soja texturitzada i finalment unes cullerades de salsa al gust. Llest!

receta espaguetis con calabaza

Però, és el consum de soja perillós? és apta la recepta per a nens?

Resposta: NO, el consum moderat de soja no és perillós i SI, els nens poden consumir soja i per tant aquesta recepta és apta per a ells. Només cal adaptar les quantitats.

El principal problema deriva de pensar que en consumir soja consumim hormones que fan que desenvolupem amb més facilitat problemes de salut com el càncer de mama. I això no és així. La soja conté antioxidants naturals anomenats isoflavones que són fitoestrògens, diferents als estrògens animals ja que no tenen la mateixa estructura.

Fins i tot es podria dir el contrari ja que hi han estudis que conclouen que el consum moderat, 1-2 racions al dia, de soja i derivats (tofu, tempeh, beguda vegetal o iogurts de soja, miso, faves de soia, soja texturitzada o edamame ), te efectes beneficiosos per la salut. Alguns d’ells són: acció protectora enfront el càncer d’ovari, endometri, mama i pròstata en homes. També davant la pèrdua de massa òssia després de la menopausa i enfront de malalties cardiovasculars.

Nota: en cas de tenir problemes de tiroides i prendre medicació, si es tenen que prendre mesures i per lo tant s’ha de consultar amb el metge.

Patricia Nevot

Patricia Nevot

Dietista - Nutricionista

× Concertar visita por whatsapp