Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Per què l’alcohol engreixa?

Les begudes alcohòliques són aquelles que contenen etanol en la seva composició. L’etanol, també conegut com alcohol etílic, ens aporta 7 quilocalories per cada gram. A més d’aquesta aportació de calories, heu de tenir en compte que es tracta d’un compost tòxic per al nostre organisme, ja que pot comportar a una infinitat de malalties Com sabem quants grams d’etanol hi ha en una d’aquestes begudes? Ens hem de fixar en la seva graduació alcohòlica, sempre representada en graus per volum (%V/V), la qual cosa ens indica quants grams d’etanol hi ha en 100ml de beguda i sempre ha de constar en l’etiquetatge del producte. És a dir, si una beguda té 5º, això vol dir que hi constaran 5g d’etanol per cada 100ml.

Al mercat hi ha diferents varietats de begudes alcohòliques, les podem diferenciar segons el seu mètode d’elaboració, aquestes poden ser: fermentades o destil·lades.

  • Les begudes fermentades procedeixen de la fermentació d’un sucre com en el cas del vi (raïm) o la sidra (poma), o bé, fermentades a partir d’un midó com en el cas de la cervesa (malt) o el sake (arròs).
  • Les begudes destil·lades s’aconsegueixen a partir de la destil·lació de productes prèviament fermentats com seria en el cas del conyac, el rom o el whiskey.

Els destil·lats presenten major graduació alcohòlica que les begudes fermentades, de manera que la seva aportació calòrica és superior. A continuació podem observar un quadre classificatori de diferents begudes alcohòliques i totes les quilocalories ens aporten cadascuna per cada 200 ml (un got):

BEGUDAKcal
Cervesa, fosca 8-9º132
Cervesa, rossa 4-5º66
Sidra74
Vi blanc 11º140
Vi negre 11º126
Sangria de vi negre142
Cava142
Vermut 324
Licor de fruites448
Anís534
Conyac470
Ginebra442
Rom468
Tequila532
Vodka470
Whiskey476

Però no només ens hem de fixar en les calories. Aquest tipus de begudes es consideren fruitives, és a dir, que no tenen valor nutricional però es consumeixen per la seva capacitat de proporcionar-nos plaer.

No obstant això, hem d’anar amb compte ja que no només estem fent un consum d’un beuratge alcohòlic, sinó que en moltes ocasions li afegim <<tones>> de sucre amb refrescs, sucs o xarops, sumant-li així un excés de calories buides, el que et pot dificultar mantenir un pes saludable, o bé, impedir perdre pes si aquest és el teu objectiu.

alcohol i dieta

És recomanable fer una copeta de vi diària per a la nostra salut cardiovascular?

Alguna vegada he escoltat de persones que tot i no agradar-lis el vi, en beuen ja que algun cop els hi han dit que aquest és bo per a la seva salut cardiovascular. Aquesta afirmació ve donada ja que es diu que el vi té “propietats antioxidants” atorgades pel seu contingut en polifenols, especialment, el famós resveratrol. El resveratrol és un fenol present en plantes i fruits com el raïm, els nabius, les mores i els cacauets.

Beure una copa de vi al dia no és bo per a la nostra salut - Haz clic para twittear!    

Els beneficis atorgats a aquest tipus de begudes es deuen a aquests compostos, però no hem d’obviar que aquests són presents en quantitats ínfimes i que si realment volem obtenir beneficis d’ells, s’ha de fomentar el consum d’altres aliments com les fruites i les verdures, que contenen aquest tipus de nutrients en quantitats més rellevants. És important no oblidar que encara que el vi contingui aquests compostos, la substància majoritària segueix sent l’etanol.

Quis són els efectes d’un ús reiterat d’aquest tòxic?

Les conseqüències d’un consum habitual de begudes alcohòliques poden ser diverses, de fet, l’OMS estableix que el seu consum pot estar relacionat amb més de 200 patologies. L’any 2012, 3,3 milions de morts varen ser atribuïbles al consum d’alcohol. A continuació exposo quines són les més incidents:

  • Malalties cardiovasculars, pancreàtiques, hepàtiques, òssies, endocrines i gastrointestinals.
  • Major risc de patir càncer (aquest es veu augmentat si unim aquesta pràctica amb el tabaquisme).
  • Deficiències nutricionals.
  • Alteracions a nivell del sistema immunitari i sistema nerviós central.
  • Dificultat per mantenir un pes correcte.
  • Dificultats sexuals com impotència o frigidesa.
  • Trastorns emocionals.
  • Problemes menstruals.
  • Hipertrigliceridèmia.
  • Tolerància a l’alcohol.
  • Més risc de patir alcoholisme, ja que és una substància addictiva.
  • Menor esperança de vida.

A continuació et mostro una infografia de l’OMS on es mostra l’afectació que produeix l’alcohol en la salut de les dones:

riesgos del consumo de alcohol en las mujeres

Si segueixes una dieta d’aprimament pot ser que el seu consum sigui contraproduent, no solament per la quantitat de calories extres que estaràs afegint a la teva alimentació, sinó que aquesta acció et farà més vulnerable a l’hora de prendre eleccions, fent que el teu comportament sigui més relaxat i en conseqüència et permetis “perdre el control” sobre algunes situacions, com ara: picar entre hores. En general, serà més complicat evitar conductes que en un estat de sobrietat, et resultarien més fàcils de controlar.

Així que, com podem veure, la relació risc/benefici és desfavorable, ja que existeix evidència que el consum de qualsevol tipus d’alcohol pot conduir a alguna de les condicions anteriorment esmentades. Per tant, encara que l’evidència demostrés que consumir una copa al dia fos oportú pels seus polifenols (que no ho fa, de fet es suggereix que les persones que tenen un consum moderat i tot i així, decideixen reduir-lo, afavoreixen la seva salut cardiovascular), com hem vist en aquest article, és millor prioritzar el consum d’aliments que continguin aquests nutrients, ja que el compost majoritari del vi és l’etanol, de manera que els “suposats” beneficis es contraresten amb els molt possibles riscos que aquesta substància ens pot proporcionar.

Per tant, si decideixes beure alcohol, que sigui d’una forma molt esporàdica i sempre fes-ho de manera responsable. Recorda que un consum excessiu i habitual pot conduir a diferents estats patològics, interferint en la fisiologia de la persona, el seu comportament i també i no menys important, en les seves relacions interpersonals.

Clara Muñoz

Clara Muñoz

Dietista - Nutricionista

× Concertar visita por whatsapp