Av/ Diagonal 357 Principal, 08037 – Barcelona 933486557 / info@juliafarre.es34672422554

Tenir la panxa inflada pot deure’s a causes molt diverses, no obstant això totes tenen en comú la distensió a  la zona abdominal.

Podem adonar-nos d’aquesta situació en el moment en que:

  • Notem que els pantalons, cinturons o camises queden més justos a la panxa i són més incòmodes de portar.
  • Sentim molèsties a l’abdomen, com a digestions pesades o acumulació de gasos.
  • També podem aixecar-nos bé i al llarg del dia sentir com es va inflant progressivament l’abdomen.
  • En els casos més extrems, al mirar al terra un pot tenir major dificultat per veure’s els peus a causa de l’augment de volum de la panxa.

Una persona amb inflor abdominal pot no tenir símptomes, tenir molèsties o fins i tot arribar a patir un dolor intens fins al punt de tenir suors i patir un episodi de hipotensió.

Què pot produir inflor abdominal?

Tenir sobrepès o obesitat,  un problema digestiu lleu, una malaltia o afectació digestiva més greu,  tenir la musculatura local alterada o fins i tot pot ser causat per motius emocionals. També alguns mals hàbits poden accentuar aquest estat inflamatori.

La causa més comú és tenir excés de pes i greix acumulat a la zona de l’abdomen, això augmenta el risc de tenir malalties cardiovasculars i diabetis.

En aquest cas s’aconsella seguir una pauta dietètica per perdre pes.

Veiem pas per pas altres possibles causes de la distensió abdominal.

1. Causes digestives

Canvi de dieta

Fer un canvi dràstic en l’alimentació, ja sigui cap a millor o cap a pitjor, és normal que tingui repercussions digestives.

Moltes persones noten que si mengen més fruites i verdures la seva digestió és més lleugera i van millor de ventre, però quan redueixen el seu consum i mengen aliments més processats, elaborats o amb més salses s’inflen més i tenen problemes al moment d’evacuar.

Si canvies la teva alimentació és molt probable que tinguis símptomes digestius. Si estàs millorant la teva alimentació i incrementant la teva ingesta de fibra et recomano:

  1. Que ho facis molt progressivament perquè el teu intestí s’acostumi a poc a poc a les noves dosis de fibra.
  2. Tenir molta paciència, l’intestí requereix d’un temps per habituar-se. Pot ser que notis alguns símptomes però aniran desapareixent amb el pas del temps i si no és així consulta a un metge digestiu.

Sobre això, m’agradaria afegir una anècdota:
He conegut de primera mà a persones que al fer el canvi de dieta omnívora a ovolactovegetariana o vegetariana estricta, han tingut molts gasos, dolors i fins i tot diarrees fortes. En anar al metge, aquest no els hi ha preguntat per si han fet un canvi d’alimentació i directament els han diagnosticat “intestí irritable”.
És absurd, però això és real i succeeix en algunes consultes mèdiques.

Reflux i acidesa

Les principals causes d’aquests símptomes són: Tenir sobrepès o obesitat, úlcera pèptica, hèrnia de hiat, gastritis, hipoclorhídria i infecció per Helicobacter Pylori.

Tots aquests problemes afecten tant a l’esòfag com a l’estómac i poden produir danys en la mucosa d’aquests teixits o alteracions en el seu funcionament produint tots aquests símptomes.

La pauta dietètica s’ha d’adaptar en funció dels símptomes i el diagnòstic (en el cas que hi hagi diagnòstic mèdic). Per exemple:

  • Quan hi ha un excés de pes millora la simptomatologia quan es realitza una dieta per perdre pes
  • També millora aquest tipus de simptomatologia al fer una dieta saludable de protecció gàstrica que tingui en compte altres factors relacionats com a horaris, la gestió de l’estrès i la qualitat del descans entre altres

Alteració de la flora i permeabilitat intestinal

Podem tenir la flora i/o la mucosa intestinal alterades per molts motius: per l’estrès, tenir mals hàbits alimentaris o per haver fet una tanda d’antibiòtics (que destrueixen tant els bacteris “bons” com els “dolents”).

Aquest quadre intestinal pot produir alguns símptomes com inflamació, gasos, diarrea o restrenyiment. En el cas que siguin persistents, recomano acudir a un metge digestiu perquè pugui realitzar les proves que consideri convenients i també, acudir a un dietista-nutricionista per millorar tots aquests problemes.

Restrenyiment o diarrees

Alguna vegada t’has fixat en com són les teves deposicions? Proporciona molta informació! Fixa’t en:

  1. La freqüència en la que vas al bany de ventre.
  2. Si per evacuar has d’esforçar-te molt o no.
  3. Textura, consistència i forma de la femta.
  4. Color de la femta (encara que dependrà molt del que hagis menjat, però també pot donar informació).

Tots aquests factors donen molta informació que pot resultar-te útil a tu, al teu dietista-nutricionista i al teu metge, per saber com són les teves digestions, la teva dieta i si pot haver-hi algun aliment que et costi digerir. 

Si pateixes restrenyiment aquest article pot ajudar-te a millorar el teu trànsit intestinal.

Tant el restrenyiment com la diarrea poden cursar amb distensió abdominal produïda per gasos o la pròpia inflamació de l’intestí.

L’alimentació és un factor clau per millorar el trànsit intestinal. En aquests casos visitar a un dietista-nutricionista pot ser de gran ajuda per regular aquesta situació.

 

2. Malalties digestives 

Malalties inflamatorias intestinals (EII)

Les EII (colitis ulcerosa i malaltia de Chron) produeixen un estat inflamatori crònic del tub digestiu i generen símptomes intestinals com a diarrees, dolors i còlics abdominals o inapetència.

Malgrat ser malalties cròniques, si es segueix una pauta dietètica adequada i adaptada que estigui elaborada per un dietista-nutricionista, es pot millorar molt la qualitat de vida de les persones que pateixen aquestes patologies.

Síndrome de l’intestí irritable

Aquest trastorn comporta dolor abdominal i canvis en el trànsit intestí.

Apareixen brots amb major o menor freqüència (en funció de cada cas) en els quals la simptomatologia digestiva és més forta.

El suport d’un dietista-nutricionista en aquests casos és essencial per millorar l’alimentació i millorar la qualitat de vida.

Intoleràncies

La intolerància a la lactosa i al gluten són les més conegudes.

Quan una persona pateix una intolerància, significa que el seu sistema digestiu no és capaç de digerir una substància concreta (com la lactosa o el gluten), la qual cosa produeix una simptomatologia digestiva que pot cursar amb diarrea, gasos, vòmits, restrenyiment, inflamació abdominal

Aquestes patologies han d’estar per un metge digestiu i un dietista-nutricionista pot donar eines per saber quins aliments, ingredients i additius evitar en cada cas.

Infeccions

Quan una persona té una infecció (ja sigui vírica, bacteriana o parasitària), pot patir símptomes digestius i inflamació abdominal.

A causa d’aquestes infeccions (i fins i tot al seu tractament) la flora intestinal s’altera i es produeix inflamació en l’intestí que en conseqüència malabsorció a algun component dels aliments.

La malabsorció que observem més freqüentment en consulta és la intolerància a la fructosa i al sorbitol.

En aquests casos és imprescindible acudir a un metge per realitzar el tractament que consideri adequat. L’ajuda d’un dietista-nutricionista pot ajudar a millorar la simptomatologia secundària a la infecció.

Disbiosis intestinal

La disbiosis és el desequilibri de la microbiota intestinal causat per canvis en la quantitat de bacteris, la seva qualitat i/o també la seva distribució (hi ha bacteris que estan en una part de l’intestí on no haurien d’estar).

Tot això produeix una alteració de l’activitat de l’intestí afectant a la permeabilitat intestinal i generant inflamació en el teixit, la qual cosa pot desenvolupar malabsorció (en major o menor grau) a alguns nutrients o reduir la capacitat de tolerar algunes fibres presents en els aliments que són fermentables produint un excés de gas en l’abdomen.

Les persones que pateixen disbiosis poden notar grans canvis al llarg del dia en el volum del seu abdomen: notar-la molt més inflada després dels menjars, o aixecar-se amb la panxa plana i al llarg del dia anar notant com es va inflant.

Per millorar aquest quadre és important el tractament multidisciplinari d’un metge digestiu i un/a dietista-nutricionista.

Ascitis

L’ascitis és l’acumulació de líquid en el revestiment de l’abdomen i en els òrgans de la zona. És una conseqüència produïda per una alta pressió en els gots sanguinis del fetge i baixos nivells d’albúmina en sang.

Aquest problema es pot produir a causa d’una infecció crònica com a hepatitis C o B, un consum excessiu d’alcohol, tenir fetge gras o tenir insuficiència cardíaca congestiva.

3. Causes musculars

La musculatura abdominal també incrementa el volum de la panxa quan:    

  • La faixa abdominal està flàccida.
  • Es realitzen abdominals fent una força cap a l’exterior. No tots els exercicis d’abdominals fan que el ventre estigui pla, alguns contribueixen al fet que l’abdomen sobresurti cap enfora més.
  • Ruptura dels músculs abdominals. Això pot succeir després d’un embaràs, tenir un ràpida pèrdua de pes o tenir molta flacciditat.

4. Causes emocionals

Quantes vegades hauré sentit això de “a la meva els nervis se’m posen en l’estómac”. Fins i tot algunes persones tenen la necessitat urgent d’anar de ventre en situacions d’estrès per una situació que els ha posat molt nervioses.

Si tens ansietat i això produeix que la teva panxa estigui més sensible o tinguis problemes digestius, et recomano fer diàriament activitats que t’ajudin a gestionar aquest estat nerviós: meditar, fer ioga, escoltar música relaxant, prendre infusions, fer una passejada o fer qualsevol altra activitat que pugui relaxar com llegir, pintar, escriure o dibuixar…

Si pateixes alts nivells d’estrès i asseguis que repercuteix en la teva salut i benestar et recomano que acudeixis a un professional de la psicologia.

5. Altres causes

Altres causes de tenir la panxa inflada pot ser tenir una mala alimentació, menjar ràpid, no mastegar bé els aliments, empassar aire en parlar o en menjar i beure begudes amb gas o alcohòliques amb freqüència.

Como pots veure, hi ha moltíssimes causes i afeccions que poden produir aquest augment de volum a la zona de la panxa.

Les dietistes-nutricionistes del Centre Júlia Farré podem ajudar-te a:

  • Perdre pes i reduir el volum produït per l’excés de greix acumulat en l’abdomen.
  • Regular el teu trànsit intestinal.
  • En el cas que tinguis digestions pesades per tenir una mala alimentació, t’ajudem a millorar els teus hàbits.
  • Fer una dieta de protecció gàstrica o de fàcil digestió per desinflamar el teu estómac i reduir la sensació de reflux i acidesa.
  • Si pateixes alguna malaltia digestiva ja diagnosticada et donem pautes per adaptar la teva alimentació i guanyar en qualitat de vida.
  • Si tens problemes gastrointestinals forts, et recomano que acudeixis a un metge digestiu perquè et realitzi les proves que consideri adequades. Podria tractar-se d’una situació de disbiosis que produeixi de forma secundària una malabsorció alimentària o una intolerància. Una vegada tinguis el diagnòstic (i el tractament mèdic que el teu metge digestiu hagi considerat necessari), podem fer-te una pauta personalitzada que t’ajudi a solucionar el problema digestiu.

Vols reduir el teu inflor abdominal?

Ana Amengual

Ana Amengual

Dietista - Nutricionista

× Concertar visita por whatsapp