Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Amb la recent arribada de l’estiu i la pujada de temperatures molts comenceu a preguntar-nos pels gelats, granissats i orxates, refrigeris típicament associats a aquests mesos estivals. Així que després de l’èxit dels nostres articles 22 idees de snacks saludables i receptes de carmanyola del nostre equip de nutricionistes, avui és el torn dels gelats.

La veritat és que les opcions comercials solen estar carregades de sucre, greixos i additius; així que no són la millor opció per a prendre de forma regular si pretenem cuidar la nostra salut. Ara bé, qui no recorda els gelats casolans de l’àvia? Sí, els típics que preníem de petits fets a base de llet i / o fruita en motlles de plàstic. Doncs si, aquests són una opció fantàstica i per això aquest post va dedicat a totes les àvies que en la nostra infància s’han dedicat a fer-nos pols homemade amb molta cura.

En les següents línies us ofereixo un article carregadet d’idees de receptes de gelats saludables amb què gaudir sense deixar de cuidar-nos aquest estiu. Però abans, contextualitzem una mica:

Quina diferència hi ha entre gelat, gelat de gel (polo en castellà), sorbet i granissat?

Els gelats de gel i granissats solen tenir una base líquida (suc, fruita, refrescs, etc.), per tant contenen molta aigua. Però compte! Perquè no són només aigua sinó que en la seva composició també hi ha sucre, normalment en quantitats elevades. A més en els formats comercials solen afegir colorants, aromes, estabilitzadors per fer-los més atractius a la vista. Els sorbets solen contenir una mica més de fruita, encara que igual que els formats anteriorment comentats també sucre.

La base dels gelats, en canvi, és algun lacti (nata, llet condensada, llet sencera o desnatada, iogurt …) i greix la qual cosa els confereix una textura més cremosa. Així aquests a més de sucre aporten també greixos i proteïnes, amb la qual cosa més calòrics.

Sabies que …? “Polo” era una marca registrada i hem incorporat aquesta paraula en el nostre vocabulari per referir-nos als gelats de pal. En altres països de parla hispana d’Amèrica Llatina es refereixen als “polos” amb altres noms com paleta, gelat d’aigua o picolé, per exemple.

Així, ¿és millor comprar versions sense sucre?

Aquestes versions potser no portaran sucre però si edulcorants artificials, additius i si, es tracta de gelats, també greix. No hem de confondre el fet que no continguin sucre amb que siguin saludables i que per tant puguin ser de consum habitual. Això desplaçaria probablement el consum d’aliments reals com la fruita o els iogurts que sí que són interessants a nivell nutricional.

I llavors, ¿quina és la millor opció?

Posar-te en marxa i elaborar els teus propis gelats a casa a partir d’aliments reals, sense additius, sucres afegits ni greixos saturats.

I si et penses que vas a haver de comprar mil electrodomèstics i estar un munt d’hores a la cuina, no serà així. Totes les receptes són de molt fàcil execució. Obre els ulls i pren nota!

Sorbet de api

Aquesta recepta és molt refrescant i lleugera, ideal per a servir com a entrant en un dinar festiu o fins i tot entre plats, segur que sorprens als teus convidats!

Ingredients: 

– api

– poma àcida

– llimona

– gelatina o agar-agar

Com preparar-ho?

  1. Posa a remull la gelatina amb mica d’aigua calenta.
  2. Mentrestant fes suc de llimona i reserva’l.
  3. Agafa les 2 pells de la llimona, talla la part del cua perquè en girar-la s’aguantin bé sense bellugar-se i retira la pell de dins (la que està en contacte amb la polpa), les farem servir de motlle per a la nostra preparació.
  4. Liqua l’api, afegeix suc de llimona, la poma ratllada i remou la mescla. Afegeix l’aigua amb la gelatina dissolta i deixa refredar en un bol fins que vegis que la barreja comença a agafar textura.
  5. Omple les meitats de llimona amb la barreja i reserva al congelador fins al moment de consumir
gelat d'api
sorbet casolà
El truc: Si ets vegetarià o simplement tractes de no menjar massa aliments d’origen animal només has de canviar la gelatina per agar-agar.

2X1 de síndria

A continuació una recepta molt versàtil, un 2×1 perquè et serveix per fer gelats de gel i granissats. Tu decideixes!

Ingredients:

– Síndria

– Suc de llimona

– Fulles de menta fresca

gelat de gel de sindria

Com preparar-ho?

  1. Triturar la síndria i les fulles de menta amb el túrmix.
  2. Afegeix suc de llimona acabat d’esprémer i barreja.
  3. Aboca a la polera si vols elaborar un gelat de pal i congela fins el moment que ho vulguis gaudir.
  4. Si has optat pel granissat aboca la barreja en una bossa hermètica de plàstic per congelació o un tupper, congela i remou la barreja cada mitja hora durant les dues o tres primeres hores, amb una forquilla. Quan vulguis el teu sorbet, si has triat refrigerar a la borsa hermètica pots donar-li uns quants cops i rebregar amb les mans per aconseguir la textura. Si no, aboca-ho al túrmix i tritura només una mica per no desfer-lo del tot.
paleta sindria
Sabies que …? La síndria amb molt alt contingut en aigua (més d’un 90%) i potassi amb el que posseeix efecte diürètic. També aporta carotens, licopè i vitamina C, components que contraresten l’efecte dels radicals lliures en el nostre organisme, prevenint l’envelliment cel·lular.

Gelat de plàtan i gerds

Ingredients

– Plàtan madur

– Gerds

Com preparar-ho?

  1. Pela el plàtan i xafa’l bé amb ajuda d’una forquilla. Bat amb la forquilla durant uns minuts fins que aconsegueixis una textura homogènia, sense grumolls.
  2. Aboca la barreja en un motlle per a gelats, afegeix uns quants gerds frescos senceres o a meitats.
  3. Congela. Quan ho vulguis menjar només cal que el treguis del motlle i llestos.
gelat de plàtan
Si t’agrada el dolç, no dubtis en tastar aquests gelats, doncs aquesta recepta és fantàstica per a tots aquells que sigueu llaminers i / o que tingueu episodis d’ansietat pel menjar amb apetència pel dolç ja que el plàtan quan està madur conté més sucres simples que li concedeixen aquest dolçor sense necessitat d’afegir sucre afegit (sucre blanc o morè, panela, mel, atzavara, etc.). Una fantàstica alternativa a tots aquests productes comercials plens de sucres i greixos!
No et perdis aquestes receptes de gelats saludables, fàcils i boníssimes - Haz clic para twittear!    

Recepta de sorbet de pinya colada

Què necessites?

– Pinya

– Aigua de coco

– Fulles de menta fresca

Com preparar-ho?

  1. Tritura ¼ de pinya pelada i tallada a daus a la batedora, afegeix les fulles de menta al gust i ½ got d’aigua de coco.
  2. Disposa la barreja en una carmanyola i congela.
  3. Hauràs d’esquinçar amb una forquilla cada mitja hora més o menys, durant unes 3 hores, per trencar els vidres i que així obtinguis millor textura.
  4. En el moment que ho vulguis consumir només has de fer boles amb l’ajuda de 2 cullerades soperes, pots servir en un pot com et mostro a la foto:
  5. Però amb aquesta recepta també tens un “dos per un” perquè pots fer-te un batut-granissat simplement posant la barreja al vas un got i afegint una mica més d’aigua de coco, remou i gaudeix!
sorbet de pinya recepta
Sabies que …? La pinya és coneguda per la seva alta aportació en potassi i les seves propietats digestives conferides per un enzim que conté crida bromelaina. El que potser no coneixies és que a més aporta àcid fòlic i vitamina C, la qual afavoreix l’assimilació del ferro.

Gelat de préssec

Què necessites?

– Préssec

– Iogurt natural SKYR *

* El iogurt SKYR és un iogurt desnatat sense sucre afegit amb alt contingut en proteïna, aquestes característiques fan que sigui cremós. Si vols pots substituir-lo per un iogurt desnatat normal o per formatge fresc batut desnatat.

iogurt gelat de pressec

Com preparar-ho?

  1. Pela un préssec que estigui al punt.
  2. Talla’l a trossos i fica-ho al vas de la batedora per triturar al costat del iogurt SKYR.
  3. Aboca la barreja en un tupper, congela i grata amb una forquilla cada 30minuts durant 2 o 3 hores perquè no quedin cristalls grans sinó una textura cremosa, tal com et mostro a la foto: molde helado
  4. Quan ho vulguis consumir, posa la barreja a la batedora i tritura de nou, quedarà cremós.
  5. Afegeix en aquest moment els daus de préssec, remou per repartir-los a la base cremosa i serveix en forma de boles de gelat.

tarrina helada

El truc: Si tens una intolerància greu a la lactosa i no toleres el iogurt de vaca o bé si ets vegà o ovovegetariano pots substituir el iogurt per iogurt de soja sense sucres afegits.

Polo de papaia

Ingredients:

– Papaia

– Lima

Com preparar-ho?

  1. Talla la papaia en trossos i tritura amb ajuda del minipimer.
  2. Incorpora suc de llima acabat d’esprémer i torna a barrejar.
  3. Aboca a la polera i congela fins al moment de consumir.
Sabies que? La papaia és una aliada de la nostra salut digestiva perquè té un enzim proteolític anomenat papaïna que facilita la digestió. A més és diürètica i molt antioxidant ja que conté vitamina A, licopè, uns flavonoides anomenats criptoxantines i té més vitamina C que les taronges.
polo de papaia

Sorbet de pinya

Ingredients:

– Pinya.

Com preparar-ho?

  1. Pela la pinya i talla-la en petits trossos com els de la foto.
  2. Disposa els trossos en una bossa de plàstic per congelació, sense que s’amunteguin uns sobre els altres i congela.
  3. Quan vulguis gaudir amb el teu sorbet agafa els trossets de pinya, posa’ls al got de la batedora i tritura. Veuràs com es forma el teu sorbet en pocs segons!
  4. Acomoda en el teu bol preferit, si ho desitges posa-hi canyella pel damunt.
granissat de pinya
Pren nota: Pots fer el mateix procés amb qualsevol fruita carnosa i tindràs resultats que no et defraudaran: amb plàtan, mango, maduixes, fruits vermells variats, préssec, etc

Com saber que la pinya està al punt? En aquest cas també t’aconsello que escullis la pinya en el seu punt, més ben madura que no verd perquè tinguis la millor versió d’aquest fantàstic sorbet sense necessitat d’addicionar endolcidors. Quan vagis a la fruiteria o el mercat al cas de:

– El seu aroma, l’olor de la pinya madura és inconfusible;

– El seu color, si compres a meitats pots fixar-te en la tonalitat de la carn, el groc hauria de ser intens i no palla;

– i si la compres sencera pots tirar d’una de les fulles més internes, si surt fàcilment ‘és la pinya que estàs buscant!

Gelat bicolor de maduixes i kiwi

Ingredients:

– Kiwi

– Maduixes

– Llavors de chia

Com preparar-ho?

  1. Tritura les maduixes, prèviament rentades, i en aquest puré afegeix una cullerada de llavors de chia senceres. Deixa reposar com a mínim 20 minuts per tal que la chia deixi anar el mucílag formant una espècie de gelatina de maduixa.
  2. Triturar el kiwi.
  3. Aboca la gelatina de maduixa en un motlle de gelat. Deixa’l inclinat i com la textura és densa et permetrà afegir a sobre el puré de kiwi.
  4. Congela dins d’un bol / carmanyola de manera que el motlle es mantingui inclinat per no barrejar els dos purés i així aconseguir el teu gelat bicolor.
polo de fruites casolà
Sabies que? Tant els kiwis com les maduixes aporten grans quantitats de vitamina C que a més de tenir poder antioxidant és imprescindible per formar col·lagen, una proteïna que manté la finor de la nostra pell, l’elasticitat de les venes i una correcta densitat dels ossos.

NO TENS MOTLLES DE SILICONA?
No et preocupis! He començat parlant de les àvies i de quan érem petits. No recordes com ho fèiem? El recipient del iogurt, un got de plàstic que pot ser de mides diferents (mida xarrup, petit, mitjà …), mini carmanyoles … totes aquestes opcions serviran com motlles sense necessitat de comprar-ne. Només necessites paper d’alumini o film transparent i bastons de fusta per a gelat que pots trobar en qualsevol basar o bé culleretes petites

Gelat de síndria

He fet servir la recepta de la síndria 2×1 per mostrar com utilitzar gots de plàstic per fer la teva pol.

  1. Després de triturar els ingredients, posa’ls al got de plàstic de la mida que hagis triat.
  2. Tapa el got amb paper d’alumini i fes un fi tall al centre amb un ganivet afilat.
  3. Clava el bastó de fusta a la ranura i congela.
gelat casolà de síndria

Mini gelats de plàtan i fruits vermells

Ingredients

– Plàtan

– Fruits vermells: gerds, nabiu negre, mores negres, maduixes …

mini gelats de plàtan i fruits

Com preparar-ho?

  1. Triturar un parell de plàtans madurs amb un grapat de gerds. Aquesta serà la nostra base.
  2. En aquest cas he fet servir mini tuppers.
  3. Pots fer diferents versions afegint al fons de cada recipient diferents fruits vermells tallats a trossos o sencers, d’un tipus o barrejant-los, com prefereixis. Afegeix la base de plàtan i gerds per sobre.
  4. Tapa amb paper d’alumini, crea una ranura amb un ganivet afilat on encastar el pal de fusta i congela.
  5. Desemmotlla i degusta
postre de fruits vermells
Sabies que? És fals que el plàtan engreix més que altres fruites. Per ració de consum el plàtan aporta quantitats similars de sucres i calories que la resta de fruites. Per contra en contenir bastant fibra i ser carnós, el que ens obliga a mastegar, sol saciar bastant aconseguint calmar la gana i evitar el picoteig.

Altres opcions super assequibles

Pots fer gelats de molts altres sabors utilitzant aliments que normalment consumiries dins d’una dieta sana i equilibrada. Per exemple fer gelats de:

  • cafè amb llet.
  • chai latte: et chai amb un núvol de llet o beguda vegetal.
  • beguda de civada infusionada amb un branca de canyella i pell de llimona.
  • te blanc amb fruits vermells.
  • te verd amb menta.
  • iogurt desnatat de sabors (coco, préssec, maduixes …)
  • iogurt desnatat amb trossets de fruita natural (iogurt amb maduixes, amb mango, amb kiwi …).
  • iogurt desnatat amb coulís de fruits vermells: només has de triturar els fruits vermells i mig barrejar el puré de fruita resultant (similar a una melmelada) amb el iogurt, perquè quedin dos colors: el blanc del iogurt i el vermell intens dels fruits .
  • meló amb llima i menta.
  • poma cuita, amb gingebre o amb canyella.
  • plàtan amb canyella o amb cacau pur.
  • remolatxa cuita i fruits vermells.
  • carbassa bullida amb canyella i pell de taronja.

Explica’m, ¿has provat les nostres receptes? Quin ha estat el resultat? Si tens receptes saludables pròpies pots compartir-les en els comentaris i així tots guanyem. T’animo a que etiquetis les teves fotos de gelats healthy amb el hashtag #centrojuliafarre i ens comentis la teva experiència. Bon estiu saludable!

Natalia Celma

Natalia Celma

Dietista - Nutricionista

× Concertar visita por whatsapp