Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

En els últims anys la consciència per promoure actituds sostenibles a les ciutats ha portat a moltes persones a conrear les seves pròpies verdures, hortalisses i fruits en les teulades i les terrasses dels seus habitatges i en solars i espais comuns habilitats pels ajuntaments. Grans ciutats estan apostant per fomentar l’agricultura urbana, a la ciutat de Barcelona molts solars abandonats s’han condicionat per fer horts urbans on la comunitat veïnal comparteix un espai per conrear vegetals i en ciutats europees com Copenhaguen, les teulades verdes abunden afavorint l’estalvi energètic i la implantació d’horts als terrats dels edificis, sens dubte una tendència en auge que seguirà creixent en els propers anys a mesura que augmenta la consciència ambiental.

hort urbà

Horts urbans en col·legis i escoles

Els horts a les escoles són des de fa anys una realitat, escoles i centres educatius estan realitzant accions que ajuden a fomentar actituds de responsabilitat i respecte cap al medi ambient per part dels més petits, així es transmet la importància de conrear aliments de qualitat i que respectin el planeta, es transmet la importància d’un estil de vida saludable i es reflexiona sobre el model de consum i d’alimentació de la societat actual.

Els horts en escoles fomenten un estil de vida saludable i la reflexió sobre el model de consum - Haz clic para twittear!    

Són molts els nens que creixen en les ciutats i desconeixen l’origen de molts aliments, no s’han plantejat mai d’on surt un tomàquet o un enciam i aquesta és una manera de que s’acostin a l’origen real d’un grup d’aliments tan importants com les verdures, hortalisses i fruites i es fomenti així el seu consum en els diferents àpats del dia.

hort en escoles

Les verdures i hortalisses han d’acompanyar sempre els plats dels àpats principals, també els dels més petits de la casa. Les fruites són un refrigeri ideal per acompanyar esmorzar i berenar de nens i joves. Malauradament, és habitual que els berenars dels nens es basin en aliments superflus i de baixa qualitat nutricional, aprofito per esmentar el post La tornada a l’escola, què berenen els nens? on es fa una comparativa molt interessant de diferents tipus de berenars.

Hort a casa i alimentació sostenible

Una alimentació més conscient i sostenible és necessària per respectar el nostre entorn mediambiental, reduir la petjada de carboni i per fomentar un consum responsable. I, els horts urbans són una eina idònia per respectar els ritmes naturals de les verdures i hortalisses i fer un consum d’aliments locals i de temporada. A més, el ritme trepidant amb què es viu a les ciutats es contraposa amb la tranquil·litat i la paciència que necessita el cultiu d’un hort, així els horts urbans poden ser una forma de relaxar-se i ajudar a reduir l’estrès diari.

Potser segueixes una alimentació vegetariana per motius de sostenibilitat mediambiental i vols anar un pas més enllà conreant les teves pròpies verdures i hortalisses o simplement a la teva inquietud per seguir una dieta equilibrada que t’aporti tots els nutrients necessaris se li afegeix el teu hobby per estar en contacte amb les plantes i una gran idea és la de crear el teu propi hort urbà a la teva terrassa i cultivar així productes frescos, saborosos, locals i de temporada.

Factors que has de tenir en compte a l’hora de conrear el teu hort

Si estàs pensant en iniciar-te en el cultiu d’un hort urbà a la teva terrassa o balcó, et preguntaràs, què cal tenir en compte per decidir quines llavors plantar i què necessito per cultivar el meu hort?

Lloc

Cal que triïs bé el lloc on ubicar el teu hort, per a això has de saber el lloc on hi ha més hores de llum solar al llarg del dia. L’ideal és una orientació cap al sud o cap a l’oest ja que en aquestes terrasses i balcons es gaudeix de més hores de sol fet que afavoreix la majoria de verdures i hortalisses com el carbassó, l’albergínia, el tomàquet, el cogombre, els pebrots, etc.

Però, què passa si el meu balcó no disposa de massa hores de llum solar? No desisteixis en la teva idea de tenir el teu propi hort urbà, hi ha hortalisses que no necessiten d’una exposició solar massa alta. Les hortalisses que no requereixen tanta llum solar són: alls, bledes, créixens, enciam, escarola, faves, coliflor, remolatxa, porros, raves i fruits com les maduixes.

També hi ha plantes aromàtiques que no requereixen de massa hores de llum solar com: alfàbrega, orenga, julivert i menta. Si serà la teva primera experiència plantant, has de tenir en compte un altre aspecte important abans de decidir què plantar i és saber quines plantes són més fàcils de conrear, aquestes són les plantes aromàtiques per condimentar plats i verdures i hortalisses com les bledes, l’enciam o la ceba. Lògicament hauràs de respectar la temporalitat i estacionalitat en la qual ens trobem i plantar verdures i hortalisses de temporada.

Reg

També cal tenir en compte el reg, ha de ser lleuger i freqüent, sabent que cada cultiu necessitarà la seva dosi d’aigua i que no tots necessiten la mateixa quantitat de reg. Es pot usar des de la clàssica regadora fins a un sistema automàtic de reg, el moment del dia idoni per regar és a la nit ja que s’afavoreix la infiltració de l’aigua en el substrat. L’aigua de la pluja és idònia per a regar, ja que és neutra, així que si la pots recollir en cubs fantàstic, si regues amb aigua de l’aixeta és millor utilitzar una regadora amb filtre per reduir el clor i la calç present.

Protecció

Si el teu hort està en una terrassa amb molt vent, també hauràs de pensar en la protecció que li donaràs, mitjançant malles o altres elements.

Substrat i adob

El substrat i l’adob són molt importants, aquí hi ha els nutrients que alimenten les plantes, n’hi ha de molts tipus i l’ideal és que busquis assessorament en botigues especialitzades per saber quin substrat i adob és el més adequat per als teus cultius.

Recipient

L’ideal són taules de cultiu de fusta, es poden comprar o si prefereixes pots fabricar els teus propis recipients artesanals fent recipients de fusta amb palets reciclats o reciclant ampolles de plàstic, també es poden utilitzar testos.

Eines

Finalment, cal disposar de petites eines per conrear, aquestes són: tisores per podar, una pala per fer les mescles del substrat i trasplantar, un rasclet per anivellar la terra, polvoritzador per combatre les plagues d’insectes i resulta interessant un mesurador de pH per analitza l’aigua de reg.

Com veus, conrear el teu propi hort urbà pot resultar apassionant, et permetrà ser respectuós amb el planeta, gaudir de verdures i hortalisses fresques, saboroses i de temporada i omplir la teva terrassa de colors.

Cristina Sabaté

Cristina Sabaté

Dietista - Nutricionista

× Concertar visita por whatsapp