933486557    C/ Balmes 172 Principal 2ª 08006 – Barcelona 615521221info@juliafarre.es

      Quan arriba l’estiu i fa calor, el que ens ve més de gust són els plats refrescants. Més enllà del famosíssim gaspatxo, hi ha moltes varietats de cremes fredes amb les que gaudir d’un aperitiu, entrant o primer plat deliciós i lleuger.

      Pel seu alt contingut en aigua, i la seva poca densitat calòrica, les sopes fredes a base d’hortalisses i verdures són un bon antídot per a les altes temperatures, els recurrents esdeveniments socials i menjars fora de casa . Així, escollir una sopa freda vegetal com a entrant en un menú ens permet tenir cura de la nostra alimentació tant a casa, com a fora.

      Les sopes fredes, juntament amb les amanides constitueixen una de les millors opcions per a preparar a l’estiu, ja que no requereixen que passem molt temps a la cuina i es conserven a la nevera durant dies.

      No hem d’oblidar que, si la sopa freda està feta a base de verdures i hortalisses, aquesta ens aportaria només una part dels nutrients que necessitem incorporar als nostres dinars i sopars. Llavors, seguint el mètode del plat hauríem de complimentar aquest àpat amb un segon plat a base d’una porció d’aliments rics en hidrats de carboni com els llegums , els tubercles o els cereals i una porció d’aliments proteics com l’ou, el peix, la carn blanca o aliments proteics d’origen vegetal (tofu, seitan o tempeh, entre d’altres).

      Receptes sanes de sopes fredes casolanes

      Gaspatxo de remolatxa

      Ingredients per a 2 persones:

      • 6 tomàquets madurs
      • ½ pebrot verd
      • ½ cogombre
      • 1 o 2 remolatxes cuites
      • 1 dent d’all
      • Aigua
      • 2 c / s oli d’oliva verge extra
      • 1 c / s vinagre
      • Sal i pebre
      • Comí (opcional)
      crema fria de gaspatxo de remolatxa

      Aquesta recepta és de les més senzilles, més refrescants i alhora originals. El mètode d’elaboració d’aquesta sopa freda és igual que el del gaspatxo tradicional, però se li afegeix la remolatxa prèviament cuita.

      Preparació:

      1.  Cou les remolatxes en aigua, fins que estiguin toves.
      2. Mentrestant, neteja els tomàquets, amb un ganivet retíra la tija, trosseja’ls i afegeix-los al vas batedor.
      3. Pela el cogombre (i reserva un tros)i el dent d’all i pica’ls al teu gust juntament amb el pebrot. Introduir en el vas batedor amb la resta d’ingredients.
      4. Aboca 1 got ple d’aigua, l’oli, el vinagre. Slapebra al teu gust i tritura amb la batedora amb compte de no esquitxar. Si veus que ha quedat molt espessa, afegeix-li un altre got d’aigua, fins a aconseguir una crema homogènia amb la textura desitjada. Si el gaspatxo ha quedat molt fibrós, pots passar-ho pel colador.
      5. Introdueix-lo a la nevera perquè es refredi bé.
      6. En el moment de servir, pica el trosset de cogombre reservat i utilitza’l per decorar la superficie del plat.

      Sabies que…?

      La remolatxa comú, també anomenada remolatxa vermella és una arrel amb múltiples propietats nutritives pel seu contingut de vitamines i minerals. A més, és bona font de fibra. L’ús més comú d’aquest vegetal és com hortalissa, principalment cuita, però també té altres utilitats en l’alimentació com ara l’extracció de sucre o obtenció del colorant E-162 vermell remolatxa.

       sopa freda de carbassa i fonoll

      Sopa freda de carabassa i fonoll amb festucs

      Ingredients per a 2 persones:

      • 200 gr carabassa
      • ¼ bulb de fonoll
      • Brou de verdures (o aigua)
      • 10 – 12 festucs torrats sense sal
      • Oli d’oliva verge extra
      • Sal i pebre
      • Ratlladura i suc de llima (opcional)

      Preparació:

      1. Renta i talla el fonoll i la carabassa al teu gust.
      2. Posa una cassola amb brou de verdures o aigua a bullir i cou el fonoll i la carabassa durant 20 minuts, o fins que estigui tou.
      3. Mentrestant, pela els festucs. Pica i reserva un grapat, per decorar.
      4. Introdueix la carabassa, el fonoll i els festucs en el vas batedor.
      5. Aboca 1 got del brou de verdures o aigua amb el que has bullit els ingredients i l’oli i tritura amb la batedora amb compte de no esquitxar. Si té una textura massa consistent, afegeix-li la resta de brou vegetal o aigua fins que adquireixi la textura desitjada. Afegeix el suc d’1 llima (opcional) i torna a triturar.
      6. Introdueix-lo a la nevera perquè es refredi bé.
      7. En el moment de servir, decorar la superfície de la sopa amb els pistatxos trossejats i la ratlladura de la pell de llima.

      Sabies que…?

      El fonoll és un bulb blanc amb gust molt agradable, que recorda la regalèssia i l’anís, i que se s’acostuma a utilitzar en sopes, saltejats, salses i amanides. Ja en l’antiguitat el fonoll era un aliment molt valorat per la seva aportació nutricional i els beneficis obtinguts del seu consum. A més, d’un gran nombre de vitamines i minerals, se li atribueixen propietats digestives. Millora els processos digestius i gràcies al seu efecte carminatiu, disminueix la generació de gasos, sent molt efectiu pels casos de flatulència i ventre inflat.

      Crema freda de pèsols i formatge fresc

      Ingredients per a 2 persones

      • 300 gr pèsols (poden ser congelats)
      • 1 porro
      • 50 g formatge fresc untable
      • Oli d’oliva verge extra
      • Sal i pebre
      Crema freda de pèsols i formatge fresc

      Preparació:

      1. Neteja i talla el porro.
      2. Posa a bullir aigua en una cassola i cou els pèsols juntament amb el porro fins que estigui tou.
      3. Diposita tots els ingredients (pèsols, porro, formatge fresc, oli, sal i pebre) en el vas batedor. Reserva uns pèsols.
      4. Afegeix 1 got  d’aigua amb què has cuit els ingredients i tritura amb la batedora amb compte de no esquitxar. Afegeix tanta aigua com la barreja necessiti, fins a aconseguir la textura adequada.
      5. Introdueix-lo a la nevera perquè es refredi bé.
      6. En el moment de servir, decora la superfície amb els pèsols reservats.

      Sabies que…?

      Els pèsols són un tipus de llegum igual que els cigrons, les llenties o les faves. Són una excel·lent font de proteïna vegetal que si a més combinem amb algun cereal (arròs, civada, espelta, mill, kamut, etc.) tindrem una proteïna vegetal completa de bona qualitat, cosa especialment beneficiosa per a les persones que segueixen una dieta vegetariana o vegana.

      Sopa freda de pastanaga

      Sopa freda de pastanaga, poma verda i llet de coco

      Ingredients per a 2 persones:

      • 200 gr pastanaga
      • 2 tomàquets pera
      • 1 ceba petita
      • 1 poma verda
      • Brou de verdures o aigua
      • Llet de coco
      • Oli d’oliva verge extra
      • Gingebre fresc
      • Sal i pebre
      • Coriandre en gra (opcional)
      • Coco ratllat (opcional)

      Preparació:

      1. Prepara tots els ingredients. Renta i seca i neteja bé les pastanagues, els tomàquets i la poma. Tallar a rodanxes i reservar.
      2. Pela el gingebre i trosseja.
      3. Pica la ceba.
      4. Salteja en una cassola el coriandre en gra amb un rajolí d’oli. Afegeix el gingebre i la ceba, fins que estigui tova.
      5. Incorpora la pastanaga, el tomàquet i la poma, salpebra i cuina a foc fort durant 2-3 minuts.
      6. Afegeix el brou (o aigua) i deixa que bulli durant uns 15 minuts (o fins que la pastanaga estigui tendra).
      7. Afegeix 1 got de llet de coco i deixa coure uns 3-5 minuts més.
      8. Triturar fins a deixar una textura molt melosa i corretgir de sal. Si té una textura massa consistent, afegeix-li la resta de brou vegetal o aigua fins que adquireixi la textura desitjada.
      9. Introdueix-lo a la nevera perquè es refredi bé.
      10. En el moment de servir, pots decorar amb coco ratllat i coriandre fresc picat.

      Sabies que…?

      La llet de coco s’elabora a partir de la polpa d’aquest, que es tritura i barreja amb aigua. Aquesta, ens aporta una gran quantitat de minerals (calci, fòsfor i magnesi) i vitamines (especialment del grup B). A diferència de la llet de vaca, la llet de coco, com no és un làctic, no té lactosa, així que pot ser una bona opció com a substitut de la nata i la llet en algunes elaboracions culinàries. No obstant això, la llet de coco conté quantitats significatives de greix, majoritàriament, àcids grassos saturats de cadena mitjana (AGSCM). Tot i que els AGSCMs es metabolitzen ràpidament com energia en el fetge i no tenen tendència a emmagatzemar-se en el teixit adipós, es recomana un consum moderat d’aquest aliment.

      Sopa freda d’espàrrecs verds i carbassó amb gingebre

      Ingredients per a 2 persones:

      • 6-7 espàrrecs verds
      • 1 carbassó
      • ½ ceba
      • Caldo de verdures (o aigua)
      • Arrel de gingebre
      • Oli d’oliva verge extra
      • Sal i pebre
      • Llinosa o alguna llavor per decorar
      Recepta de Sopa freda d'espàrrecs verds i carbassó amb gingebre:

      Preparació:

      1. Renta, neteja i trosseja el carbassó, els espàrrecs, la ceba i el gingebre.
      2. Posa una cassola al foc, amb una cullerada d’oli d’oliva verge extra.
      3. Salteja els ingredients. A continuació, afegeix el brou de verdures (o aigua) i deixa coure.
      4. Quan els espàrrecs estiguin tendres, retira del foc.
      5. Introdueix els ingredients al vas batedor. Afegeix sal i pebre i tritura, amb cura de no esquitxar.
      6. Aboca 1 got del brou de verdures o aigua amb què has cuit els ingredients i oli i torna a triturar amb la batedora. Afegeix el brou o aigua necessari fins a obtenir la textura adequada.
      7. Introdueix-lo a la nevera perquè es refredi bé.
      8. En el moment de servir, pots ratllar una mica de gingebre fresc per sobre.

      Sabies que…?

      El gingebre és l’arrel d’una planta que pertany a la família de les zingiberáceas. Malgrat el seu aspecte poc elegant, el gingebre aporta una àmplia quantitat de diferents nutrients fonamentals dins d’una alimentació variada i equilibrada i pel bon funcionament del nostre organisme. El gingebre té la capacitat d’estimular el pàncrees i augmentar la producció d’enzims que ajuden i afavoreixen el procés de la digestió. A més, sol utilitzar-se en cuina, com a condiment en cremes, sopes, salses, infusions, etc., per les seves notes cítriques, fresques i toc picant.

      Espero que aquestes idees et siguin útils i et serveixin per incorporar plats frescos i saludables a la teva dieta ara que arriba la calor.

      Alba Villalba

      Alba Villalba

      Dietista-Nutricionista

      × Clic para concertar visita por whatsapp